Nyáron sincs megállás, ha jó álláslehetőségekről van szó

Nyáron sincs megállás, ha jó álláslehetőségekről van szó

Az idő egyre jobban kezd melegedni, és már itthon se ébredünk arra, hogy váratlanul leesett a hó az éjszaka.

De vajon ez azt jelenti, hogy elszalasztottad a lehetőséget az ausztriai munkavállalásra, és meg kell várnod a következő téli szezont?

Szerencsére ettől nem kell félnünk, hisz az ausztriai hotelekben nyáron sem áll meg az élet!

Ausztria kiváló éghajlatának hála nem csak a síelés csábíthatja az országba a turistákat, hanem a kellemes, nyári napokon is legalább ugyanannyi programot lehet szervezni.

A szállodák nyári szezonja ráadásul tovább is tart, mint a három legmelegebb hónap: a legtöbb szállás már tavasszal, áprilisban vagy májusban teljes kapacitással üzemel a kellemes időjárásnak köszönhetően, és a szeptemberi, októberi kellemes napokat is bőven még a fő turistaidőszakba sorolhatjuk.

Nem ér véget a téllel együtt

Nem ér véget a téllel együtt

Forrás: independent.co.uk

Talán nem meglepő az a kijelentés eddigi tudásunk alapján, hogy az ausztriai téli szezon csodálatos, és nem véletlenül népszerű.

Az országot ilyenkor szinte teljes egészében hó fedi, az alacsonyabban fekvő helyekkel együtt is, de nagyon szerencsés módon, a hőmérséklet nem szokott a sporthoz túl hideg tartományokba se esni.

A melegebb idő érkezésével síelésre egyre kevesebb lehetőség van: bár a legmagasabban, 3000 méter felett található létesítmények akár májusig is nyitva tartanak ilyen céllal, a legtöbb helyen a hőmérséklet emelkedésével a lavinaveszély miatt nem lehet már a sportot űzni.

Így a tavasz a hagyományos turistaidőszak kezdetének mondható, amikor a legtöbben idejüket kirándulással töltik, még a nagyobb melegek beállta előtt.

Ez az évszak ráadásul bővelkedik a vallási ünnepekben és munkaszüneti napokban, aminek a hagyományai (és a velük együtt járó szabadságok) szintén sok látogatót vonzanak a szállodákba.

Munkavállalóként így legyél tisztában az ünnepnapokkal, ha már a korai, áprilisi vagy májusi munkahelyekre pályázol, ilyenkor ugyanis különösen nagy a kereslet a hotelekben a dolgozók iránt.

Az időjárás a turizmusnak kedvez

Az időjárás a turizmusnak kedvez

Forrás: seasonsyear.com

Az ausztriai nyár sokkal kellemesebb, nem olyan meleg, mint itthoni párja: azoknak, akik nem egy tengerparton ülve akarják tölteni a vakációjukat, kirándulással, városnézéssel, vagy az ausztriai kultúra felfedezésével tűzdelt nyaralás lehetőségét kínálja ez az időszak.

Nyáron rengeteg helyi fesztivállal is találkozhatunk Ausztria szerte, amik az egyes régiók történelméhez, hiedelmeihez kapcsolódnak, szintén rengeteg érdeklődőt a szállodákba vonzva.

A jó idő szeptemberben még biztosan kitart, így azok, akik főszezonon kívülre szeretik tervezni a nyaralásukat, azok általában ezt a hónapot választják, további munkát biztosítva a szállodáknak.

Ebben az időszakban a városok a legnépszerűbbek, hisz a gyakori esőzések miatt az emberek inkább a kulturális látnivalókat és a sűrűbben lakott helyeket keresik, ahol borúsabb időben is találhatnak maguknak elfoglaltságot.

Októberben pedig már a gyönyörű ausztriai őszért látogatnak sokan az országba, amikor a sárgás-pirosas erdőkben való túra veszi át a fő turisztikai tevékenység szerepét, amíg el nem kezdődik a készülődés az újabb síszezonra.

A turizmus ezer arca

A turizmus ezer arca

Forrás: geigerhof.it

Az szinte minden évszakra igaz, hogy a legtöbb turista kirándulni érkezik az országba.

Ha egy magas hegycsúcsot nem terít hó, és nem alkalmas a síelésre, attól az még biztos, hogy a friss levegő, a kilátás és a természet rengeteg embert fog a megmászására vonzani – ehhez előre kijelölt, népszerű turistaútvonalak adnak segítséget.

De az országban emellett rengeteg gyönyörű tó van, amik tökéletes helyek egy csónakázásra vagy egy ebéd elköltésére, és ott vannak az erdők, völgyek vagy az eldugott kis falvak, ahol a tradicionális ausztriai építkezés vagy a népviselet a legkönnyebben megtalálható.

A felfedezés egyik legjobb módja pedig talán az, ha két keréken, biciklin vágunk neki a természetnek.

Ezek a legfőbb indokok arra, hogy miért fogsz tudni a nyári szezonban is elhelyezkedni, ráadásul a szabadnapjaidon te is beiktathatsz egy-egy kirándulást a legszebb helyekre.

A különböző szabadidős tevékenységek szinte mindenhol elérhetőek az országban, így a turistáknak van lehetősége horgászni, vízisíelni, minigolfozni, kastélyokat és barlangokat látogatni, esetleg egy wellnessközpontban felüdülni.

A városok szerelmesei pedig rengeteg történelmi településben nézhetnek szét, múzeumokba és templomokba betérve – nem szabad elfelejtkezni arról se, hogy Haydn, Mozart és Strauss hazájában a zenei programok is nagyon népszerűek.

Mire számíthatsz te?

Mire számíthatsz te?

Forrás: interalpen.com

Eddig leginkább a turistákról beszéltünk, de ideje utánajárni annak is, hogy neked mit jelenthet az, hogy Ausztria ilyen sokszínű ország!

A legfontosabb dolog az, hogy a nyári szezonban, áprilistól egészen októberig, találhatsz magadnak jól fizető, megbecsült szállodai kisegítő szerepkört, ahol kiegészítheted azt, amit itthon kerestél az év többi részében.

Ez igaz akkor is, ha az egész nyáron kinn szeretnél dolgozni, de ha csak egy időre akarsz kiugrani (mert mondjuk meg akarod keresni a kiegészítést saját nyaralásodhoz), akkor se kell aggódnod, mert a segítség mindig mindenhol jól jön.

Veress Katalin, korábbi pályázónk eredetileg még a téli szezonnak indult neki, azonban a nyelvtudásának felfrissítése közben már elmúlt a síelés időszaka.

Neki azonban örömmel mondhattuk, hogy nem kell aggódnia, mert nyáron is ugyanolyan jó esélyekkel indulhat, és ez így is lett:

„Felmondtam a munkahelyemen, június közepén, mert biztos voltam abban, július első munkanapján már Ausztriában kezdek. Június 28.-án (szerdán) volt az utolsó munkanapom. […]

3/4 5-kor elindult a pályáztatásom és már 1/2 6-kor csörgött a telefonom, folyamatosan jöttek az e-mail-ek. Ledöbbentem, kissé izgultam, hogyan is fogom kiválasztani a számomra legmegfelelőbb állást. Kb. 150 e-mail, 15 telefonhívás közül, 7 konkrét állásajánlattal, már pénteken este megegyeztünk a munkaadómmal, hétfőn kezdek.”

Veress Katalin véleménye >>>

Már csak meg kell csípni a lehetőséget…

A valósághoz persze hozzátartozik, hogy a lehetséges helyek száma nem olyan nagy, mint a téli hónapokban, hisz a csak síelőkre fókuszáló szállodák nem fognak kinyitni.

A magasabban fekvő helyek pedig jellemzően csak a későbbi hónapokban várnak turistákat (és dolgozókat) a lassabban felmelegedő idő miatt, így nem egyenletes az álláslehetőségek száma sem.

Emiatt megéri, hogy a nyári szezonban kicsit korábban kezdd el az álláskeresést, mint amúgy tennéd: az áprilisban nyitó helyek közül sokan már márciusban meghirdetik a szabad munkalehetőségeiket, amikre megéri lecsapnod.

Attól azonban ne félj, hogy egy hely se várna téged – egy korábbi pályázónk, Kóré Ferenc, aki a nyári szezon közepén vágott neki a keresésnek, meg tudja erősíteni, hogy mindig meg lehet találni az ideális helyet:

„Nekem június 8-án indult a pályáztatásom, ettől a pillanattól kezdve pedig csak futottam az események után. Egy hét alatt 300 levelet kaptam és volt 5 hívásom. Persze sok levél csak illedelmes válasz volt, mivel már betöltötték az állásokat.

Erre fel voltam készülve, hiszen akkor akartam elhelyezkedni, amikor már rég elindul a szezon. De sok időnek nem kellett eltelnie, hogy végül megtörténjen az, amire a Tiroli Álláskereső ígéretet tett. Június 11-én már konkrét ajánlatot kaptam, 16-án pedig már kezdhettem is dolgozni Fügen városában.”

Kóré Ferenc véleménye >>>

Ausztriai munka