Jelentkezz konyhai kisegítő állásra nálunk!

Konyhai kisegítő állás Ausztriában 2 héten belül!

Konyhai kisegítő állás

A munkaadónk, kollegák kedvesek, segítőkészek. Heti hat napot dolgozunk, egy pihenő van, a túlórát pedig kifizetik. A munka kemény, és sok, szinte egy perced sincs megállni, folyamatosan talpon kell lenni, de dolgozni jöttünk ki, ezt tudtuk. Viszont mindig arra gondolunk, hogy ezzel a munkával többszörösét keressük meg, mint otthon, ilyen fizetés mellet lehet haladni, tervezni. Másrészt, amikor rátekintünk erre a festői tájra, és csak gyönyörködünk benne, vagy sétálni megyünk, egyből feltöltődünk.

Lali és Ákos, konyhakisegítők Ausztriában már 2 éve

 

FIZETÉS: 1.000 – 1.200 EURÓ

Konyhai kisegítő állásAusztriában tartományonként és szakmánként vannak meghatározva a „minimál bérek”.

Általánosságban elmondható, hogy minél nyugatabbra mész, annál jobban megfizetik a munkádat. Tehát Tirolban több pénzt keresel, ugyanannyi munkáért, mint a határ mentén.

A teljes munkaidő esetén – 8 óra/6 nap – minimum 1.000 eurós fizetéssel számolhatsz.

Ez a gyakorlatban azonban magasabb bér szokott lenni: hivatalosan minimum bruttó 1.349 és 1.367 Euró között kell kapnod havonta.

Bővebben az ausztriai bérekről >>>

 

PLUSZ JUTTATÁS: VAN

PLUSZ JUTTATÁS: VAN

Egyes helyeken a borravalón nem csak a felszolgálók, hanem az egész szállodai személyzet osztozik, így Te is megkapod a megérdemelt részed.

Te is hozzájárulsz a vállalkozás sikeréhez!

13. és 14. havi bér is jár Neked, ugyanúgy, mint bárki másnak a vendéglátásban!

Ezt pedig részarányosan – mióta dolgozol az adott helyen – kapod meg.

A túlórát is ki kell fizetnie a munkáltatónak, hogy ez valóban meg is történjen, érdemes már a munkába állás elején – a szerződés megbeszélésekor – tisztázni a feltételet.

Ne lepődj meg azonban, ha esetleg a végkielégítés nem tartalmazza az összes túlórádat: ezeket a munkaadó szezon közbeni időkiegyenlítéssel (Zeitausgleich) is kompenzálhatja.

Bővebben az ausztriai plusz juttatásokról >>>

 

SZABADSÁG: VAN

SZABADSÁG: VAN

Ausztriában, alap esetben 5 hét - 30 munkanap szombattal/ünnepnappal együtt vagy 25 munkanap 5-munkanapos héttel számolva - szabadság jár évente a munkavállalóknak.

A munkaév akkor kezdődik, amikor munkába állsz, tehát nem feltétlenül január első munkanapjával.

Ausztriában 2 évig felhasználható a szabadságod: három egész éved van, hogy felhasználd a szabadságaidat.

Ha 2012.01.01-jén van még felhasználható szabadságod, akkor 2013 és 2014 teljes évében felhasználhatod azt.

A szabadságolást mindig meg kell beszélned a munkáltatóval és a legbiztosabb, ha ezt írásban is megteszed.

A legpörgősebb időszakokban – Karácsony, Szilveszter, Újév, Húsvét, Pünkösd és a hosszú hétvégék – ne igazán számíts arra, hogy lehetőség lesz szabadságra menni.

Egy-egy szezonról is általában csak a vége felé, amikor már lecsengőben van a tél/nyár, van esélyed hazalátogatni.

Jó hír azonban, hogy vendégek fogadására általában lehetőség van: párod, szüleid kedvező feltételekkel, olykor térítésmentesen szállhatnak meg a hotelben.

Bővebben az ausztriai szabadságolásokról >>>

 

SZÁLLÁS, ELLÁTÁS: INGYENES

SZÁLLÁS, ELLÁTÁS: INGYENES

A szállásért és az ellátásért nem kell fizetned, ezt a legtöbb esetben a munkáltató biztosítja, vagy közvetlenül a szállodában a személyzetnek fenntartott szinten vagy egy külön épületben, nem messze a munkavégzés helyétől.

Minden esetben kérdezz rá erre a munkáltatónál, mert vannak hotelek, ahol felszámolnak pl. egy egyszeri kauciót vagy takarítási költséget, internethasználatra plusz díjat.

Érdemes azt is észben tartani, hogy a nagy városokban – Bécs – nem fognak Neked szállást/ellátást adni, mert egyrészt nem megoldható, másrészt nem divat.

Így pedig máris nem olyan jó buli, ezért érdemes nagyban gondolkodni és ha pénzgyűjtés a cél, pár kilóméterrel odébb elhelyezkedni.

Bővebben a szállodai mindennapokról Ausztriában >>>

 

NYELVTUDÁS: SZÜKSÉGES

Első körben a munkáltató úgyis Téged fog felhívni telefonon, beszélni szeretne majd Veled, hogy egyáltalán szimpatikusnak találjátok-e egymást.

Tehát egy alapszintű kommunikációs nyelvtudásra mindenképpen szükséged van!

Ahhoz pedig, hogy jó munkát tudj végezni és elégedettek legyenek Veled, muszáj megértened, milyen munkafolyamatokban kell a konyhai csapat segítségére lenned, milyen balesetvédelmi szabályokat kell betartanod.

Bővebben a nyelvi követelményekről Ausztriában >>>

 

VÉGZETTSÉG: NEM KELL

VÉGZETTSÉG: NEM KELL

Végzettség ehhez a munkakörhöz nem szükséges.

Plusz pont, ha van jártasságod a konyhában, ismered az ételek osztrák elnevezéseit és van egy kis kézügyességed, amit a tálalásnál és díszítésnél tudsz bevetni.

TAPASZTALAT: NEM KELL

A tapasztalat ugyanúgy, mint minden munkakörnél, természetesen itt is előnyt jelent, de nem feltétel - amennyiben el tudod látni a rád bízott feladatok.

 

 

MUNKARUHA: VÁLTOZÓ

Általában kötelező uniformis csak a nagyobb szállodákban van, általános követelmény azonban nincs.

Hasznos azonban, ha olyan cipőben és munkaruhában dolgozol, ami állja a sarat: például megóvja bőrödet a forró olajtól.

Erre is érdemes rákérdezni az adott helyen, ott éppen mi a bevett szokás.

 

MUNKAKÖRI LEÍRÁS

Egy konyhai kisegítő munkaköre elég színes palettán mozog; Kitakarítod a konyhát, segédkezel a konyhai munkákban, akár elmosogatod a konyhaedényeket.

Alapvető feladatod a szakács munkájának segítése, kiegészítése.

Előkészíted a tevékenységéhez szükséges gépeket, berendezéseket, eszközöket, anyagokat, gondoskodsz ezek tisztántartásáról.

Fenntartod a konyha rendjét, takarítasz, mosogatsz, az ételek jellegének megfelelően előkészíted a nyers- és félkész anyagokat, miközben alkalmazod a konyhatechnológiai műveleteket.

A szakács felügyelete mellett ételeket készítesz, szükség esetén tálalsz: leveseket, levesbetéteket, salátákat, salátaönteteket, főzelékeket.

Nézzük meg, pontosan mi az, ami a munkakörödhöz tartozhat:

  • a konyha kövezetét felsöpri és felmossa
  • a munkafelületeket, falakat, gépeket, berendezéseket lemossa
  • a szemetes edényeket kiüríti és kimossa
  • az edényeket elmosogatja
  • a takarításhoz különféle vegyszereket használ
  • a nyersanyagokat és eszközöket behordja a munkaterületre
  • megtisztítja az alapanyagokat
  • feldarabolja és főzésre előkészíti az alapanyagokat
  • a szakács utasításait követve segít a főzésben
  • elvégzi vagy közreműködik a terítésben
  • közreműködik az ételek kiosztásában
  • a tányérokat, edényeket, ételmaradékokat összegyűjti
  • betartja az utasításokat
  • együttműködik a séffel, szakáccsal és felszolgálóval

 

MUNKAKÖRNYEZET:

A munkavégzés helyszíne a konyha és helyiségei, raktár(ak).

  • A munkahét a változó beosztás szerinti, előfordulhat akár folyamatos műszak is
  • Általában több műszakos munkarendben dolgozik, délelőttől akár késő éjszakáig
  • A munkavégzés sok mozgással jár
  • Állandó helyszínen, zárt helyen dolgoznak
  • Munkaruha viselése kötelező

 

EGÉSZSÉGÜGYI TÉNYEZŐK

EGÉSZSÉGÜGYI TÉNYEZŐK:

  • a munkavégzés nehéz fizikai igénybevétellel jár
  • jellemző fizikai tevékenységek az állás, gyaloglás, emelés, cipelés, hajlongás, görnyedés
  • a munkaidő túlnyomó részében a kéz és a karok használata jellemző
  • a konyhai munkakörnyezet - gépek, éles kések, forró tárgyak - balesetveszélyt jelenthet
  • a takarításhoz használt vegyszerek károsíthatják a légzőszerveket vagy bőrirritációt okozhatnak
  • a munkaterületre jellemző az állandó magas hőmérséklet, gőzős, nedves levegő
  • a raktár és a hűtőkamra hőmérséklete a konyhai hőmérséklethez képest jelentősen alacsonyabb

 

PSZICHIKAI TÉNYEZŐK:

  • elvárt a gyors munkavégzés
  • folyamatosan utasításokat kell követni
  • a hosszított munkaidő feszültséget, stresszt okozhat

 

SZABÁLYOK:

  • Európai Uniós normákat be kell tartani a környezetvédelem illetve élelmiszerbiztonság területén
  • HACCP szabályok betartása
  • munkavédelmi szabályok betartása
  • tűzrendészeti szabályok betartása
  • szelektív hulladékkezelésre vonatkozó előírások betartása

 

 

SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEK

SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEK:

  • együttműködő képesség
  • stressz tolerancia
  • manuális képesség
  • figyelem koncentráció
  • önállóság
  • felelősségvállalás
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • empátia
  • kommunikációs készség

 

MUNKAMÓD:

MUNKAMÓD konyhai kisegítőknél

A munka az étkezések előtt több órával már elkezdődik az előkészítéssel, és a konyha teljes kitakarításával végződik. Az úgynevezett Zimmerstunde itt is létezik: a főétkezések között lazíthatsz kicsit, hogy aztán este folytathasd tovább a vacsorára való előkészületet. Általában 6 napos munkanapban dolgozol és a szabadnapodat Te választhatod meg. A túlóráidat a munkáltató vagy kifizeti, vagy lecsúsztatja (Zeitausgleich) a szezon végén. Célszerű magadnak is vezetnek a ledolgozott óráidat, így biztosan nem érhet semmiféle meglepetés az utolsó munkanapodon sem.

Zsolt, 4.szezonja egy alpesi hotel konyháján

Kérdésed van az ausztriai munkával kapcsolatban?
Tedd fel nekünk itt!

2009 óta több, mint 244 sikeres álláskeresőnk véleménye itt, akik a Tiroli Állások Szezonális Programmal jutottak ki

Sisák Erika sikeresen helyezkedett el szobalányként Ausztriában!2018. július 11.

Sisák Erika véleménye

"Először, amikor rátaláltam a szezonális programra nagyon megörültem, de aztán láttam, hogy mennyibe kerül. Ekkor merült fel bennem az, hogy mi van, ha befizetem az összeget és eltűnnek? Szerintem ez a mai világban sajnos teljesen normális első reakció. DE én mindenkinek csak ajánlom, merjetek belevágni! Teljesen megbízható pályáztató cég! Hihetetlenül segítőkész csapat, minden tájékoztatást megkaptam és tényleg minden úgy is lett, ahogy elmondták."