Jelentkezz felszolgáló állásra nálunk!

Felszolgáló állás Ausztriában 2 héten belül!

Felszolgálóként Ausztriában

2011-ben volt a pályáztatásom és azóta is kint vagyok egy Steakházban. A tulajnak ezenkívül van még több étterme is, itt nagyon pörgős az élet. Ennek ellenére nagyon jó a hely, és a főnökség is nyitott mindenre. A kollégákkal kicsit nehéz volt az elején, mert főleg szlovákokkal dolgoztam és nyelvi nehézségek voltak. Ezt ellensúlyozta, hogy voltak magyar összejövetelek, mivel a településen sok magyar lakott akkoriban – mert az osztrák munkáltatók inkább alkalmaznak két külföldit, mint egy osztrákot min. 1800 euróért. – Félix, felszolgáló Ausztriában már 4 éve 

 

FIZETÉS: 1.200 – 1.600 EURÓ

Felszolgáló állás AusztriábanAusztriában tartományonként és szakmánként vannak meghatározva a „minimál bérek”.

Általánosságban elmondható, hogy minél nyugatabbra mész, annál jobban megfizetik a munkádat. Tehát Tirolban több pénzt keresel, ugyanannyi munkáért, mint a határ mentén.

Ha teljes munkaidő esetén – 8 óra/6 nap – minimum 1.200 eurós fizetéssel számolhatsz.

Ez a gyakorlatban azonban magasabb bér szokott lenni: hivatalosan bruttó 1.349 és 1.906 Euró között kell kapnod havonta.

A felszolgálóknál azonban nagyon sok plusz pénzt jelent, ha van már gyakorlatod, vagy szakmai képesítésed. A német mellett pedig beszélsz más nyelveket is - angolul, olaszol vagy oroszul.

Bővebben az ausztriai bérekről >>>

PLUSZ JUTTATÁS: VAN

PLUSZ JUTTATÁS: VAN

Borravaló, borravaló, borravaló tuti biztos! Hogy milyen mértékben és hogyan osztozkodtok rajta a többi felszolgálóval, esetleg a konyhai személyzettel, az viszont már helyfüggő.

13. és 14. havi bér is jár Neked, ugyanúgy, mint bárki másnak a vendéglátásban!

Ezt pedig részarányosan – mióta dolgozol az adott helyen – kapod meg.

A túlórát is ki kell fizetnie a munkáltatónak, hogy ez valóban meg is történjen, érdemes más a munkába állás elején – a szerződés megbeszélésekor – tisztázni a feltételet.

Ne lepődj meg azonban, ha esetleg a végkielégítés nem tartalmazza az összes túlórádat: ezeket a munkaadó szezon közbeni időkiegyenlítéssel (Zeitausgleich) is kompenzálhatja.

Bővebben az ausztriai plusz juttatásokról >>>

SZABADSÁG: VAN

 

SZABADSÁG: VAN

Ausztriában, alapesetben öt hét - 30 munkanap szombattal/ünnepnappal együtt vagy 25 munkanap 5-munkanapos héttel számolva - szabadság jár évente a munkavállalóknak.

A munkaév akkor kezdődik, amikor munkába állsz, tehát nem feltétlenül január első munkanapjával.

Ausztriában 2 évig felhasználható a szabadságod: három egész éved van, hogy felhasználd a szabadságaidat.

Ha 2012.01.01-jén van még felhasználható szabadságod, akkor 2013 és 2014 teljes évében felhasználhatod azt.

A szabadságolást mindig meg kell beszélned a munkáltatóval és a legbiztosabb, ha ezt írásban is megteszed.

A legpörgősebb időszakokban – Karácsony, Szilveszter, Újév, Húsvét, Pünkösd és a hosszú hétvégék – ne igazán számíts arra, hogy lehetőség lesz szabadságra menni.

Egy-egy szezonról is általában csak a vége felé, amikor már lecsengőben van a tél/nyár, van esélyed hazalátogatni.

Jó hír azonban, hogy vendégek fogadására általában lehetőség van: párod, szüleid kedvező feltételekkel, olykor térítésmentesen szállhatnak meg a hotelben.

Bővebben az ausztriai szabadságolásokról >>>

SZÁLLÁS, ELLÁTÁS: INGYENES

SZÁLLÁS, ELLÁTÁS: INGYENES

A szállásért és az ellátásért nem kell fizetned, ezt a legtöbb esetben a munkáltató biztosítja, vagy közvetlenül a szállodában a személyzetnek fenntartott szinten vagy egy külön épületben, nem messze a munkavégzés helyétől.

Minden esetben kérdezz rá erre a munkáltatónál, mert vannak hotelek, ahol felszámolnak pl. egy egyszeri kauciót vagy takarítási költséget, internethasználatra plusz díjat.

Érdemes azt is észben tartani, hogy a nagy városokban – Bécs – nem fognak Neked szállást/ellátást adni, mert egyrészt nem megoldható, másrészt nem divat.

Így pedig máris nem olyan jó buli, ezért érdemes nagyban gondolkodni és ha pénzgyűjtés a cél, pár kilóméterrel odébb elhelyezkedni.

Bővebben a szállodai mindennapokról Ausztriában >>>

Nyelvtudás szükséges

 

NYELVTUDÁS: SZÜKSÉGES

Első körben a munkáltató úgyis Téged fog felhívni telefonon, beszélni szeretne majd Veled, hogy egyáltalán szimpatikusnak találjátok-e egymást.

Felszolgálóként azonban nem elegendő egy alapszintű kommunikációs nyelvtudás, hiszen Te leszel az, aki konkrétan kapcsolatba kerül a vendégekkel, Te reprezentálod az étterem milyenségét a külvilág felé. Így nagyon fontos a magabiztos német nyelvhasználat. Nem csak fel kell venned a rendelést, de adott esetben ajánlanod, fizettetned is kell vagy rosszabb esetben panaszt kezelned.

Plusz pont, ha a németen kívül más idegen nyelveket is beszélsz – természetesen a magyaron kívül. Ausztriába a legtöbb turista angolul, olaszul, oroszul beszél, így ezek a leghasznosabbak is Neked.

Bővebben a nyelvi követelményekről Ausztriában >>>

VÉGZETTSÉG: NEM KELL

VÉGZETTSÉG: NEM KELL

Végzettség ehhez a munkakörhöz szükséges.

Kiválthatod a papírt, ha már több éves tapasztalattal rendelkezel, és nem ijedsz meg a vendégtérben. A tányér összefogást magabiztosan intézed, mosolygós és pörgős vagy.

TAPASZTALAT: NEM KELL

A tapasztalat ugyanúgy, mint minden munkakörnél, természetesen itt is előnyt jelent, olyannyira, hogy általában nagyobb hangsúlyt fektetnek erre a munkáltatók, mint magára a szakirányú végzettségre.

Természetesen, ha most kerültél ki az iskolából a friss felszolgálói végzettségeddel és a tankonyhán/gyakorlati helyeden kívül még nem dolgoztál élesben, nem jelenti azt, hogy nem leszel kapós.

MUNKARUHA: VÁLTOZÓ

MUNKARUHA: VÁLTOZÓ

Általában kötelező uniformis vagy legalább egyen ing/blúz/póló van, általános követelmény az elegancia – persze, ha egy autentikus osztrák étteremben dolgozol, ott nem kell feltétlenül fekete-fehér pingvinnek öltöznöd, inkább a tipikus osztrák tracht lesz a domináns.

Hasznos, ha olyan cipőben dolgozol, ami állja a sarat és még kényelmes is, hiszen kilométereket fogsz róni az asztalok és a konyha között.

Erre is érdemes rákérdezni az adott helyen, ott éppen mi a bevett szokás: kapsz-e a főnökségtől munkaruhát, vagy Te készülj esetleg fehér inggel/blúzzal, sötét aljjal.

MUNKAKÖRI LEÍRÁS

 

MUNKAKÖRI LEÍRÁS

Egy általános felszolgáló a következő feladatokat kell, hogy ellássa: nyitás előkészítése (munkaterület és vendégtér), vendégek fogadása és leültetése, étel- és italválaszték ismertetése illetve ajánlása, rendelések felvétele, felszolgáláshoz szükséges eszközök előkészítése, ételek és italok szakszerű felszolgálása, felszolgálandó étel és ital minőségének figyelemmel kísérése, állandó kapcsolattartás a vendégekkel, árukészlet alakulásának figyelemmel kísérése (átvétel, tárolás, dokumentálás), fizettetés, zárás utáni elszámolások készítése.

A feladatkör persze főleg annak függvényében kerül kialakításra, hogy pontosan milyen pozícióban fogsz dolgozni: teremfőnök, főpincér, italpincér, sommelier, kisegítő pincér, reggeliztető.

Általában vagy egyben kell ledolgoznod napi munkaóráid vagy osztott műszakban dolgozol.

Osztott műszakban– félpanzió esetén ez azt jelenti -, hogy a saját reggelid után reggeliztetsz, majd utána visszaterítesz vacsorára. A napod közepe szabad, majd este visszamész vacsoráztatni.

Á la carte éttermeknél a munkaidőd akkor kezdődik, amikor az étterem és a bár nyit, és maradsz egészen ebédidő végéig, utána pihensz és vacsorára jössz vissza.

Felszolgáló állás Ausztriában

Nézzük meg, pontosan mi az, ami a munkakörödhöz tartozhat:

 • tájékozódik a napi feladatokról
 • ellenőrzi a műszaki berendezések működőképességét, a napi vételezést, a takarítást
 • figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását
 • részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában
 • előkészíti a nyitásra a munkaterületet és a vendégteret pl.: beállítja az asztalokat, székeket, elhelyezi a reklámeszközöket
 • korrigálja a kínálatváltozásokat, napi ajánlatot, árlapot készít
 • előkészíti a fogyóeszközöket, a textíliákat és az egyéb dekorációs elemeket
 • kiválasztja és felhelyezi az alkalomhoz és az étkezési időszakhoz illő terítéket, abroszokat, tányérokat, poharakat, evőeszközöket
 • folyamatosan biztosítja az eszközutánpótlást
 • fogadja és leülteti a vendégeket a protokoll-előírások szerint
 • felméri a vendégek igényeit, kezeli az észrevételeiket
 • átadja az étlapot, ismerteti a választékot, szükség szerint ételt, italt ajánl
 • felveszi és továbbítja, illetve összeállítja a rendelést
 • előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, a rendelés szerint kiegészítve a terítéket
 • szakszerű éttermi, rendezvény vagy szobai (szobaszerviz) felszolgálást végez, szükség szerint kínál, utántölt
 • figyelemmel kíséri a felszolgálandó étel, ital minőségét, a vendég fogyasztását
 • folyamatosan rendben tartja az asztalokat, rendezvényasztalokat, és a használt eszközöket leszedi az asztalról
 • átveszi a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet, pénzt, illetve készpénzt helyettesítő eszközt kezel, számlát, nyugtát készít
 • ellenőrzi a vendégek távozását elszámol a napi bevétellel

MUNKAKÖRNYEZET

 

MUNKAKÖRNYEZET:

A munkavégzés helyszíne a konyha és az étterem.

 • Az időjárás változásaitól védett, zárt helyen végzett, illetve kerthelyiségek, nyitott teraszok, strandéttermek és egyéb nyílt téren szervezett rendezvények esetén szabadban végzett tevékenység.
 • A szakma több műszakos munkaidő beosztással jár.
 • A vendéglátóhely jellegétől függően délelőtt - délután, vagy délután és éjszaka folyik a munkavégzés.
 • Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése.

EGÉSZSÉGÜGYI TÉNYEZŐK

EGÉSZSÉGÜGYI TÉNYEZŐK:

 • gyakori az emelés, cipelés és a terheket sok esetben egy oldalon kell vinni
 • az álló- és járóképesség, teherrel és teher nélkül sem csökkenhet
 • szükség a fejlett térbeli tájékozódás, a jó mozgásügyesség és az egyensúlyérzék
 • az izomrendszeri megterhelést tekintve közepesen nehéz munka, ami állandó mozgással, a karok és a lábak fokozott igénybevételével jár
 • várakozás közben az állás és a sok járkálás megterheli a lábakat (jellemző a visszértágulat kialakulása)
 • balesetveszélyt jelent az elcsúszás, elesés, az égési sérülés
 • az élelmiszerrel és a vendégekkel való érintkezés miatt, a fertőző betegségek kizáró okot jelentenek

PSZICHIKAI TÉNYEZŐK

PSZICHIKAI TÉNYEZŐK:

 • csúcsidőszakokban a gyors kiszolgálás nagy stresszel, feszültséggel, pszichés terheléssel jár
 • a munkavégzés súlypontja az étkezési időkön kívül gyakran az esti és az éjszakai órákban van, amihez alkalmazkodni kell
 • figyelmet, összpontosítást igénylő munkaterület
 • a higgadt, udvarias, előzékeny magatartás alapkövetelmény
 • a toleranciát próbára tevő magatartásformák, verbális és fizikai agressziók megfelelő kezelése szükséges
 • fontos az alkalmazkodás a munkatársakhoz, a tolerancia és előítélet mentesség a vendégek irányában
 • a munkatársakkal való jó együttműködés különösen csúcsidőben elengedhetetlen
 • hibája esetén anyagi károk, személyi sérülések keletkezhetnek, ami nagyfokú felelősségvállalást és odafigyelést kíván
 • gyakran kötelező elvárás a túlóra, és hétvégén, ünnepnapokon is dolgozni kell

SZABÁLYOK:

 • Európai Uniós normákat be kell tartani a környezetvédelem illetve élelmiszerbiztonság területén
 • HACCP szabályok betartása
 • munkavédelmi szabályok betartása
 • tűzrendészeti szabályok betartása
 • szelektív hulladékkezelésre vonatkozó előírások betartása

SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEK

SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEK:

 • manuális képesség
 • térbeli tájékozódás
 • alkalmazkodóképesség
 • szervezőkészség
 • együttműködő képesség
 • kommunikációs készség
 • matematikai képesség
 • stressz tolerancia
 • figyelem koncentráció
 • önállóság
 • felelősségvállalás
 • problémamegoldás
 • kreativitás
 • pontosság, precizitás
 • empátia

Startol a síszezon

 

Munkamód:

Felszolgáló állás

Ausztriában tisztelnek és megbecsülik a munkához való jó hozzáállást. Az elején annyi feladatom volt csak, hogy kivigyem az ételt a vendégeknek illetve lerámoljam az asztalt, miután végeztek. Az első évben egy kisebb, igényes szobám volt zuhannyal. Mostanra annyira családias a hangulat és olyannyira megbíznak bennem, hogy az étterem felett lakhatok és naponta kb. 10 percet találkozok a főnökömmel, mert megbízik a munkámban.

A legtöbb vendég a februári időszakban érkezik: volt olyan, hogy nem volt szabadnapom, ezt viszont duplán kifizették nekem.  Ezzel sose volt probléma, minket mindig rendesen kifizetnek. Sőt lehetőségem volt egy mixer tanfolyamot is elvégezni, amit szintén a munkahelyem fizetett ki – én minden lehetőséget kihasználtam, hogy tovább képezhessem magam. A légkör nagyon jó nálunk, néhány vendéggel még egy-egy pálinka is lecsúszik. A munkaidőm általában 10:30-14.00 illetve 17.00-23.00 között van. – Félix, 2011 óta egy alpesi hotel éttermében felszolgáló

 
Kérdésed van az ausztriai munkával kapcsolatban?
Tedd fel nekünk itt!

2009 óta több, mint 244 sikeres álláskeresőnk véleménye itt, akik a Tiroli Állások Szezonális Programmal jutottak ki

Sisák Erika sikeresen helyezkedett el szobalányként Ausztriában!2018. július 11.

Sisák Erika véleménye

"Először, amikor rátaláltam a szezonális programra nagyon megörültem, de aztán láttam, hogy mennyibe kerül. Ekkor merült fel bennem az, hogy mi van, ha befizetem az összeget és eltűnnek? Szerintem ez a mai világban sajnos teljesen normális első reakció. DE én mindenkinek csak ajánlom, merjetek belevágni! Teljesen megbízható pályáztató cég! Hihetetlenül segítőkész csapat, minden tájékoztatást megkaptam és tényleg minden úgy is lett, ahogy elmondták."