Jelentkezz szakács állásra nálunk!

Szakács állás Ausztriában 2 héten belül!

Szakácsként Ausztriában

Mivel személyzeti szállás nincs a fogadóban így albérletet kaptunk, amit a főnök fizet. Az étkezés is ingyenes és bőséges. A főszezon erős volt, de a munka jó, a kollégák kedvesen fogadtak minket, segítőkészek voltak irányunkban. Jelenleg Én reggeliztetem a szállóvendégeket és némi pihenő után délután megyek vissza, amikor is a'la carte van már. Márk természetesen szakácsként dolgozik. A nyelvtudásunk rohamosan fejlődik és talán ennek örülünk a legjobban. A főnökeink nagyon kedvesek, és úgy érezzük, hogy díjazzák a dolgozni akarást és a szorgalmat, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a jövő nyári szezonra várnak minket vissza.

Mónika és Márk 26 évesek, vámospércsi lakosok

 

FIZETÉS: 1.300 – 2.000 EURÓ

Szakácsként AusztriábanAusztriában tartományonként és szakmánként vannak meghatározva a „minimál bérek”.

Általánosságban elmondható, hogy minél nyugatabbra mész, annál jobban megfizetik a munkádat. Tehát Tirolban több pénzt keresel, ugyanannyi munkáért, mint a határ mentén.

Teljes munkaidő esetén – 8 óra/6 nap – minimum 1.500 eurós fizetéssel számolhatsz.

Ez a gyakorlatban azonban magasabb bér szokott lenni: 1.800 euró körül kapsz szakácsként. A plafon a hivatalos adatok szerint 2.220 euró, de az igazság az, hogy szakácsként a határ a csillagos ég! A legtöbb étteremben megállapodás alapján kapod a fizetésed, így Te egészen biztosan jól jársz!

Szakácsként nagyon sok plusz pénzt jelent, ha van már gyakorlatod. A szakmai képesítés pedig alap elvárás. Ha a német mellett pedig beszélsz más nyelveket is - angolul, olaszol vagy oroszul – tuti főnyeremény vagy.

Bővebben az ausztriai bérekről >>>

PLUSZ JUTTATÁS: VAN

PLUSZ JUTTATÁS: VAN

 

A borravaló a legtöbb vendéglátóegységben az egész konyhai személyzet között oszlik el, így ebből Neked is szép summa leesik. Hogy milyen mértékben és hogyan osztozkodtok rajta a többiekkel, az mindig az adott étteremben derül ki.

13. és 14. havi bér is jár Neked, ugyanúgy, mint bárki másnak a vendéglátásban! Ezt pedig részarányosan – mióta dolgozol az adott helyen – kapod meg.

A túlórát is ki kell fizetnie a munkáltatónak! Hogy ez valóban meg is történjen, érdemes már a munkába állás elején – a szerződés megbeszélésekor – tisztázni a feltételet.

Ne lepődj meg azonban, ha esetleg a végkielégítés nem tartalmazza az összes túlórádat: ezeket a munkaadó szezon közbeni időkiegyenlítéssel (Zeitausgleich) is kompenzálhatja.

Bővebben az ausztriai plusz juttatásokról >>>

SZABADSÁG: VAN

SZABADSÁG: VAN

 

Ausztriában, alapesetben öt hét - 30 munkanap szombattal/ünnepnappal együtt vagy 25 munkanap 5-munkanapos héttel számolva - szabadság jár évente a munkavállalóknak.

A munkaév akkor kezdődik, amikor munkába állsz, tehát nem feltétlenül január első munkanapjával.

Ausztriában 2 évig felhasználható a szabadságod: három egész éved van, hogy felhasználd őket.

Ha 2012.01.01-jén van még felhasználható szabadságod, akkor 2013 és 2014 teljes évében felhasználhatod azt.

A szabadságolást mindig meg kell beszélned a munkáltatóval és a legbiztosabb, ha ezt írásban is megteszed.

A legpörgősebb időszakokban – Karácsony, Szilveszter, Újév, Húsvét, Pünkösd és a hosszú hétvégék – ne igazán számíts arra, hogy lehetőség lesz szabadságra menni.

Egy-egy szezonról is általában csak a vége felé - amikor már lecsengőben van a tél/nyár - van esélyed hazalátogatni.

Jó hír azonban, hogy vendégek fogadására általában lehetőség van: párod, szüleid kedvező feltételekkel, olykor térítésmentesen szállhatnak meg a hotelben.

Bővebben az ausztriai szabadságolásokról >>>

SZÁLLÁS, ELLÁTÁS: INGYENES

SZÁLLÁS, ELLÁTÁS: INGYENES

 

A szállásért és az ellátásért nem kell fizetned, ezt a legtöbb esetben a munkáltató biztosítja. Közvetlenül a szállodában a személyzetnek fenntartott szinten vagy egy külön épületben, nem messze a munkavégzés helyétől.

Minden esetben kérdezz rá erre a munkáltatónál, mert vannak hotelek, ahol felszámolnak pl. egy egyszeri kauciót vagy takarítási költséget, internethasználatra plusz díjat.

Érdemes azt is észben tartani, hogy a nagy városokban – Bécs – nem fognak Neked szállást/ellátást adni, mert egyrészt nem megoldható, másrészt nem divat.

Így pedig máris nem olyan jó buli, ezért érdemes nagyban gondolkodni és ha pénzgyűjtés a cél, pár kilóméterrel odébb elhelyezkedni.

Bővebben a szállodai mindennapokról Ausztriában >>>

NYELVTUDÁS: SZÜKSÉGES

Nyelvtudás szükséges

 

Első körben a munkáltató úgyis Téged fog felhívni telefonon, beszélni szeretne majd Veled, hogy egyáltalán szimpatikusnak találjátok-e egymást.

Szakácsként azonban nem elegendő egy alapszintű kommunikációs nyelvtudás, hiszen Te leszel az, aki kiosztja a feladatokat a konyhai dolgozóknak, hozzád fordul mindenki az ügyes-bajos dolgaival és Téged bombáznak majd kérésekkel. Így nagyon fontos a magabiztos német nyelvhasználat. Nem csak el kell készítened az ételt, de adott esetben menüt kell összeállítanod, koordinálnod kell a csapatod és a kevésbé jól beszélő konyhai kisegítőknek el kell tudnod magyarázni, mit is szeretnél tőlük a kezed alá kapni.

Plusz pont, ha a németen kívül más idegen nyelveket is beszélsz – természetesen a magyaron kívül. Ausztriába a legtöbb turista angolul, olaszul, oroszul beszél, így ezek a leghasznosabbak Neked is.

Bővebben a nyelvi követelményekről Ausztriában >>>

VÉGZETTSÉG: KELL

ha nem hittem volna el

 

Akárcsak Magyarországon, Ausztriában is iskolai végzettséghez kötik ezt a pozíciót.

Ez alapkövetelmény, enélkül nem nagyon van esélyed. Szökő évente egyszer esélyed lehet – ha már 20 éves munkatapasztalat van a hátad mögött.

TAPASZTALAT: KELL

A szakácsoktól általában 1-2 éves hasonló munkakörben szerzett tapasztalatot is elvárnak a munkáltatók, illetve jól kell ismerned a hagyományos osztrák ételeket is (Speckknödel, Mostbraten, Steierisches Wurzelfleisch).

Természetesen, ha most kerültél ki az iskolából a friss szakács végzettségeddel és a tankonyhán/gyakorlati helyeden kívül még nem dolgoztál élesben, nem jelenti azt, hogy nem leszel kapós…

MUNKARUHA: KELL

MUNKARUHA: KELL

 

A konyhában kötelező uniformis van, ami egyrészt véd a konyhai balesetek elöl, másrészt mindenkinek egyértelművé teszi, hogy a konyhai hierarchia csúcsán Te állsz.

Hasznos, ha olyan cipőben dolgozol, ami állja a sarat és még kényelmes is, hiszen órákat fogsz ácsorogni és egy-egy éles kés a lábujjadba is kerülhet.

Erre is érdemes rákérdezni az adott helyen, ott éppen mi a bevett szokás: kapsz-e a főnökségtől munkaruhát, vagy Te készülj előre.

MUNKAKÖRI LEÍRÁS

MUNKAKÖRI LEÍRÁS

Ami itt nagyon fontos, hogy gyorsan dolgozz, hiszen egy szálloda konyhájában biztosan pörög az élet.

A szakács feladataihoz tartozik az étkezések megtervezése és megszervezése, az ételválszték kialakítása, az ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tárolása, a konyhai személyzet munkájának összehangolása és irányítása, valamint a készletek felmérése és a szükséges nyersanyagok megrendelése.

Érdemes áttanulmányoznod a francia kifejezéseket és szakácsrangsorokat is, hogy tisztában legyél a pozícióddal (főszakács, pizzaszakács, segédszakács, kukta).

A feladatkör persze annak függvényében kerül kialakításra, hogy pontosan milyen pozícióban fogsz dolgozni: diétás szakács, étkezdei szakács, grill szakács, hidegkonyhai szakács, kukta, melegkonyhai szakács, pizzakészítő szakács, segédszakács, konyhafőnök, cukrász.

A munkaidő nagyjából megegyezik a felszolgálóéval, csak a szakács körülbelül egy órával hamarabb kezd a konyhában, hogy elő tudja készíteni az ételeket. Nem ritka az sem, hogy a reggeliztetést a felszolgáló megoldja egyedül, akkor a szakács csak jóval később, 10 óra körül kezd.  

Általában 6 napos munkanapban dolgozol és a szabadnapodat Te választhatod meg.

Nézzük meg, pontosan mi az, ami a munkakörödhöz tartozhat:

 • A rendelkezésére álló nyersanyagokból félkész és kész termékekből, a napnak és az alkalomnak megfelelő ételt készít
 • Meghatározza a meglévő készleteket, a készételek mennyiségét
 • Felméri és megrendeli a szükséges nyersanyagokat
 • Javaslatot tesz ill. összeállítja az étlapot, menüt, napi ajánlatot
 • Előkészíti és feldolgozza a nyersanyagokat
 • Párolja, főzi, süti az ételek összetevőit
 • Ízesíti az ételeket
 • Tárolja az ételeket
 • Darabolja, szeleteli, adagolja az ételeket
 • Tálalja az elkészült ételeket
 • Összehangolja és irányítja a hozzá beosztott dolgozók munkáját
 • Betartja a technológiákat, a hatósági és belső szabályokat
 • Különleges (pl. diétás, vegetáriánus igények kielégítésére alkalmas ételeket készít
 • Recepteket készít új ételek előállításához

MUNKAKÖRNYEZET:

MUNKAKÖRNYEZET

A munkavégzés helyszíne a konyha.

 • Állandó helyen, zárt térben dolgozik
 • A vendéglátóhely jellegétől függően délelőtt - délután, vagy délután és éjszaka folyik a munkavégzés.
 • Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése.

EGÉSZSÉGÜGYI TÉNYEZŐK:

EGÉSZSÉGÜGYI TÉNYEZŐK

 • Balesetveszély (nedves, síkos padló, a forró ételekkel teli lábasok, állandóan forró tűzhelyek, nyílt láng)
 • Túlnyomórészt álló munka (lábakon visszértágulatok kialakulásának veszélye)

SZABÁLYOK:

 • Európai Uniós normákat be kell tartani a környezetvédelem illetve élelmiszerbiztonság területén
 • HACCP szabályok betartása
 • munkavédelmi szabályok betartása
 • tűzrendészeti szabályok betartása
 • szelektív hulladékkezelésre vonatkozó előírások betartása

SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEK:

SZÜKSÉGES KÉPESSÉGEK

 
 • pontosság, precizitás
 • szervezőkészség
 • önállóság
 • manuális képesség
 • térbeli tájékozódás
 • alkalmazkodóképesség
 • együttműködő képesség
 • kommunikációs készség
 • matematikai képesség
 • stressz tolerancia
 • figyelem koncentráció
 • kreativitás
 • empátia
 • problémamegoldás
 • felelősségvállalás

MUNKAMÓD:

Munkamód

Hálás vagyok, kellemesen csalódtam bennetek: tényleg odafigyeltek az ügyfelekre, ez nagyon pozitív, főleg ebben a nehéz helyzetben, ami most a világban van. Bátran merlek ajánlani titeket, bárkinek, hisz saját magamon tapasztaltam, hogy megbízhatóak vagytok! Egyébként már meg is tettem, ajánlottalak titeket, remélem élnek majd a lehetőséggel. Tudom, ha szükségem van a segítségetekre, rátok bármikor számíthatok.
Andris 37 éves, kistarcsai lakos

Kérdésed van az ausztriai munkával kapcsolatban?
Tedd fel nekünk itt!

2009 óta több, mint 244 sikeres álláskeresőnk véleménye itt, akik a Tiroli Állások Szezonális Programmal jutottak ki

Sisák Erika sikeresen helyezkedett el szobalányként Ausztriában!2018. július 11.

Sisák Erika véleménye

"Először, amikor rátaláltam a szezonális programra nagyon megörültem, de aztán láttam, hogy mennyibe kerül. Ekkor merült fel bennem az, hogy mi van, ha befizetem az összeget és eltűnnek? Szerintem ez a mai világban sajnos teljesen normális első reakció. DE én mindenkinek csak ajánlom, merjetek belevágni! Teljesen megbízható pályáztató cég! Hihetetlenül segítőkész csapat, minden tájékoztatást megkaptam és tényleg minden úgy is lett, ahogy elmondták."