Ausztriai ünnepnapok 2018-ban

Ausztriai ünnepnapok 2018-ban

A jóleső pihenést mindenki megérdemli

Bár a magyar munkavállalók a szabad álláshelyek és a magas fizetés reményében indulnak el Ausztriába, azért azt se tagadhatjuk, hogy néha jól esik egy-egy, a mindennapi rutin közé beiktatott pihenőnap.

Elvégre az ausztriai adventi vásárok se azért váltak olyan híressé, mert érdemes kihagyni őket!

Persze, hogyha a vendéglátásban helyezkedsz el, akkor nagy a valószínűsége, hogy az ünnepeket nem fogod tudni ugyanakkor megtartani, mint mások.

Ilyenkor ugyanis a több vendég miatt a szállodák általában nem tartanak szünnapot – ha mégis van rá lehetőség, akkor valószínűleg a saját szabadnapjaidból kell felhasználnod hozzá.

Ahhoz azonban, hogy megfelelően fel tudj készülni arra, hogy hogyan kell beosztani a szabadságaidat, és mikor lesz nagyobb szükség a segítségünkre, megéri átnézni, hogy milyen ünnep- és munkaszüneti napok lesznek 2018-ban Ausztriában.

Az ausztriai munkaszüneti napokkal már korábban is foglalkoztunk, és összefoglaltuk, hogy mire kell odafigyelni egy munkavállalás során, milyen törvényi szabályozások vannak és mit érdemes tudni az ünnepnapokról.

Ez a téma azonban újra és újra időszerűvé válik, és a legjobb, ha minden évben az aktuális naptárt magad előtt tartva tudsz gondolkozni.

Ünnepnapok 2018-ban

Ausztriában a következő ünnepnapokra kell majd biztosan figyelned, attól függetlenül, hogy az ország melyik részén vállalsz állást:

01. 01. – Újév napja (hétfő)

01. 06. – Vízkereszt (szombat)

04. 02. – Húsvéthétfő

05. 01. - A munka ünnepe (kedd)

05. 10. – Áldozócsütörtök

05. 21. – Pünkösdhétfő

05. 31. - Úr napja (csütörtök)

08. 15. - Nagyboldogasszony napja (szerda)

10. 26. - Az örökös semlegesség ünnepe (péntek)

11. 01. - Mindenszentek (csütörtök)

12. 08. - Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása (szombat)

12. 25-26. - Karácsony első és második napja (kedd-szerda)

Nemzeti és regionális ünnepek

Nemzeti és regionális ünnepek

Forrás: think.ing.com

A naptárban sok eltérést láthatsz ahhoz képest, amit Magyarországon megszoktál.

Az természetes, hogy problémád lesz azzal, hogyha például arra számítottál, hogy a március 15-ét ott is ugyanúgy megkapod szünnapnak, és a családoddal töltheted, hiszen ez csak nálunk ünnepnap.

Amik érdekesebbek, azok az osztrák nemzeti történelemhez kapcsolódó ünnepnapok, amiket megéri ismerni, hisz ha kint töltöd őket, valószínűleg részt fogsz venni valamilyen megemlékezésben.

A legnagyobb, országos ünnep az Örökös Semlegesség Napja október 26-án annak évfordulója, hogy 1955-ben a szovjet megszállók kivonulása után az állam elfogadta az alkotmányerejű semlegességi törvényt.

Ez a mai napig sem vesztett jelentőségéből – még az Európai Unióhoz való csatlakozás után se – és azóta is munkaszüneti nap Ausztriában.

Emellett azonban több olyan ünnep is van, ami az országos naptárban nem szerepel, de különböző tartományokban munkaszüneti napnak minősül: Burgenlandban Szent Márton ünnepe (november 11.) vagy Alsó-Ausztriában Szent Lipót ünnepe (november 15.).

Ezekről itt tudsz bővebben tájékozódni, de csak akkor érdemes tisztában lenned velük, amikor már ismered a munkavégzésed helyét.

Mi lehet jobb egy szünnapnál? Kettő!

Mi lehet jobb egy szünnapnál? Kettő!

Forrás: royal-flags.co.uk

Annak, aki figyelmesen szemléli a napokat, fel kell, hogy tűnjön: a 2018-as évben a 13 munkaszüneti nappal nem egy hosszú hétvégében lesz részünk.

Rengeteg ünnepnap esik ugyanis hétköznapra, kezdve rögtön az év elejével, január 1-gyel, majd a nemzeti ünnepekkel (a Munka Ünnepe és az Örök Semlegesség Ünnepe) és a Mindenszentek napjával folytatva.

Bár a vendéglátásban dolgozókat nem gyakran érinti, de arról is tudnod kell, hogy mivel Ausztriában nem mindig jár szabadnap egy keddi vagy egy csütörtöki munkanap esetén hétfőre vagy péntekre, ezért ha valaki négy napos hétvégét tervez, akkor ahhoz már a saját szabadnapjait kell feláldozni.

Ha azonban ezek a napok szünnapként járnak (ezek az úgynevezett „ablaknapok”), akkor annak a magyarországi szokásoktól eltérően az az előnye, hogy nem kell egy másik szombati napon utólag ledolgozni, tehát te sem fogsz váratlanul hétvégén nyitva tartó helyekkel találkozni.

A karácsony és az újév ünnepe egy kicsit bonyolultabb kérdés, mivel itt egy kollektív szerződés eredményeképp a legtöbb munkahely megpróbálja december 24-ét és 31-ét csak fél munkanapként megtartani: ilyenkor délután általában mindenkit hamarabb hazaengednek az ünnepekre.

Erről azonban pontosabban a saját munkaadónknál kell érdeklődni, főleg, hogy elsősorban a vendéglátásban, ahol jellemzően arra kell készülni, hogy ilyenkor érkezik a legtöbb látogató, ez pont fordítva lehet, és ezeken a napokon még magasabb a kereslet a munkaerő után.

Mit tegyek, ha dolgoznom kell egy ünnepnapon?

Mit tegyek, ha dolgoznom kell egy ünnepnapon?

Forrás: romaniajournal.ro

Sok olyan terület van, ahol nem tehetik meg a dolgozók, hogy az ünnepnapokat pihenéssel töltsék – ilyen az egészségügy, a közrendvédelem vagy a legtöbb szolgáltatási terület (köztük a vendéglátás).

Ha teheted, akkor ilyen esetben megpróbálhatod felhasználni a neked járó szabadnapokat, ami Ausztriában legalább 25, szabadon felhasználható napot jelent minden munkavállaló számára.

Valószínű azonban, hogy a legtöbb munkatársad ugyanígy fog gondolkodni, és például egy szálloda nem engedheti meg magának, hogy a forgalmas időszakban mindenki egyszerre vegye ki a szabadnapját, így számíthatsz arra, hogy nem feltétlenül a tiéd lesz a lehetőség.

Ilyenkor azonban tartsd észben azt is, hogy a munkaszüneti napon dolgozott munkaórákért pótlék jár: az ünnepnapon végzett munka túlóra díja a havi fizetésed 1/143-ada, aminek 50%-át kapod pótlékként, ha a munkanap naptári napján amúgy rendes munkaidődben dolgoznál, és 100%-át, ha a munkaidőd már túlórába csúszik.

…és mit tegyek, ha nem?

Az, hogy mivel töltöd a szünnapjaidat, természetesen csak rajtad múlik.

Bármikor dönthetsz úgy, hogy egy kis otthoni pihenést választasz, de mi azért azt javasoljuk, hogyha már elutaztál Ausztriába, akkor megéri körülnézni is az országban!

Már arról is készítettünk gyűjteményt, hogy korábbi pályázóink milyen kirándulásokat tudtak beilleszteni a munkanapjaik közé, de hogyha figyelemmel kíséred oldalunkat, akkor folyamatosan láthatsz újabbnál újabb tippeket is arról, hogy mit érdemes felkeresni.

Ausztriai munka