Minden, amit az Arbeitszeugnis-ról tudnod kell

Minden, amit az Arbeitszeugnis-ról tudnod kell

Júniusra szinte minden nyári szezonos ausztriai vendéglátó egység kinyitja kapuit a vendégek számára.

Ezzel párhuzamosan folytatódik a munkaerő felvétel nagy hulláma, keresik a tökéletes alkalmazottakat az üres, vagy éppen megüresedett vendéglátóipari pozíciókra.

Te megtaláltad már a tökéletes nyári munkádat Ausztriában?

Ha igen, gratulálunk, és szép szezont kívánunk!

Ha viszont még nem, mindenképpen érdemes elolvasnod cikkünket, melyből kiderül, mi az a dokumentum, amivel maximalizálhatod esélyeidet, és elnyerheted a vágyott pozíciót az osztrák vendéglátóiparban!

Pályázz profin!

Pályázz profin!

Korábbi cikkeinkben írtunk már arról, hogy a pozitív munkavállalói hozzáállás mellett mennyire fontos a bemutatkozó anyag.

Egy képzettséget nem igénylő állásra előfordul, hogy az osztrák munkáltatók 40-50 jelentkezést is kapnak.

Nekik ebből a temérdek jelentkezésből kell kiválasztaniuk azt a párat, akiket felhívnak egyáltalán, hogy meginvitáljanak egy interjúra, jobb esetben próbamunkára.

De hogyan tűnjek ki a tömegből?” – hangozhat a kérdés most a fejedben, teljesen jogosan.

Elengedhetetlen a profi bemutatkozó levél, egy figyelemfelkeltő önéletrajz, erről is beszéltünk már korábban.

Ausztriában, Magyarországgal ellentétben, még mindig „nagy jelentősége van a papírnak”, így érdemes pályázatunkat hivatalosan lefordított bizonyítványokkal is kiegészítenünk.

De mivel kevesen rendelkeznek kisegítő munkakörhöz releváns iskolai végzettséggel, a munkáltatók figyelmét legtöbbször a tapasztalat kelti fel.

És hogy hiteles képet mutass a jártasságodról a kívánt pozícióban, segítségedre lesz az Arbeitszeugnis!

Mi az az Arbeitszeugnis/Dienstzeugnis?

Magyarországon rég óta nem használatos az úgynevezett „munkabizonyítvány”, néhol talán ajánlólevél formájában még kiállítják, de Ausztriában óriási jelentősége és kultúrája van ennek a dokumentumnak.

Egyfajta értékelésről beszélünk, aminek segítségével véleményt fogalmazhat meg a munkáltató rólad és a nála végzett munkádról.

És hidd el, ez nem csak azért fontos, mert jól esik az elismerés és a szép szavak.

Ezek a bizonyítványok óriási segítségül szolgálhatnak az esetleges újabb munkakeresésnél.

Ausztriában törvény szabályozza, hogy a munkáltatónak kötelessége kiállítani a munkaviszony megszűnésével az ajánlólevelet.

Amennyiben erre nem hajlandó, írásban kell megindokolnia.

Mi több, arra is határozott szabályokat állítottak fel, hogy milyen tartalmi követelmények mentén kell a dokumentumot a rendelkezésedre bocsájtaniuk: többek közt nem tartalmazhat olyan információt, ami megnehezíti később a munkavállaló bármikori elhelyezkedését.

Hogyan szerezzük be a Zeugnis-t?

A munkáltatótól kell kérnünk a bizonyítványt és ő vagy az ezért felelős személy fogja nekünk kiállítani.

A Zeugnis-t nem csak a munkaviszony végeztével, de akár közben is kikérheted, ez az úgynevezett Zwischenzeugnis.

Tipp: Egy jól elvégzett feladat után érdemes a munkáltatódtól Zwischenzeugnist kérned, így állásváltáskor minden kimagasló teljesítményeddel büszkélkedhetsz.

A végső bizonyítványt, az Endzeugnist a munkaviszonyod megszűnése után kell megkapnod.

Javaslom, hogy már a felmondási idő alatt kérd meg a munkáltatót, hogy készítse el az értékelésedet, hogy az új állásokra való pályázáskor már biztosan csatolhasd a bemutatkozó anyagodhoz.

Bár általában ezzel nem szokott probléma lenni, de ha valamilyen módon mégis elfelejtené az illetékes, érdemes figyelmeztetni, adott esetben írásos kérvényt beadni.

Fontos tudnod, hogy Ausztriában 30 évre visszamenőleg ki lehet kérni az Arbeitzeugnis-t.

Ha korábban dolgoztál már kint, de nem adtak értékelést, igényedet utólagosan is érdemes beadni.

Ha a cég még működik, ki fogják állítani utólag is a referenciádat.

Ebben az esetben is érdemes az igényedet írásban beadni.

Svájcban, vagy Németországban is létezik a Zeugnis kultúra, tehát ha te ott szereztél szakmai tapasztalatot, akkor is érdemes kikérni a bizonyítványt, akár utólag is.

Ha csak Magyarországon dolgoztál, sincs veszve minden.

Megkérheted munkáltatódat, hogy az ausztriai minta szerint állítson ki neked egy ajánlólevelet, ha lehet, németül és/vagy angolul is.

Ha csak magyarul tudják neked kiállítani, érdemes hivatalos fordást készíttetni róla a hitelesség kedvéért.

Mi áll a Zeugnis-ban?

Mi áll a Zeugnis-ban?

Formailag nincsen határozott követelmény, és a hosszúsága is a munkáltatón múlik.

Nagyon fontos, hogy szerepeljen rajta a neved, születési dátumod, a munkaadó egység pontos adatai, a betöltött pozíció és a teljesítmény értékelése.

Szintén fontos, hogy a munkáltató aláírja a dokumentumot, mielőtt átadja neked.

Mint korábban is említettem, a Zeugnis csak és kizárólag pozitív hangvételű, jóindulatú írás lehet.

Ezt egyetlen dolog írja felül, mégpedig az, hogy igaznak kell lennie.

Komoly okkal, mint például a lopás, hamar kivívhatunk magunknak egy negatív referenciát, ezért lehetőleg ne tegyünk ilyet, de ha mégis, inkább mondjunk le a Zeugnisunkról!

Nagyon fontos tudni való, hogy az első ránézésre pozitívnak tűnő szavak sem 100%, hogy elismerően árulkodnak rólunk.

Mivel a törvény kötelezi a munkáltatót arra, hogy jó benyomást próbáljon kialakítani rólunk a bizonyítványban, kialakult egy úgynevezett kódnyelv, amivel a különbségeket érzékeltetik.

Katalin, aki Ausztriában egy Superior szállodában dolgozik, mint Hausdame, egy beszélgetésünk alkalmával elmesélte nekem, hogy ő is nagy hangsúlyt fektet a Zeugnisra, mikor új munkatársat kell felvennie.

A kódnyelv értelmezésével tudja ő is eldönteni, hogy az adott értékelés gazdája valójában milyen munkaérőként dolgozott előző munkahelyén.

Íme, néhány példa, ami segíthet a Zeugnis értelmezésében:

Egy igazán jó Zeugnis nem fukarkodik a szuperlatívuszokkal.

A legelismerőbb kifejezés a „mit vollen Zufriedenheit”- azaz teljes megelégedéssel.

Katalin elmondása szerint, akinek ez szerepel a referenciájában, biztos lehet benne, hogy munkáltatója tökéletesen elégedett vele és adott esetben a megpályázott új pozícióra vagy pozíciókra való jelentkezéskor is érdeklődést fognak iránta mutatni.

Bezárt a szálloda ahol eddig dolgoztam, olyan szuperlatívusz ajánlást írtak rólam, hogy a végére én válogathattam az ajánlatok közül, annyian szerették volna, hogy náluk dolgozzak.

Ha a „stets” kifejezést találod az értékelésedben, az azt jelenti, hogy közepesen elégedettek veled.

Például: Herr Kovács hat sich stets bemüht. – vagyis Kovács úr folyton igyekezett, valójában azt jelenti, hogy igen, igyekezett, de kérdéses volt, mi lesz ennek az eredménye.

Ha pedig a „stendig” szót használják veled kapcsolatban, szintén a közepes kategóriába fogják elkönyvelni az eddigi teljesítményedet.

Sokat árulkodik még a bizonyítvány hossza is, hiszen ha nagyon szűkszavú, az azt jelentheti, hogy nem sok jót tudnak rólad mesélni.

Mikor megkapod a Zeugnisodat, lehetőséged van arra, hogy felülvizsgáltasd az Arbeiterkammerrel, így biztos lehetsz benne, hogy olyan értékeléssel villogsz, ami valóban pozitív dolgokat állít rólad.

Összegzésül: tippek, jó tanácsok

  • Ha először készülsz Ausztriába dolgozni, de van már itthoni munkatapasztalatod, kérj a munkáltatódtól referencialevelet, ez sokat segíthet az elhelyezkedésnél!
  • Amennyiben dolgoztál már német nyelvterületen, de nem tudtad, vagy elfelejtetted kikérni a Zeugnisod, 30 évre visszamenőleg megteheted!
  • Ha most dolgozol Ausztriában, érdemes akár időközben is értékelést kérned magadról, így egy esetleges váltásnál több referenciát tudsz felmutatni!
  • A megkapott bizonyítványt mindenképpen nézesd át hozzáértő személlyel mielőtt tovább küldöd – főleg, ha nem voltál túl jóban a munkáltatóddal – mert a szép szavak mögött megbújhat egészen más tartalom is!
  • Bár a Zeugnis önmagában is jelentőség teljes referencia, de növelhetjük értékét, ha mellékelünk hozzá referencia telefonszámot, amin a majdani munkáltatónk szóbeli értékelést is kérhet rólunk!
  • És ha sikerül elhelyezkednünk, már csak az a feladat, hogy hűek legyünk eddigi teljesítményünkhöz!

Ausztriai munka