A tökéletes álláskereső 8 ismérve – belőled melyik hiányzik a sikerhez?

A tökéletes álláskereső 8 ismérve – belőled melyik hiányzik a sikerhez?

 

Mindig, mikor van pár szabad órád, elküldöd az önéletrajzod meghirdetett pozíciókra, de semmi válasz.

Utána olvastál, hogy mire kell figyelni a jelentkezéskor, próbálsz kitűnni a tömegből, de nem sikerül.

Csökken a lelkesedésed, kezded feladni és lassan lemondasz az álmodról, hogy Ausztriában fogsz dolgozni.

Ha csak egy kicsit is igaz rád valamelyik állítás, olvasd el az összefoglalómat, és a végére tudni fogod, mit és hogyan kell tenned ahhoz, hogy téged válasszanak az osztrák munkaadók!

De mielőtt belevágnánk, engedd meg, hogy bemutatkozzak, hogy ne gondolhasd azt, tapasztalat nélkül csak a levegőbe beszélek.

Mavrák Kata

Mavrák Kata vagyok, a Tiroli Álláskereső feketebáránya, mert nem beszélek németül, de annál jobban tudok a pályázatok koordinálására fókuszálni.

A BMGE kommunikációtervező szakirányán végeztem, ahol többek közt arról is tanultam, hogyan törjünk be a munkaerőpiacra.

Mások útjának egyengetésében Life Coach végzettségem is segít, több írásom jelent meg álláskereső állásportálon.

Ez idáig több, mint 150 álláskeresőt pályáztattam sikeresen ausztriai munkára.

Volt köztük tapasztalt szobalány-páros, voltak frissen érettségizett fiúk, pályaelhagyó banki alkalmazottak és tanárok egyaránt.

Hiszem (és tapasztalom), hogy mindenki el tudja „adni” magát a munkaerő piacán, csak ismerni kell magunkat, a megfelelő módszereket és azt, akit meg akarunk nyerni magunknak!

Ausztriában - lévén, hogy szomszédos rajtunk kívül Németországgal, Csehországgal, Szlovákiával, Szlovéniával és Olaszországgal - nagy a túljelentkezés az állásokra.

Nem csak a vendéglátás terén, de ha erre a területre fókuszálunk, azt mondhatjuk, hogy egy munkaadó naponta több tíz álláskeresőtől kap önéletrajzot különböző pozíciókban, különböző országokból.

Ki kell tehát tűnnünk közülük, ki kell tartanunk, és végig megtartanunk a pozitív, pro-aktív hozzáállásunkat és a hitünket magunkban!

De hogyan csináljuk?

Arról, hogy mi tarthat vissza az ausztriai munkavállalásban, már írtunk, de most arról olvashatsz, mi az, amire ügyelned kell, ha ezekkel a démonokkal megbirkóztál és készen állsz az ausztriai álláskeresésre!

1. Legyél tisztában önmagaddal!

Legyél tisztában önmagaddal!

 

Megfogadhatsz minden tippet, amit állásportálokon írnak, vagy amit barátok mondanak, ha a legalapvetőbb tényező hiányzik.

Először is gondolj magadra, vedd végig, hogy miért is jogos azt gondolnod, megéri téged alkalmazni.

Legyen önbizalmad, légy magabiztos – ha te nem hiszed el, hogy te vagy a legjobb és téged kell választani, akkor hogyan várhatod el a munkaadótól, hogy ezt tegye?!

Ha belegondolsz, az álláskereséskor – lévén, hogy nem járod körbe Ausztriát és kopogtatsz be minden vendéglátó egységbe, így nincs lehetőséged élőben bemutatkozni – pár mondatnak kell meggyőznie a munkaadót, kvázi értékesítened kell önmagad.

Sokszor figyelmeztetik az álláskeresőket, hogy ne csak magukról beszéljenek, ami jogos, de a munkaadót mégis csak az érdekli leginkább, hogy te miért leszel jó választás a számára, ehhez pedig magadról kell kommunikálnod.

Ha nem hiszel abban, amit magadról állítasz, az érződik.

Nem kell spirituálisan gondolkodni ehhez, csak hidd el, egyszerűen nem működik, ha valótlant állítasz magadról, vagy ha te sem vagy meggyőződve a magadról tett kijelentésekről!

2. Válj fő állású álláskeresővé!

Válj fő állású álláskeresővé!

 

Ne aggódj, nem azt állítom, hogy csak akkor sikerülhet az ausztriai álláskeresés, ha minden napodat ezzel töltöd, hiszen tudom, hogy a legtöbben, akik erről álmodoznak, még Magyarországon dolgoznak.

De akkor is, ha (szerencsére) nem vagy munkanélküli, és így nincs több egész napod vagy akár heted munkát keresni, akkor is kellő figyelmet kell fordítanod rá!

Természetesen mindig hallani olyat, hogy valaki csak három helyre küldte el a jelentkezését, és már lett is állása - de valljuk be, nem ez a leggyakoribb.

Általában több tíz, akár több száz helyre kell jelentkezni ahhoz, hogy legalább egy helyről visszajelezzenek, és lehetőleg pozitívan.

Ha tehát csak heti 1-2 helyre jelentkezel, az sajnos nem elegendő.

Sőt, napi 1-2 sem fog elégnek bizonyulni…

De ha rutint szerzel a lehetőségek keresésében és a jelentkezés folyamatában, akár pár óra alatt több tíz helyre tudsz jelentkezni!

A saját álmod eléréséhez pedig megéri az eddig tévézéssel vagy internetezéssel töltött időt erre fordítani, ugye?

Nem mondhatod azt, hogy nincs semmi szabadidőd – kegyetlen leszek: mindenkinek arra van, amire fordítani akar!

Na jó, lehet tényleg van olyan állapot, hogy nincs miből faragni, de akkor ne most akarj ausztriai munkát kapni, mert akkor valószínű nem most van itt az ideje!

Ha pedig szívedre téve a kezed, rádöbbensz, hogy pár órát mégiscsak tudsz heti 3-4 alkalommal ausztriai munkakeresésre szánni, akkor a legfontosabb, hogy tervezz!

Tűzz ki célt: hetente hány jelentkezést fogsz elküldeni, és mikor fogod bepótolni, ha esetleg lemaradsz magadtól?

Mit fogsz tenni, ha nem kapsz választ, mikor fogod kicsit pihentetni a dolgot és megjutalmazni magad?

Utóbbi nagyon fontos, és sokan elfeledkeznek róla, de te ne tedd!

3. Tűnj ki a tömegből!

Tűnj ki a tömegből!

 

Nem kell HR-esnek vagy vezető beosztásúnak lenned ahhoz, hogy tudd, vagy legalább sejtsd, kinek a jelentkezését nyitják meg, és kié marad olvasatlanul, vagy landol az email-es fiók kukájában.

Ha nincs időd utána olvasni állásportálokon annak, mire figyelj, csak indulj ki magadból: te milyen jelentkezésnek örülnél?

Egy unalmas sablonnak, vagy egy informatív figyelemfelkeltőnek?

Milyen kezdetű email-nek vagy telefonos bemutatkozásnak nem tudnál ellenállni?

Ugyanez vonatkozik az önéletrajzra és bemutatkozó (motivációs) levélre!

Nem kell ismerned a leendő munkaadód ízlésvilágát: valószínűleg szeretné átlátni elsőre a rólad kapott információkat, és nem egy összedobált, rendezetlen dokumentumot kapna tőled - utóbbi alapján ugyanis messzemenő következtetést tehet a munkádról is!

Blogunkon részletesen írtunk már az önéletrajz és a bemutatkozó levél készítésének szabályairól is, ezeket olvasd el és tartsd be!

4. Ügyelj az első benyomásra!

Ügyelj az első benyomásra!

 

Tudnod kell, hogy ezt nem akkor teszed a munkaadókra, amikor először találkozol velük személyesen (kivéve, ha valakinek a segítségével jutsz az álláshoz).

Az első benyomás az első email-váltások, az első telefonbeszélgetés, az önéletrajz, ill. a bemutatkozó levél alapján alakul ki, és nagyon meghatározó lesz hosszútávon!

Ezért nagyon fontos, hogy például akkor is, ha az egész napos munka után éppen a huszadik helyre küldöd el a jelentkezésed, vagy a tízedik helyet hívod fel aznap, lelkesen beszélj magadról és az állás betöltésének gondolatáról!

Senki nem akar lehangolt, fáradt, zavart embert alkalmazni.

Ha beszélgetésre, email váltásra kerül sor, fontos, hogy már akkor is a munkaadó szempontjából gondolkodj!

Első körben például a munkakezdésről, az óraszámról, a feladatokról, a szezon hosszáról kérdezz, hogy lássa: dolgozni akarsz, az a legfontosabb neked (is).

Utána jöhetnek a te érdekedet képviselő kérdések: fizetés, túlóra, szállás, étkezés stb.

5. Tarts ki!

Tarts ki!

 

A legrosszabb a munkakeresésben, hogy nem tudhatod, azért nem kaptál választ, mert el sem olvasták az emailedet a több tíz másik jelentkezőével ellentétben, vagy csak azért nem téged választottak, mert egyetlen egy ember jobbnak bizonyult nálad.

Sosem fogod megtudni, hogy a századik, vagy a második legjobb voltál, de próbálj mindig az utóbbira gondolni, és akkor nem tud szűnni a lelkesedésed, és sikerülni fog kitartanod addig, míg téged választanak majd!

Itt jön be a képbe a már említett jutalmazás.

Ne csak akkor jutalmazd meg magad aprósággal, ha felvesznek, hanem akkor is, ha sikerült teljesítened a kitűzött célt – hiszen, ha még nincs is kézzelfogható eredménye, te akkor is elküldted 100 helyre a jelentkezésed egy hét alatt.

Jutalmazás lehet egy csoki, egy finom pohár bor, mozizás, egy jó könyv elolvasása, egy forró fürdő - lényeg, hogy jól essen, és akkor, ott ne gondolj másra, csak magadra!

Ezt követően hidd el, visszajön az önbizalmad, ha időközben elszállt volna…

6. Gondolkodj szezonálisan!

Gondolkodj szezonálisan!

 

Lévén Ausztriáról és legtöbbször szezonális munkákról van szó, nézőpontot kell váltanod a hagyományos, jó esetben határozatlan idejű munkákról.

Tudnod kell, hogy a nyári szezonra a legtöbb hely május-júniusban, a téli szezonra november-decemberben nyit ki.

Ezekben a hónapokban van a legnagyobb esélyed elnyerni egy állást, de természetesen szezon közben sem lehetetlen, csak akkor az éppen megüresedő pozíciókat lehet azonnali kezdéssel betölteni.

(Mi, mivel Ausztria és Dél-Tiroli vendéglátóipari egységeinek 98%-ának elküldjük pályázóink jelentkezését, akár szezon vége fele is tudunk segíteni a Szezonális Program keretén belül.)

Továbbá, mivel általában 4-5 hónapot kell dolgozni, aminek első két hete próbaidő, nem szabad nagyon válogatósnak lenned.

Természetesen, ha nem jelentenek be, embertelen a szállásod, vagy elviselhetetlen a főnököd, egy percig se maradj!

De ha nem ennyire vészes a helyzet, csak például hirtelen nagyon megterhelő a munka a számodra, gondolj arra: pár hónap "túlélhető".

Lebegjen például a fizetés a szemed előtt, ami minimum 1000 euró, ingyenes szállás és étkezés mellett.

Később pedig jól mutat majd az önéletrajzodban, hogy külföldön dolgoztál már!

Több éve kint dolgozó pályázóink részletesen meséltek arról, mi minden lebeghet a szemed előtt, hogy kitarts, és 10+2 tanáccsal is ellátnak, olvasd el azt is!

7. Ha az ajtó zárva, mássz be az ablakon!

Ha az ajtó zárva, mássz be az ablakon!

 

Újabb rossz hírem van.

Az, hogy elküldöd az önéletrajzod pár helyre, nem az egyedüli álláskeresői módszer, szóval nem fogod tudni azt mondani: te mindent megtettél.

A minden ott kezdődik, hogy végigböngészed az állásportálok hirdetéseit, az állásportálok és helyek honlap ill. facebook oldalát és körbekérdezed az ismerőseidet, hogy van-e barátjuk/kapcsolatuk Ausztriában.

És nem állsz meg itt, hanem megkérdezed az ismerőseid ismerőseit is, és írsz olyan helyekre is, ahol hivatalosan nincs szabad pozíció.

Próba = szerencse!

És ez még mindig nem a minden, mert lehet, még több tuti módszert találsz ki, csak légy kreatív!

8. Tudj németül!

Tudj németül!

 

Arról nem írtam, de remélem egyértelmű a számodra, hogy Ausztriába és Dél-Tirolba német nyelven kell a jelentkezésedet elküldened.

Természetesen ide is biztos tud valaki egy példát, amikor egy ismerőse angolul hívott fel egy hotelt, vagy éppen magyar volt a recepciós, és sikerült elhelyezkednie, de ez megint csak ritka.

Később, a munkavégzéshez és az ügyintézéshez egyébként is szükséged lesz legalább erős alap szintű nyelvtudásra, szóval próbáld meg elkerülni a kiszolgáltatottságot!

A hozzánk jelentkezők kb.80%-a nem beszél megfelelő szinten németül – ez elszomorító.

De minket arra sarkallt, hogy különböző szintű és intenzitású online nyelvtanfolyamokat indítsunk, ha érdekelnek a részletek, itt megtalálod őket!

Ne felejts el tehát tervezni és megjutalmazni magad, légy magabiztos és kreatív, és emlékeztesd magad, hogy a célod eléréséhez a lehetőségeidhez mérten főállású álláskeresővé kell válnod!

Ausztriai munka