Miért nem baj, hogy Ausztriában minden drágább?

Miért nem baj, hogy Ausztriában minden drágább?

Hogyha arról beszélünk, hogy szeretnénk Ausztriában munkát vállalni, hisz ott sokkal magasabb már a minimálbér is a mi itthoni fizetésünknél, akkor a leggyakoribb ellenérv, amit hallhatunk, az az, hogy ott az árak is sokkal magasabbak.

Ezt természetesen nem is lehet megcáfolni, hisz valóban igaz, hogy egy fél kilós kenyér, amit itthon jellemzően 200, legfeljebb 300 Forintért megkapunk, ott 550-be kerülne – egy liter tejért 330, 10 darabos tojásért 800, egy kiló kicsontozott csirkemellért pedig 3200 Forintot is fizethetünk, ha csak az átlagokat vizsgáljuk.

Ezek elsőre soknak hallatszanak, de ugyanígy csábító az, hogy az ausztriai minimálbér egységesen, minden szektorban havi 1.200 €, azaz több mint 350.000 Forint.

Ezeket az adatokat önmagukban azonban nagyon nehéz lesz összehasonlítani: mik azok a kiadások, amikkel mindenképpen számolni kell, mi az, ami elkerülhető, és a legfontosabb kérdés: végül mennyire éri meg külföldön dolgozni?

Azt érezhetjük, hogy az a több tízezer magyar munkavállaló, aki Ausztriában dolgozik, valószínűleg nem tévedhet, és most végig is fogjuk nézni, hogy miért döntöttek ők okosan.

A cikkünkben a magyar árak számítása során mindenhol a 2018 áprilisának elején aktuális Euró – Forint árfolyam alapján számoltunk.

Az alapvető élelmiszerek

Az alapvető élelmiszerek

Ésszerű dolog az élelmiszerekkel kezdeni az összehasonlítást, hiszen talán ezek azok a termékek, amiknek az áraival a legjobban tisztában vagyunk, mivel akár napi szinten is vásároljuk őket.

Élelmiszerek

Forrás és további statisztikák: numbeo.com

Azt könnyen észrevehetjük, hogy ezeknek az alapvető élelmiszereknek az ára sokszor többszöröse az itthon megszokotténak, és ez az az adat, amire a legtöbben gondolnak, amikor azt mondják, hogy ne menjünk Ausztriába dolgozni.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy a legtöbb szállodai munkában neked ezekkel az árakkal nem kell foglalkoznod, mivel a munkaadód jó esetben az étkezést is biztosítja!

Jó dolog hát előre felkészülni arra, hogy mi vár rád kint, de ne hagyd, hogy az étkezések ára elvegye a kedved: az esetek nagy többségében nem fogsz otthon főzni, hanem mindent, amire szükséged van, megkapsz a munkádért cserébe.

Utazás Ausztriába és az országon belül

Utazás Ausztriába és az országon belül

Az utazás szintén egy olyan kérdés, ami egyáltalán nem biztos, hogy érinteni fog, de azért megéri tisztában lenni az alapvető lehetőségekkel.

Az autós utazás részleteiről már foglalkoztunk bővebben is, azt azonban kiemeljük, hogy sokkal magasabb árakra nem kell készülnöd, mint amihez itthon is hozzászoktál: a benzin ára literenként 1,16 és 1,21 € között alakult az elmúlt 4 hónapban, ami 368 Forintot jelent – nagyjából összhangban van a mai magyarországi benzinárakkal.

A 10 napos autópálya matrica 9 € (szintén a magyar áraknak megfelelő), míg egy éves bérlet 87,30 €, ami például már sokkal olcsóbb annál, amit itthon megszokhattunk.

Ha azonban nem az autót választjuk, akkor tömegközlekedéssel is el tudunk jutni a legtöbb helyre: egy egyirányú jegy (mint a hazai vonaljegyek) ára várostól függően 2,20 és 2,40 € közt mozog (átlagosan 680 Ft), egy havijegy átlagára pedig 45 € (13.000 Ft).

A vonatárak leginkább a kiutazás szempontjából lehetnek fontosak, de itt nyugodtan számolhatunk a MÁV áraival: Budapestről Bécsbe 13 €, Linzbe 36 €, Innsbruckba pedig 51 € áron juthatunk el, csak hogy pár példát említsünk.

Azt azonban nem ajánljuk, hogy ezekkel a költségekkel túl sokat számolj: mivel jellemzően nem lesznek hosszabb, egybefüggő szabadságaid, kicsi a valószínűsége annak, hogy haza fogsz jönni Magyarországra, vagy hosszabb kirándulást teszel Ausztriában, így inkább figyeld a regionális közlekedési adatokat.

Szórakozás és szabadidő

Szórakozás és szabadidő

A szállodai munkakörünk átlagosan heti egy szabadnap eltöltését lehetővé teszi, de hogyha valamelyik ünnepi szezonban megyünk ki, akkor könnyen lehet, hogy akár 3-4 napot is mindennapos munkával töltünk.

Emiatt annyira nem fog előfordulni, hogy valamilyen drága kikapcsolódás után kell nézned, sőt, a meglévő szabadidődet lehet, hogy jobban esik majd pihenéssel vagy egyszerű városnézéssel tölteni.

Ennek ellenére nézzük meg néhány jellegzetes tevékenység, szolgáltatás és termék árát:

Szórakozás és szabadidő

Forrás és további statisztikák: expatistan.com

Nyugodtan lehet azzal számolni, hogy egy pár ilyen tevékenység belefér az idődbe, de itt sem kell félned, hogy a magyarországinál drágább árak miatt majd el fogod veszíteni a kereseted.

Hogyha azonban valahova elmegyünk, akkor még egy dolgot megéri észben tartani: mint Magyarországon, a 10%-os borravaló itt is bevett szokás, és ha nem tartjuk be, akkor az kimondatlanul is annak a jele, hogy nem vagyunk elégedettek a szolgáltatással.

Amit nem neked kell fizetni

Amit nem neked kell fizetni

Amire azonban a legtöbben gondolnak, amikor azt mondják neked, hogy Ausztriában minden drágább, azok legtöbbször olyan dolgok, amikre neked nem kell majd pénzt fordítanod, mivel a szállodai munkáddal együtt fognak járni, ingyenesen.

A legfontosabb ilyen költség természetesen a lakás bérlése, aminek a terhét szinte minden szálloda leveszi a válladról azzal, hogy biztosít neked szobát.

Egyébként egy 45 m2-es szoba már egy átlagos környéken is könnyen havi 200.000 Forintba kerülhet, míg városközpontokban 250.000 lehet a havi bérleti díj.

Nem valószínű, hogy valakinek szüksége lenne ennél nagyobb lakásra, de tudnunk kell, hogyha mondjuk egy 85 m2-es lakásba szeretnénk később költözni, az szintén környéktől függően 300-400 ezer forintba is kerülhet havonta.

Ezekhez pedig még hozzájönnek a közüzemek díjai, mint a víz, a gáz és a fűtésszámlák, melyek átlagosan havi 100 €, azaz 32.000 forint környékén mozognak egy főre.

Egy átlagos sebességű, 8 Mbps-os internet előfizetés díja pedig még havi 6000 Forint lehet ezek mellé.

Ezek mellett is megéri?

Bár teljesen jogos ismerőseink aggódása amiatt, hogy ha kiköltözünk, akkor nem csak magasabb keresettel, de nagyobb kiadásokkal is számolnunk kell, azt láthatjuk, hogy a szállodai kisegítő munkákra vetítve szerencsére nincs igazuk.

Ha valaki kérdezi tőled, nyugodtan mondhatod, hogy a legnagyobb spórolás az, hogy nem kell se az étkezésedért, se a szállásodért fizetni, így ha a többi kiadásodat egyensúlyban tudod tartani (még csak jobban se kell spórolni, mint itthon), könnyedén térhetsz haza rengeteg megtakarítással.

A minimálbérhez képest ráadásul a szállodai munkák átlagbérei is magasabban helyezkednek el: szobalányként például átlagosan 1460 € lehet a havi fizetésed, de szakácsként ez akár 1600 € fölött is lehet!

Ennek nagy része pedig már szín tiszta megtakarítás lesz, mert az eddig részletezetteken kívül már csak alig pár dologra kell pénz költenünk: a tisztasági termékek közül például ilyen lehet a dezodor, a fogkrém vagy a tusfürdő, melyeknek egységesen 1000 Forint körül mozog az ára, de ezeken kívül már tényleg nincs semmilyen „rejtett költsége” a kinti életnek.

Ha pedig minden kiadást átnéztünk, már érthető, hogy hogyan tudunk egyetlen nyári szezon alatt akár 1.500.000 Forintot keresni Ausztriában.

Ausztriai munka