Ezekben a szakmákban 5x annyit fizetnek, mint Magyarországon...

 

Biztosan nem újdonság Neked sem, hogy a szomszédos Ausztriához viszonyítva a magyar átlagbérekkel még mindig fényévekkel le vagyunk maradva.

Ebből az okból kifolyólag egyre több fiatal – most már a 18 éves korosztály is! – menekül a határtól nyugatra.

Nem kell azt bizonygatni, hogy sajnos az itthoni fizetés nem sok mindenre elég és arra a nem sok mindenre is épphogy.

Abből nem lehet félretenni, nem lehet tartalékot képezni, és a nagy betűs életet sem tudják a fiatalok elkezdeni.

És azokról még szó sem esett, akik besétáltak az adósságspirál ördögi körébe – pedig sajnos vannak egy páran.

Én is jelentkezem Ausztriába!

Ausztriában az összes fizikai szakmunkás „hiánycikk”, tehát hatalmas az igény a jól képzett, németül is beszélő szakemberekre.

A már régóta Top5-ös listában szereplő ápolónő, CNC-programozó és kamionsofőr pozíciók mellett egyre dominánsabban van jelen a vendéglátói szféra is: a szakácsok mostanra a legkeresettebb munkaerőkké tornázták fel magukat.

Tipp: az ingyenes tanfolyamokat érdemes kihasználni

Ingyenes tanfolyam

 

Magyarországon az első szakképesítés megszerzése korhatártól függetlenül mindenkinek ingyenes, ugyanakkor nappali rendszerű képzésre már csak 21 éves korotokig járhattok az OKJ rendszerén belül.

Egy szakács képzés – ha már nem vagy jogosult ingyenesen igénybe venni – körülbelül 200.000 forintba kerül és választható az időbeosztás, így a képzés hossza is (heti 5 nap vagy hétvégi tanfolyamok).

A KSH adatai alapján: míg egy szakács itthon nettó 150.000 forint körül kereshetett átlagban az elmúlt években, Ausztriában ennek akár többszörösét is megkapja – persze kellő tapasztalat és nyelvtudás esetén. Nem elég, hogy havi 2.000 euró (több éves tapasztalat esetén) körüli összeget tehet zsebre, de a szállást és az ellátást sem neki kell fedeznie, azt a munkáltató teljes mértékben biztosítja.

Én is szeretnék akár havi 1300-1800 eurót keresni!

Elgondolkodtató, hogy miért nem becsüli meg a magyar munkaerő piac ezt a szakképzett gazdasági erőt, hogyan akar az állam egyről a kettőre lépni, ha elüldözi saját lányait és fiait?

A szakácsok mellett nagy számban keresnek felszolgálókat is; a szakirányú végzettség és tapasztalat nem mérvadó, ha talpraesett és udvarias vagy, emellett még a némettel is elboldogulsz, biztos lehetsz benne, hogy Ausztriában Rád várnak.

„Ausztriában még van értéke az adott szónak”

 

Sikeres álláskeresőnk, Csaba már három szezont ledolgozott Ausztriában, mint felszolgáló.

Ahogy kapcsolatba léptettük az osztrák hotel tulajdonosokkal, már a második napon megtalálta a számára legideálisabb helyet egy tiroli síparadicsomban. Mikor a pályáztatásról kérdeztük, így mesélt:

Körülbelül 60 telefont kaptam a pályáztatás után, plusz 500 e-mailt. Sejtettem, hogy telefonon fogom majd megtalálni a legmegfelelőbbet – ami így is lett -, de nagyon jól esett, hogy sokan azért jeleztek nekem vissza levélben, hogy megírják, sajnálják, amiért későn kapták meg tőlem a jelentkezést. Ebből is látszott, hogy tényleges munkáról lett volna szó és ezt korrektnek tartom.

A szerződéséről és fizetésről is megosztotta tapasztalatait:

Én egy nagyon kedves hölggyel beszéltem, akivel szóban meg is egyeztünk. Ausztriában még van értéke az adott szónak. Abszolút tartották magukat mindenhez, mindig megkaptam a pontos összeget, a szezonvégi pénzt, borravalót és a szabadnapokkal is tisztességesek voltak.

Álláskeresőink részéről mindig vízválasztó a munkaszerződés és a minimálbér kérdésköre

Ausztriában nincsen törvény arra vonatkozóan, hogy a munkaszerződést írásban kellene megkötni, a szóbeli megállapodás ugyanúgy teljes érvényű és mindenkire vonatkozó tényállás.

Persze az egyértelmű, hogy nyugodtabban alszol, ha a párnád alatt ott van a fekete-fehéren leírt munkaköri feladataid felsorolása és a pontos munkaviszonyod időtartama, de azt ne feledd el, hogy a mentalitás más a tőlünk fejlettebb gazdaságokkal rendelkező országokban.

Csaba véleménye ezzel kapcsolatban:

Ha valakinek nem válik be, vagy keserű szájízzel jön el, nem biztos, hogy a munkáltató hibája, hanem inkább hozzáállás kérdése.

Munkaszerződéssel kapcsolatban itt találsz hasznos információkat.

Az osztrák minimálbérekről pedig azt érdemes tudni - azon kívül, hogy sokkal magasabbak, mint a magyar bérek -, hogy tartományonként és ágazatonként eltérőek.

Ez annyit tesz, hogy egy ács minimálbére Tirol tartományban nem feltétlenül ugyanaz, mint egy szintén tiroli szobalánynak.

Illetve egy tiroli szobalány minimálbére sem ugyanaz, mint például egy Burgenlandban tüsténkedő szobalánynak.

Az országon belül úgy nevezett kollektív szerződések vannak érvényben, melyekben minden tartomány maga határozhatja meg a minimálbéreket az adott ágazaton belül.

Ennél kevesebbet nem, csak többet kaphatsz.

Beszélek németül, minél hamarabb szeretnék kezdeni egy hotelben!

A bérek bruttó értékben vannak feltüntetve, és néhány tartomány (pl. Tirol) különbséget tesz a bérek meghatározásában a nagy, illetve a kis vállalkozások között.

Ez azt jelenti, hogy ha Te például egy 10 főnél többet foglalkoztató hotelben dolgozol, akkor több fizetésre számíthatsz, mint egy családi üzemeltetésű panzió esetében, ahol esetleg a családtagok és rajtad kívül még egy-két ember végzi el az összes feladatot.

Ausztriában a minimálbéreket minden évben tavasszal emeli az állam, erre általában április után kerül sor.

Így számíts arra, hogy kis mértékben a táblázatban szereplő – az osztrák Gazdasági Kamara által publikált – összeg is felfelé tolódnak el a 2018-as téli szezonban is.

2017. szeptember óta a következő minimálbérekkel lehet számolni Ausztria különböző tartományaiban

Ausztriai bérek

 

Felszolgáló*: iskolai szakképzettséget igazoló oklevéllel/bizonyítvánnyal és minimum 1 év munkatapasztalattal

Felszolgáló**: iskolai szakképzettséget igazoló oklevél/bizonyítvány nélkül és minimum 1 év munkatapasztalattal

Szakács*: iskolai szakképzettséget igazoló oklevéllel/bizonyítvánnyal és minimum 1 év munkatapasztalattal

Szakács**: iskolai szakképzettséget igazoló oklevél/bizonyítvány nélkül és minimum 1 év munkatapasztalattal

Kisegítő személyzet*: többek között konyhai kisegítő, mosogató, szobalány, házmester


Az eredeti, német nyelvű kollektívszerződéseket itt találod:

A fenti adatok teljes munkaidős, azaz heti 40 órás munkaidő esetén érvényesek.

A túlórákat a munkáltatónak kötelessége kifizetnie, viszont arra gondolj Te is, hogy ezeket vezesd!

A szezon végén számíts az elszámolásukra, ami két féle módon történhet:

  • kifizetés, vagyis pénzbeli kiegyenlítés (az órabéred fele)

Napi bér = havi bér : 22 munkanap

Órabér = havi bér: 173 munkaóra

  • lecsúsztatás, vagyis időbeli kiegyenlítés (szabadnapokban kapod meg)

Aki mer, az nyer! Ezt meg kell lépni.”- üzeni Csaba a mostani szezonban állást keresőknek.

Én is megmerem lépni!

Ausztriai munka