Ausztriai munka ingázóként
Pendlerként is megéri?

Ausztriai munka ingázóként Pendlerként is megéri?

 

Ha Ausztriában képzeled el a jövődet és a szomszédos országban szeretnél munkát vállalni, biztosan Neked is az első gondolataid között merült fel: Hogyan éri meg jobban?

Inkább ingázol Magyarországról nap, mint nap vagy kiköltözöl és búcsút veszel addigi otthonodtól?

szobalányMivel a vendéglátásban dolgozók nagy többsége szezonális munkavállaló, a búcsúnak legtöbbször nem kell szükségszerűen hosszúnak vagy könnyesnek lennie.

Ennek ellenére a kisördög mindig ott bujkál az emberben és kimondatja vele a kérdést „Lehetséges-e a határhoz közel elhelyezkedni?”.

Természetesen lehetséges, viszont érdemes átgondolni, hogy valóban megéri-e.

Mióta minden magyar állampolgár szabadon vállalhat munkát Ausztriai teljes területén, a határ menti települések - Sopron, Szombathely, Kőszeg stb. – túltelítődtek az úgynevezett pendlizőkkel, azaz ingázókkal.

Ennek következtében ezeken a területeken az egekig szöktek a lakásárak és nagyon nehéz megfizethető illetve lakható ingatlant találni.

Az sem könnyíti az ingázók helyzetét, hogy a benzinárak is egyre csak nőnek, ami kemény benzinköltségeket jelent annak, aki autóval próbálja megközelíteni ausztriai munkahelyét.

Csak a munkába-járás kb. 3000 km.

Havonta.

És akkor még nem esett szó a reggeli dugóról, ami a Bécsbe igyekvőket minden nap várja: ha a reggel 7 órakor tetőző káoszig nem sikerül átverekedned magad, akkor már biztosan nem érsz be időben.

Persze nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy saját autóval tudjon útra kelni és sokan éppen a többi ingázó miatt kialakult dugó miatt választják a tömegközlekedést.

Ha vonattal mész, nem kell idegeskedned az autó rengetegben és autópálya matricára sem kell költened, a benzinre elköltött pénzt pedig nyilvánvalóan megspórolod.

Ennek viszont az a hátulütője, hogy az utazás minimum napi 3-4 órát vesz igénybe, hajnali ébredéssel és éjszakai érkezéssel; ez azt jelenti, hogy körülbelül ugyanannyit látod a családod, mintha kint laknál az amúgy is ingyenes szállásodon, amit a munkáltató biztosít számodra.

És persze a vonat(ok) is csordultig vannak a veled egy cipőben járó ingázókkal, tehát minden reggel harcolnod kell nemcsak az ülő-, de az állóhelyért is…

Az elmúlt időszakban egyre többet hallani azt is, hogy az osztrák munkáltatók – ha nem is nyíltan – előnyben részesítik azokat a munkavállalókat, akik kiköltöznek.

A vendéglátásban ez különösen előtérbe kerül, hiszen sok a váratlan helyzet, a túlóra és ha vendég van, nem lehet azt mondani, hogy sajnos a szomszédos országban lakó szakácsunk dugóba keveredett, így nem lesz ma megünnepelve a nagymama 90. születésnapja a ház specialitásával.

Ha Te is belátod, hogy 3-4 hónapot érdemesebb a munkáltató által felajánlott szálláson eltölteni, ahol még ellátást is kapsz, itt olvass tovább…

Tanácsok határ menti ingázóknak

Noha tapasztalatunk szerint a vendéglátásban mindenképpen sokkal előnyösebb döntés, ha az adott vendéglátó egységben kialakított szállást választod, természetesen bármikor hozhatja úgy a sors, hogy ingáznod kell Ausztria és Magyarország között. Ilyen esetben sem szeretnénk egyedül hagyni álláskeresőinket, hiszen nagyon fontos, hogy tisztában legyél a Rád vonatkozó jogszabályokkal és ellátásokkal.

Határ menti ingázónak minősülsz (alkalmazottként, önálló vállalkozóként), ha a határ egyik oldalán laksz és a határ másik oldalán dolgozol, és legalább hetente egyszer hazatérsz.

  • Jogszabályok:

Fontos, hogy nem csak a magyarországi, de az ausztriai jogszabályok is vonatkoznak Rád.

Ausztria joga szabályozza többek között a foglalkoztatást, a jövedelemadó-fizetést és a szociális biztonsággal kapcsolatos jogok többségét.

Magyarország joga szabályozza a vagyonadót, a többi adónem túlnyomó többségét és a tartozással kapcsolatos adminisztratív követelményeket.

  • Bankszámla:

Ausztriában minden munkáltató elvárja, hogy rendelkezz ausztriai bankszámlával, mert erre fogja utalni a fizetésed. (Dél-Tirolban lehetséges a csekken történő bérezés is.)

Mivel mi, magyarok az euró-övezeten kívül vagyunk, így osztrák munkáltatód jogszerűen kérheti ezt, azonban csak azzal a feltétellel, ha bizonyíthatóan többletköltséget jelent neki az átutalás a magyar számládra.

  • Egészségbiztosítás:

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ha ingázóként dolgozik, megválaszthatja magának, melyik ország egészségbiztosításának hatálya alá tartozzon.

Ez azonban nem így van!

Viszont uniós országok esetében a történet szerencsére igen könnyű, hiszen mind a lakhelyed, mind a munkahelyed szerinti országban jogosult vagy orvosi ellátásra. Ha Ausztriában dolgozol, hozzátartozóidat is ugyanazok a jogosultságok illetik meg, mint Téged. Ehhez azonban először be kell jelentkezned az osztrák egészségügyi ellátórendszerbe és be kell szerezned az S1 nyomtatványt (volt E106 nyomtatvány) az egészségbiztosítási hatóságoktól – ezzel regisztrálnak be a rendszerbe.

Így mindkét országban rendelkezni fogsz egészségbiztosítási kártyával.

Egészségügyi jogosultságaiddal kapcsolatban a Nemzetközi kapcsolattartó pontokon tudsz aktuális információkat kérni:
https://www.gesundheit.gv.at/Portal.Node/ghp/public

Ausztria és Dél-Tirol egészségügyi rendszeréről itt tudsz tájékozódni: http://ec.europa.eu/employment_social/empl_portal/SSRinEU/Your%20social%20security%20rights%20in%20Austria_de.pdf

http://ec.europa.eu/employment_social/empl_portal/SSRinEU/Your%20social%20security%20rights%20in%20Italy_de.pdf

  • Jövedelemadózás:

Nincsenek az EU egész területére érvényes szabályok azt illetően, hogyan kell adózniuk a más EU-országban élő, tartózkodó, illetve dolgozó uniós polgároknak a jövedelmük után.

Mindegyik ország saját hatáskörében határozza meg az adóügyi illetőség fogalmát.

Ha évente több mint 6 hónapot töltesz Ausztriában, akkor az alpesi ország számít az adóügyi illetőség helye szerinti országnak.

Ha ennél kevesebb időt töltesz itt, akkor továbbra is Magyarországon rendelkezel adóügyi illetőséggel és Ausztriában csak az ott kapott jövedelmed után fizetsz adót.

Viszont ebben az esetben vigyázni kell - ha magyar jövedelemmel is rendelkezel - nehogy duplán adózz.

Magyarország Ausztriával és Olaszországgal is kötött egyezményt a kettős adóztatás elkerülése érdekében: Ausztriával az 1976. 2. tvr., míg Olaszországgal az 53/1980. (XII. 22.) MT r. a hatályban lévő. (A hivatalos egyezményt itt találod: http://net.jogtar.hu/)

Ausztriában az adóbevallást április 30-ig kell benyújtania és a munkáltatód intézi, de csak abban az esetben szükséges, ha több tevékenységből származó bevételed van.

Dél-Tirolban ugyanezek az irányadó elvek, annyi különbséggel, hogy Olaszország 183 napban állapította meg az adóztatás illetékességét illetve az adóbevallás határideje szeptember 30.
Hogy mennyi marad a bruttójövedelmedből a levonások után, itt tudod kiszámolni: http://onlinerechner.haude.at/bmf/brutto-netto-rechner.html

Probléma esetén ide fordulhatsz:

https://service.bmf.gv.at/service/anwend/behoerden/
http://volksanwaltschaft.gv.at/
http://www1.agenziaentrate.gov.it/english/

Az EU jogszabályai értelmében az adóügyi illetőség helye szerinti országnak ugyanolyan feltételek mellett és ugyanolyan mértékben kell Téged megadóztatnia, mint saját állampolgárait, függetlenül attól, melyik EU-országról van szó.

Így például abban az országban, ahol adóügyi illetőséggel rendelkezel, vagy ahol összes vagy csaknem összes jövedelmed szerzed, a következőkre vagy jogosult:

  • az összes igénybe vehető családi ellátásra, valamint a gyermekgondozási költségek adóból történő leírására, még akkor is, ha ezek a költségek másik EU-országban keletkeznek;
  • a jelzáloghitel-kamat adóból való leírására, még abban az esetben is, ha a tulajdonodat képező ingatlan egy másik EU-országban található;
  • együttes adózásra házastársaddal, amennyiben erre az adott országban lehetőség van.
  • Jármű-nyilvántartásbavétel és adózás

Ha saját autóval teszed meg a magyarországi otthonod és az ausztriai munkahelyed közötti utat, nem kell Ausztriában bejelentened azt: abban az országban kell csak nyilvántartásba vetetned és adót fizetned, ahol élsz.

Céges autó esetén – mivel azt magáncélból is használhatod – problémát jelenthet, ha nem szerepel a másik ország nyilvántartásában, mivel a helyi rendőrség ellenőrizheti, hogy megfizetted-e a nemzeti jármű-regisztrációs adót.

Bejelentéshez:
http://www.polizei.gv.at/alle/kontakt.aspx
http://www.bundeskanzleramt.at/site/6629/default.aspx

Tehát érdemes megfontolni, hogy valóban megéri-e az ingázás.

Főleg vendéglátósok esetén, hiszen itt a mérleg inkább abba az irányba tendál, hogy jobb, ha a vendéglátóegységhez közel – akár egy emelettel feljebb – laksz.

Ez mindenképpen előnyödre válik az olyan munkavállalókkal szemben, akik a napi több órás utazást választják.

Gondolj bele, mennyi felesleges stressztől és kellemetlenségtől kímélheted meg saját magad, ha a munkás elvégzése után csak kényelmesen felsétálsz a szobádba és ahelyett, hogy még órákat zötykölődnél a tömött vonaton és próbálnád elütni a kihasználatlan időd, csak lefekszel és lazítasz.

Így többet pihensz, jobb fizikai és szellemi állapotban leszel, ami pedig elengedhetetlen a kifogástalan munkához, amit a főnököd nyilvánvalóan megkövetel Tőled.

Hogy mire számíthatsz a szállást és ellátást illetően itt találod:
http://www.tiroli.hu/ausztriai-mindennapok-munka-utan-edes-alom-teli-has-vagy-hogy-is-van-ez.html

És ha kedved kaptál, hogy ezt kipróbáld:
Tiroli Állások Szezonális Program

 

Ausztriai munka