Ausztriai mindennapok munka után – édes álom, teli has, vagy hogy is van ez?

Ausztriai mindennapok munka után – édes álom, teli has, vagy hogy is van ez?

 

A külföldi munkavállalás mindig sok kérdőjellel kezdődik.

Sose tudni biztosan mi fog várni az új munkahelyen, milyenek lesznek a körülmények, az elvárások, hogyan fogadnak majd az új kollégák és hosszasan sorolhatnám az ilyenkor megfogant kérdéseket, melyeket újra és újra feltesznek álláskeresőink.

Mivel a megválaszolatlan kérdések nagy részéből ered a kételkedés és a félelem, szeretném, ha minél felkészültebben tudnál nekivágni a következő szezonnak.

Hiszen, mint tudjuk, a tudás hatalom, és ha rendelkezel némi előismerettel, máris sokkal magabiztosabban tudsz mozogni az új környezetben.

 

A szállás és ellátás biztosított

Az elmúlt időszakban igen csak megszaporodtak az olyan típusú kérdések munkavállalóink részéről, hogy mégis mire számíthatnak a szállással és ellátással kapcsolatban, Ausztriában.

Ezeket a munkáltató biztosítja általában – a határ menti részeken és a nagyvárosokban (Bécs) sajnos nem -, de nem mindegy, milyen színvonalon…

Mivel a Tiroli csapat tagjai között is többen dolgoztak korábban alpesi hotelekben, illetve éttermekben, így saját tapasztalatunk is van a kinti szoba-helyzetről.

Ezen felül korábbi sikeresen elhelyezkedett álláskeresőink segítségét is igénybe vettük, hogy aktuális képet kapj erről a nagyon is fontos kérdésről.

 

Zimmerstunde és Ruhetag, de hol?

Mivel a vendéglátás sok túlórával és nagy fizikai erőbedobással jár, mindenképpen kell, hogy legyen egy olyan menedéked, ahova a Zimmerstundé-d és Ruhetag-jaidon visszavonulhatsz lazítani és kipihenni magad a következő műszakra.

Hogy mikor is lazíthatsz, itt találod.

Nagy többségben elmondható, hogy a munkavállalóknak felkínált szobák és ételek megfelelő minőségűek, azonban azt ne várd, hogy luxus körülményekkel fognak várni, hiszen dolgozni mész, nem pedig üdülni.

A másik nagyon fontos dolog, hogy adj időt magadnak, hogy megszokd az új dolgokat – legyen ez az új szobád illata, a párnád puhasága, vagy éppen az ételek ízvilága.

 

A következő kérdésekben kértük ki álláskeresőink korábbi véleményét, tapasztalait illetve fotóit, hogy azt Veled is megoszthassuk:

  • Milyen volt a szobád?
  • Milyen volt a munkaadók által biztosított étel?
  • Hogyan működött a mosás a szállodában?
  • Volt saját fürdőszobád?

Lássuk a legérdekesebb és leghasznosabb leveleket, melyeket jelenleg vagy korábban Ausztriában dolgozó munkavállaló küldött nekünk, néhány ténnyel és Tiroli.hu-s élménnyel kiegészítve:

Kedves Zsolt!

Mindenekelőtt nagyon örülök, hogy hallok felőletek.

Gyakorlatilag minden kérdésre „igen” választ tudok adni. Tényleg a legtöbb esetben volt saját fürdőszobám és szobám, csak hogy egy példát említsek.

Az ételek is a legtöbb esetben nagyon jók voltak.

Csupán egyetlen egy „negatívumot” tudok említeni, az pedig sajnos néhány – elsősorban német – kolléga, esetleg főnök viselkedése.

Egy kicsit más irányt vett az életem március óta – jelenleg kint tartózkodom Thaiföldön -, de sajnos itt szinte lehetetlen elhelyezkedni, tehát mindenképpen visszamegyek Európába és szeretnék ismét Ausztriában dolgozni.

Attila
Thaiföldről

(Attila referenciáját itt olvashatod.)

 

A személyzetet általában megpróbálják minél közelebb elszállásolni a munkavégzés helyéhez

Bevett szokás, hogy hotelek, panziók esetében házon belül – tetőtér, alagsor vagy nagyobb szállodáknál egy külön személyzeti szint – kapsz szobát.

Éttermeknél elő szokott fordulni, hogy a közelben biztosítanak egy vendégházat a munkavállalóknak.

Ilyenkor mindenképpen tisztázni kell, hogy gyalogosan is megközelíthető-e a munkahely, hiszen a hegyekben ez bonyolultabb lehet, mint gondolod.

A másik opció éttermek esetén, hogy a vendégtér felett van egy emelet kialakítva, és ezt bocsájtják rendelkezésedre.

Nagyjából minden helyen lehetőség van egy ágyas szobákban való elhelyezésre, ami azt jelenti, hogy saját használatra kapsz egy szobát, ami csak és kizárólag a Tiéd.

Nem kell osztozkodni senkivel, magad ura vagy.

A másik lehetőség, hogy Doppelzimmer-t kapsz, ez annyit tesz, hogy lesz egy lakótársad.

Ez a nagyobb szállodákra jellemző, ahol a vendégforgalomból adódóan magasabb az alkalmazott személyzet száma.

Ilyenkor nem szerint koedukált szobákat alakítanak ki és a későbbiek során esetleges szobatárs-cserékre is sor kerülhet.

A párban munkát vállalókat is tipikusan ilyen szobákban helyezik el. Ha párban szeretnél nekivágni, itt olvass tovább!

A szobák minden esetben bútorozottak, és a hotel színvonalát, illetve stílusát tükrözik nagy részben.

Persze ne várd el, hogy a személyzet tagjaként a szobád majd az amerikai filmekben látott elnöki szobákra fog hasonlítani!

Ausztriára amúgy is a visszafogott, autentikus, természetbarát lakberendezés a jellemző, így amire számíthatsz: kézműves fa bútorok, fehér letisztult színek és alpesi kilátás az ablakodból.

Ami a berendezést illeti, a legszükségesebb dolgokat fogod megtalálni: ágy – ágyneművel, éjjeliszekrény – lámpával, ruhásszekrény – néhány fogassal, íróasztal egy székkel, színes televízió vagy rádió.

A legtöbb helyen korlátlan WIFI áll az ott dolgozók rendelkezésére, ami ingyen használható.

Ha szerencsés vagy, erkéllyel rendelkező szobát kapsz – ahova lehet a szomszédos szobákban lakó kollégáiddal közösen tudtok kiülni és beszippantani a hegyi levegőt.

A szobád és balkonod tisztán tartása a Te feladatod és ezt munkaidőn kívül tudod elvégezni.

Takarítószereket természetesen biztosít a hotel.

Szia, Zsolt!

Zell am See-be kerültem a segítségetekkel, a Sporthotel Alpenblickbe.

A hotelben egy kis személyzeti szobát kaptam, amiben ágy, szekrény, íróasztal, TV, mosdókagyló és hűtő volt. Az ablakból a hegyoldalra láttam, ahol a hotel pónijai legeltek. A személyzeti fürdőszoba egy emelettel lejjebb.

Az étel évek óta híresen gyenge, de nem akadtam fent ezen, vettem magamnak, ami tetszett, vittem egy kis elektromos főzőlapot és egyszerűbb dolgokat meg tudtam főzni-sütni a szobámban.

Mosni és vasalni a hotel saját mosodájában lehetett, ahol volt kis mosógép is.

7 hónap után Dubaiba igazoltam, most egy éve dolgozom itt, de ha úgy alakul, szívesen megyek Ausztriába ismét, a Tirolival. Jól éreztem ott magam, sokat kirándultam, a tulajdonos család nagyon kedves volt és bizony felemelő érzés jól keresni.

Erika Dubaiból

(Erika korábbi referenciája itt olvasható
http://www.tiroli.hu/szentes-erika-velemenye-2013-marcius-9.html)

 

Erika további fotói:

 

Az osztrák konyhát sokan nem szívlelik, a többség véleménye szerint nem olyan ízes, mint a jól megszokott hazai, magyar koszt

Itt is érvényes az oly sokszor hangsúlyozott mondat: nem Ausztria kulináris oldalát mész kiértékelni, hanem pénzt akarsz keresni, és aki éhes, az nem válogat.

Természetes, hogy az első időszakban – főleg, ha korábban nem kerültél közeli kapcsolatba az osztrák konyhaművészettel – más lesz minden és hiányolod majd a feleséged vagy anyukád főztjét.

De hidd el, hogy meg fogod találni a számodra is ínycsiklandozó fogásokat.

Nehéz lenne felsorolni az osztrák konyha tipikus ételeit, főleg mert ahány tartomány, annyiféle íz.

Ezen kívül sok étterem nem is tipikusan osztrák ételeket kínál vendégeinek – és így az ott dolgozóknak sem.

A legtöbb étterem specializálódott: német, kínai, francia, olasz menüvel várja a betérőket.

A napi kétszeri étkezés biztosított a legtöbb helyen, ami a reggelit és ebédet vagy az ebédet és vacsorát jelenti.

Tapasztalatunk szerint nagy különbség van a családi üzemeltetésű kis hotelek és a nagyobb szállodák, illetve éttermek hozzáállását illetően ebben a kérdésben.

A Familienbetrieb-ekben nagyon családias a hangulat, a személyzet együtt eszik a családdal, ugyanazt a frissen készített ételt eszik, amit a család és annyit, amennyi jól esik.

A nagyobb vendéglátóegységekben – erre lehetőség sincs a nagy létszám miatt - viszont sajnos többször előfordul, hogy a vendégtérben megmaradt ételeket melegítik újra és a mennyiség sem mindig elegendő.

Így repetára vagy esti, lefekvés előtti nassolásra ezeken a helyeken egészen biztosan nem lesz lehetőséged.

A gyakorlottabbak már mikro sütővel érkeznek a szobájukba és ha megéheznek, egyénileg meg tudják oldani.

Kedves Zsolt!

A kérdésedre válaszolván a szobám kb. 25 m2, saját fürdőszobával, káddal és minden jóval: dupla ágy, szőnyeg, balkon, kanapé, tölgy szekrény és íróasztal székkel. Tehát teljesen normális és rendezett. A szoba a hotelben van, tehát munkakezdés előtt öt perccel indulok dolgozni.

A biztosított étel mennyisége: annyit eszek, amennyit akarok, mivel itt nálunk nem az előző napi megmaradt adagokat melegítik meg, hanem mi is megesszük az aznapi friss adagot, sőt heti egy alkalommal svédasztalos büfé van rendezve. A vendégekkel együtt vacsorázunk mi is a svédasztalról, csak nem egy helyiségben. Tehát minősége és mennyisége tökéletes. Azt mondta a kisfőnök, ha éjszaka akármikor megéhezünk, nyugodtan menjünk és együnk, igyunk bármit, akár a bárból is.

Mosás, vasalás ingyenes és akkor, amikor akarod. A mosószert is lehet használni – bár „Hollu” mosóport használnak, ami nem túl jó minőségű - és vasalni is lehet gőzvasalóval ingyen.

Egyszóval szuper a hely és már két éve itt vagyunk, szeretnek minket és mi is őket.

Attila Hinterthierseeből

 

A munkaruhád tisztán tartása a Te felelősséged és a főnökeid elvárják a makulátlan megjelenést.

A szállodákban lehetőséged van a házi mosoda használatára, ahol általában ipari mosógépeket találni, hiszen rengeteg textilt (ágyneműt, abroszt, törölközőt) kell igen rövid időn belül tisztára varázsolni.

De emellett mindig van egy kis mosógép és szárító is a dolgozók kényelmét szolgálva.

Ezt ingyen és akkor használhatod, amikor szükséged van rá.

Mosószert is biztosítanak a legtöbb helyen.

A munkaruhádnak nem csak tisztának kell lennie minden munkanapon, de a vasalást sem mulaszthatod el.

Erre nagyon kényesek, így jobb, ha nem sumákolod el.

Szintén a gyors munkát elősegítve, a vendéglátásban a gőzvasalók használata terjedt el.

 

Sziasztok!

Most jöttem haza a nyári meló után. Ezt is kipipáltam. Tök jó.

De nem megyek vissza ugyanarra a helyre, mert itthon ragadtam le – Balatonon -, mivel a kövem mindig ide esik vissza.

Először, mikor a munkaadómmal beszéltem telefonon, és bejelentettem neki, hogy nem tudok olaszul, azt mondta, nem érdekes, mert 90%-ban a vendégek németek, olaszul meg ő is és az egész család tud. Megkérdezte melyik napon tudok kezdeni és megegyeztünk.

Egyszemélyes szállodai szobát kaptam, saját fürdőszobával, WC-vel, TV-vel, ingyen WIFI-vel. Ezen felül reggeli, ebéd, vacsora és mosoda használat. Kár, hogy sok náluk a tészta étel, mostanában azt nem eszek…

Kétnyelvűek: mindenki németül beszél, csak ritkán váltanak olaszra, vagy a helyi dialektusra egymás között. Amikor németül beszélnek velünk, az a kristálytiszta német. Minden érthető, nincs elharapás, ragozatlan névelő, csak a – még a mozdulatokból is átjövő – természetes, nyugodt, udvarias kedvesség sugárzik a másik felé.

Próbáljátok ki! Jó hely, jó emberekkel!

Köszönöm a tiroli.hu-nak, hogy ezt az élményt nekem közösen megszereztük. Nagy a valószínűsége, hogy legközelebb is veletek utazok.

István Dél-Tirolból

(István is írt nekünk véleményt munkába állása után:
http://www.tiroli.hu/androkity-istvan-velemenye-2013-januar-13.html)

 

A fürdőszoba is több opciós dolog: ideális esetben a szobádból nyílik és egyedüli használója vagy.

Értelemszerűen, ha dupla ágyas szobában vagy elhelyezve egy kollégáddal, akkor kettőtök használja ugyanazt a fürdőt.

A másik megoldás, amikor több szobához – azaz több kollégához – egy fürdőhelyiség tartozik, azon a szinten, ahol el vagytok szállásolva.

A fürdőszobában jellemzően tusoló – elszórtan fürdőkád -, mosdókagyló tükörrel és polccal, valamint toalett található. Törölközőt a legtöbb helyen biztosítanak, de érdemes rákérdezni, nehogy meglepetés érjen.

Hajszárítóról Neked kell gondoskodni.

Csakúgy, mint a szobád tisztán tartását, a fürdőt is Neked kell rendben tartani és rendszeresen takarítani.

 

Kedves Szabó Zsolt és Tiroli Álláskereső!

Ez az első szezonom Ausztriában, egy 3*-os szállodában. Délelőtt szobalányként, délután pedig a konyhán dolgozom.

Szállásom a hotelen belül, a negyedik emeleten van. A harmadik emeletig működik a lift. Egy számomra kedves kis kuckó az, amiben lakom – egyedül. A szoba méreteit tekintve nem is férnénk el többen, de egy személynek elég. Egy heverő, szekrény, asztal egy székkel és egy kis éjjeliszekrény is van a szobában, amin egy kis színes TV áll. Internet működik, nem kell érte fizetnem. Korlátlanul használhatom és még a szobából sem kell kimennem.

Ágyneműt, törölközőket kérés nélkül biztosítottak számomra. A szobámból nyílik a fürdő, ami mosdóból, WC-ből és tusolóból áll. Értelemszerűen ezt is egyedül használom. Tartozik a szobához még egy balkon is, ami a mellettem lévő egy-egy szobával közös. Ez nagyon jó, mert jó időben – és persze szabadidőben – ide ki is tudok ülni. Szép a kilátás a környező hegyekre.

Ellátásról is jókat tudok mondani. Azt reggelizhetek, amit szeretnék – persze a meglévő kínálaton belül. Ez lehet többféle felvágott, sajt, joghurt, vaj, müzli, lekvárok, főtt tojás, tea, kávé, tej… amit szeretnék. Nincs kiporciózva.

Ebédre általában a  készít valamit frissen. Ugyanazt esszük, amit a főnök és családja. Mindig van leves, általában kétféle második és többféle saláta. Saját magunknak merítünk és ha kell még, akkor sincs gond. Tényleg úgy, mint otthon!

A vacsoránál ugyanaz a helyzet. Azt esszük, amit a vendégek. De ha nem ízlik – például én az itt sütött halat nem eszem -, akkor gyorsan csinál valamit a szakács, például egy omlettet. Jégkrémet, fagyit vagy befőttet, ha megkívánok, meg se kell kérdeznem, ehetek.

A személyzethez való hozzáállásról is csak jókat tudok mondani! Mondok egy példát: augusztus utolsó napjától öt napig nem volt vendégünk. Gondoltam, haza kellene ugranom, de sajnos nem tudtam mivel hazamenni. Kocsim itt nincs, vonattal nagyon körülményes innen, a maszek buszosnak meg későn szóltam már. Mi legyen? Az utolsó este a főnökasszony – kérés nélkül – felajánlotta a saját kocsiját, hogy menjünk haza azzal! A többes számot a szintén magyar felszolgáló kollégám miatt használom.

Zsuzsanna Kitzbühelből

(Zsuzsa is írt nekünk korábban a Szezonális Program tapasztalatáról:
http://www.tiroli.hu/szalai-zsuzsa-velemenye-2013-majus-10.html)

 

Zsuzsa szobája Ausztriából:

Végezetül szeretném hangsúlyozni, hogy akárhogy is alakul – külön vagy dupla ágyas szobában töltöd a munka utáni pihenődet -, ne felejtsd el, hogy csapatban dolgozol és ezen csapat minden tagjának közös érdeke, hogy jól működő közösséget alkossatok.

Hidd el, könnyebb lesz az életed, ha nyugalomban és éretten tudjátok kezelni az esetleges kulturális különbségeket – hiszen nem csak magyarokkal és osztrákokkal fogsz együtt dolgozni, hanem románokkal, lengyelekkel és számos környező országbeli vendégmunkással is.

Mivel a munkaidőtök is különböző időszakokban lesz, az összeszervezés némi szolidaritást fog igényelni.

De jó hangulatban a munka is könnyebb!

 

Ausztriai munka