NEKED is jár az osztrák családi pótlék!

Családipótlék

 

Azok a magyar családok, ahol akár csak az egyik szülő kint bejelentett munkavállaló, jogosultak az osztrák gyermektámogatási rendszert igénybe venni, és ebben az esetben a két állam juttatásaink különbségeit az osztrák állam átvállalja.

Ha Te Ausztriában legálisan dolgozol, akkor a párod és gyermeke(i)d ugyanúgy jogosultak vagytok ugyanazon ellátásra, mint az osztrákok.

Korábban újra heves viták robbantak ki Ausztriában az egymással szembehelyezkedő politikai szervezetek között, több magyar – ám Ausztriában élő – munkavállaló kapta fel a fejét: a családi pótlékról szóló rossz hírek miatt.

Sebastian Kurz (ÖVP) ugyanis nyíltan kritizálta a jelenséget, miszerint Ausztria 2013 óta közel 206 millió eurót költött családi pótlékra – olyan családok számára, akik azt utána más országokba utalják.

Indokolta ezt azzal, hogy a magyar, román illetve bolgár családok miatt – akik általában csak átmenetileg dolgoznak az országban - Ausztria szociális kiadásai 260 százalékra rúgnak. Éppen ezért látják szükségességét az osztrákok egy EU- szintű reformnak.

Ausztriai családipótlék

 

Ez már csak azért is igazán izgalmas kérdés, mert Ausztriában a HIVATALOS számok szerint, mintegy 70 ezer magyar munkavállaló keresi a kenyérre valót.

Tehát sokakat érintő problémáról van szó.

Mindeddig arról beszélt mindenki, hogy az alpesi országban milyen jól jártak a gyermekvállalók.

Hiszen az akár háromévi GYES – ez ugye megegyezik a magyar gyakorlattal, viszont ellentmond sok más nyugat-európaival -, az egyre emelkedő családi pótlék – gyermek számával és életkorával -, és a rengeteg adókedvezménnyel illetve plusz támogatással.

Mi a hivatalos állásfoglalás jelenleg a Familienbeihilfe (családi pótlék) kérdésében?

1. KI jogosult?

- Osztrák állampolgárok

- EU- állampolgárok. Tehát Te, mint magyar állampolgár jogosult vagy!

- Svájci állampolgárok

- Ausztriai tartózkodásra jogosultak

- Az a szülő igényelheti, aki Ausztriában dolgozik*, és vele egy háztartásban élnek a gyerekek. Alapesetben az anya jogosult rá, de lemondhat az apa javára. Ez azt jelenti, hogy ha az Apa dolgozik Ausztriában, akkor jogosult vagy rá!

* Bejelentett munkaviszonnyal (TB fizetéssel) rendelkezik és a munkabérből származó összes jövedelmének összege 75%-a Ausztriából származik.

Családipótlék

 

Meddig jogosult?2. MEDDIG jogosult?

- 18 éves korig

- 18 éves kort betöltve, ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul (hallgatói jogviszonnyal rendelkezik), szakképzésben vagy továbbképzésben vesz részt, 24 éves korának eléréséig jogosult a család a juttatásra.

- Néhány kivételes esetben ez lehet a 25. életév is

(Felsőoktatásban résztvevő gyermeked, aki gyermeket vár vagy gyermeke van/ fogyatékossággal rendelkezik/Ausztrián belül önkéntes szociális munkát vállal)

3. MENNYIRE jogosult?

Minden gyermekre egy meghatározott alapösszeg vonatkozik, ami a gyermek életkorától függ.

Családi pótlék alapösszege az életkor függvényében (2015)

 

A családi pótlékkal együtt kerül kifizetésre a gyerekek után járó adókedvezmény. A gyermekek számát tekintve: a második gyermek után havi 13 euróval, a harmadik gyermek után 50 euróval, a negyedik és minden további gyermek után fejenként 50 euróval nő a juttatás összege.

A fogyatékkal élő gyermekekre ezen felül 150 euró kiegészítő családi pótlék is jár.

A 6 és 15 év közötti gyermekeknek évente egyszer, szeptemberben iskolakezdési támogatást ad a Finanzamt, melynek összege 100 euró.

Több gyermek esetén az alapösszeghez havonta hozzáadódik

A kiegészítő családi pótlékot (Kinderabsetzbetrag) automatikusan megkapják azok a szülők, akik adófizetők. Ezt az adóalapból írják jóvá és az összege havonta, gyerekenként 58,40 euró.

A családipótlék-számológéppel megtudhatod, pontosan mennyi jár Nektek!

4. KITŐL kapod?

- A területileg illetékes adóhivatalnál (Finanzamt) kell igényelni formanyomtatványon.

- Finanzamt is fizeti ki

- A hivatali ügyintézést a két ország egymás közt intézi, ezért minden esetben hiánytalanul kell minden szükséges nyomtatványt beadni, hogy az amúgy sem kevés átfutási idő ne növekedjen.

Te ehhez az osztrák adóhivatalhoz tartozol!

5. HOGYAN kapod?

- Különbözeti kifizetés:

A magyar családi pótlék és az osztrák teljes családi pótlék különbözetét jelenti. (Ezt évente egyszer, mindig az előző évre kell beadni.)

Különbözet fizetése van minden olyan esetben, ha a gyermek valamelyik szülője Magyarországon bármilyen jogviszonnyal rendelkezik (munkaviszony, vállalkozó, munkanélküli, nyugdíjas, stb.). Ilyen esetben nem lehet a magyarországi családi pótlékról lemondani, még abban az esetben sem, ha az anya vagy apa tartózkodási helye, munkaviszonya ismeretlen. Ezt az Államkincstár és az Egészségbiztosító fogja megvizsgálni.

- Teljes összegű családi pótlék:

Abban az esetben jár, ha egyik szülőnek sincs Magyarországon jogviszonya. Az osztrák Finanzamt havonta fizeti ki. Ilyenkor az Államkincstár automatikusan megszünteti a magyar családipótlék folyósítást, és a teljes összeget utalja az osztrák adóhivatal.

Ha megszűnik az osztrák munkaviszonyod, a kijelentés időpontjától nem jár a családi pótlék. Ha a családod kéthavonta kapja a juttatást, célszerű azonnal jelezni a munkaviszony megszűnésének tényét az osztrák adóhatóságnál, különben a jogosulatlan kifizetéseket visszafizettetik. Ilyenkor Magyarországról újból meg kell igényelned a családi pótlékot. 

6. MIKOR kapod?

- Havonta, különbözeti kifizetés esetén

- Évente egy összegben, teljes összegű családi pótlék esetén

+ TIPP!

Elvált, gyermekeiket külön háztartásban nevelő szülők esetében lehetséges a családi pótlék igénylése abban az esetben, ha az Ausztriában dolgozó szülő nem él a vér szerinti gyermekkel közös háztartásban.

Bővebben:

- További információ az AK oldaláról (németül)

- Magyar Államkincstár fővárosi és megyei kormányhivatalok

- Családtámogatási Ügyfélszolgálat, Osztrák-magyar ügyek

e-mail: omrcs@allamkincstar.gov.hu

telefon: (96) 509-370; 06-30/344-0045; 70/460-9005; 20/881-9535

Ausztriai munka