A legjobb befektetés, ha saját magunkba fektetünk

A legjobb befektetés, ha saját magunkba fektetünk

Sok mai fiatal nem igazán tudja eldönteni, hogyan is kezdjen neki az életnek.

Kijönnek az egyetemről, vagy egyáltalán nem is mennek egyetemre, és máris szembesülhetnek a nagy kérdéssel: „Hogyan fogok megélni ezután?

Manapság már annyi diplomával rendelkező személy van jelen a munkavállalók között, hogy a hatalmas túlkínálat miatt egy egyetem elvégzése sem garantálja, hogy el tudunk helyezkedni.

Sokan kénytelen olyan munkát elvállalni, ami nem adja meg számukra a lehetőséget arra, hogy eleget keressenek.

Az elég alatt nem csak azt kell érteni, hogy fenntart valaki egy albérletet, és tud enni, meg ruházkodni.

Beletartozik az is, hogy gyűjteni kell arra, hogy előbb utóbb saját lakásunk, házunk legyen, vegyünk egy autót, és így tovább.

A hőn áhított cél, a saját egzisztencia kialakításához sokan hitelt vesznek fel, vagy olyan kompromisszumokat kötnek, amiket később maguk is megbánnak.

Pedig a legjobb befektetés mindig az, ha saját magunkra alapozunk, így rajtunk múlik a siker, és nem adjuk ki a gyeplőt a kezünkből.

De mi jelenthet megoldást egy pályakezdő, vagy még inkább életkezdő fiatal számára?

Érdemes külföldön is körülnézni

Érdemes külföldön is körülnézni

Lehet, hogy elcsépeltnek hangzik, de a külföldi munka igenis alkalmas arra, hogy megalapozzuk vele életkezdésünket, sőt nem kevésszer egy életen át elkíséri az embert egy-egy jobb munkahely.

Nem csak a pénz miatt van ez, hanem a tapasztalatszerzés miatt is.

Az egyik legfontosabb, hogy a legtöbb külföldi munka, különösen a vendéglátóipari egységnél szezonális jellegű.

Nem köti le tehát az egész életünket.

Bár általában a szezon időszakában pörög a munka, és el leszünk foglalva, a holtszezon ideje alatt viszont többnyire teljesen szabadok lehetünk.

Így világot láthatunk, nyelvet gyakorolhatunk, pénzt kereshetünk, és mindemelett elég sok egybefüggő időnk lesz arra, hogy akár másfelé is körül tudjunk nézni, ne csak a munkahelyünk környékén.

Sok olyan ismerősöm van, aki az egyetemet otthagyva, vagy elvégezve ledolgozott pár évet külföldön, ami alatt rájött, hogy teljesen rossz irányba haladt eddig.

Van köztük, aki a Queen Mary 2 óceánjárón volt pincér és bejárta az egész világot: ő jelenleg Sopron környékén él, görög felesége van és egy 16 hónapos gyermeke.

Nem mellesleg a párjával Bulgáriában ismerkedett meg.

Ez a pár év vándorlás kellett neki ahhoz, hogy eldöntse, mivel akar foglalkozni, ráadásul a boldogságot is megtalálta ez idő alatt.

Most már úgy él itthon, hogy mindene megvan.

Olyan munkája van, amit szeret, és van családja is, ráadásul a betevő falat megszerzésén sem kell törnie a fejét.

Persze azok, akik kevésbé kalandvágyók, és inkább a hazájukhoz közelebb vállalnának munkát, azoknak nem is kell jobb hely, mint Ausztria.

Miért olyan jó Ausztria?

Miért olyan jó Ausztria?

Az egyik legnagyobb előny nyilvánvalóan a közelség.

Nem fogjuk úgy érezni magunkat, mintha a világ végére száműztek volna.

Könnyedén meg tudjuk látogatni a családunkat, vagy akár ők is minket, hiszen relatíve olcsón és gyorsan össze lehet hozni egy találkozót.

Emellett persze nem elhanyagolható, hogy egy konyhai kisegítő is 1000 euró fölött tud keresni, ami elég magas a hazai bérekhez viszonyítva.

Ami mindehhez feltétlenül kell, az a nyelvtudás, és nem csak a munkavégzés miatt: én azon a véleményen vagyok, hogy érdemesebb megtanulni legalább alapszinten kommunikálni németül, mert azzal tudjuk biztosítani, hogy nem vernek át minket, és ha bármi történik, akkor is képesek leszünk elboldogulni odakint.

A buktatók, és megoldásaik

A buktatók, és megoldásaik

Az egyik legnagyobb ellenérv a család, barátnő szokott lenni.

Nyilván senki nem szeret távol kerülni a párjától, és az emberek többsége a szüleit is szereti a közelben tudni.

Nos a megoldás annyira nem nehéz.

Ausztria nincs messze, így jó szervezéssel elég sűrűn tudunk találkozni itthon hagyott családtagjainkkal.

Persze egy párkapcsolat egészen más kérdés.

Ilyen esetekre találták ki a páros munkát.

Van ugyanis lehetőség arra, hogy ne csak egyedül keressünk magunknak állást, hanem szerelmünkkel együtt, így garantálva, hogy egy helyre kerüljünk, és így ne szakadjunk el egymástól.

Akiknél ez a megoldás sem jöhet szóba valamiért, ott más megoldást kell találni.

Szerintem a másik legnagyobb buktató, a jólét megszokása.

Kevesen tudják, de a külföldön alkalmi munkát vállaló emberek nagyrésze úgy jön haza, hogy egy lépéssel sem került közelebb céljaihoz.

Külföldön ugyanis az élet is drágább, illetve azt is tudnunk kell, hogy a céljaink megvalósítása lemondásokkal jár.

Sokan ugyanis a megkeresett pénzt el is költik, olyan dolgokra, amikre nem is volt szükségük.

A legtöbb helyen az étkeztetés és a szállás költségei bele vannak kalkulálva a fizetésbe, de ha nincsenek, akkor nekünk kell azokat kiszámolni.

Ezek után meg kell nézni, hogy mennyi az az összeg, amit tisztán profitálunk, és abból érdemes azonnal elkülöníteni egy részt, amihez nem nyúlunk.

Ez lesz az a tőke amire később alapozni tudjuk az életünket.

A ruhákat, telefont, egyéb kiegészítőket érdemesebb itthon megvásárolni, vagy valakivel kiküldeni, mivel jóval olcsóbban juthatunk így a szükséges felszereléshez.

Illetve az is nyilvánvaló, hogy a kint tartózkodásunk nem nyaralás.

Nincs sok értelme a kinti munkának, ha a későbbi lakásra félretett pénzünket különböző turisztikai célpontok belépőjegyeire, illetve éttermekben történő fogyasztásra költjük.

És ez csak a két leggyakoribb módja a költekezésnek odakint.

Gondoljuk hát alaposan át, hogy mire költünk odakint, és csak a legszükségesebb esetekben nyúljunk pénztárcánk után, máskülönben igyekezetünk hiábavaló lesz, és hazaérkezésünkkor szembesülünk majd vele, hogy nem igazán sikerült félreraknunk semmit.

Ha viszont okosan szervezzük dolgainkat, akkor pár évnyi befektetett munkával egy nagyobb családi házra való összeget össze tudunk szedni odakint.

Ezek után pedig csak azt kell eldönteni, hogy itthon kívánjuk folytatni életünket, vagy kint telepszünk le véglegesen.

Egyedül vagy segítséggel?

Egyedül vagy segítséggel?

Sokan egyedül próbálnak szerencsét, és amondó vagyok, hogy így is elég könnyen célt lehet érni, ha kellő kitartásunk van.

Viszont azt se felejtsük el, hogy a külföldi munkákkal foglalkozó cégek rengeteg dologban lehetnek a segítségünkre.

Információkat szerezhetnek nekünk, és elvégzik számunkra az álláskeresés nehezebb részét.

Ráadásul baj esetén is van hová fordulnunk.

Első alkalommal én mindenképp javaslom, hogy kérjük egy profi cég hozzáértését és segítségét, és utána meglátjuk, hogy minden alkalommal megéri együttműködni velük.

Összefoglalva

Aki nem talál itthon a céljainak megfelelő munkát, vagy nem tudott még dönteni, hogy melyik irányba szeretne haladni az élet rögös útján, annak mindenképp érdemes elgondolkodnia azon, hogy egy kicsit világot lát, és külföldi munkákkal is próbálkozik, a siker érdekében.

Aki úgy dönt, hogy belevág, annak érdemes segítséget kérni egy profi cégtől, mint amilyen mi is vagyunk, hogy minden a lehető legnagyobb rendben történjen.

Miután elkezdtünk dolgozni, mindig lebegjen a szemünk előtt a cél, hogy miért is tesszük azt, amit!

Ne hagyjuk, hogy a rövidtávú kényelem miatt kénytelenek legyünk lemondani a hosszútávú terveinkről!

Ha ezt szem előtt tartva cselekszünk, akkor garantálva van a siker, és már akár huszonévesen belevághatunk a nagybetűs életbe úgy, hogy tudjuk, hogy nem adósodtunk el, és mi irányítjuk a saját életünket. A külföldi munkára ez hatványozottan érvényes, szóval hajrá, sok sikert kívánok mindenkinek, aki úgy dönt, hogy bátran belevág.

Ausztriai munka