Kampós Zoltán sikeresen helyezkedett el felszolgálóként Ausztriában!

Kampós Zoltán véleménye / 2016. május 25.

Már betöltöttem a 60-at, amikor tavaly októberben megkerestem a Tiroli Álláskeresőt. Volt egy konkrét, határozott célom: egy szuper kategóriás „pedelec system” elektromos kerékpár. Mint a mellékelt fényképen láthatod, már meg tudtam venni, idén áprilisra összegyűlt rá a pénz, sőt maradt is belőle, ha kirándulni lenne kedvem az új szerzeményemmel.

Nem vagyok szakképzett vendéglátós, 30 évvel ezelőtt dolgoztam Magyarországon pár évet ebben a szakmában, idénymunkásként a Balatonon. Akkor ez jó buli volt, nagy kaland, munka mellett volt sok bulizás, az NDK-s németekkel gyakran viccelődtünk, így köszöntünk el: „vödör szén”, érdeklődtünk: „sláfen zí fekve”? stb. Részben ezért, másrészt azért választottam a vendéglátást, mert ebben a szakmában azonnal kap az ember szállást, ellátást ingyen, így aki nem szórja el, sokat félre tud tenni. Konkrétan én szinte az összes keresetemet!

A Tiroli Álláskereső csapatról el tudom mondani, amellett, hogy igazi profik, lelkiismeretesen végzik munkájukat és még kedvesek is. Engem kezdettől fogva Messner Szimonetta „Tyúkanyó” istápolt. A magamról küldött anyagból a felesleget kigyomlálta, a hiányzó adatokat elkérte, megalkotta a bemutatkozó levelemet és az önéletrajzomat és nem egyszerűen lefordította, hanem áttette németre. Ez utóbbit azért hangsúlyozom, mert a németeknek nemcsak a nyelvük, de a gondolkodásmódjuk is alaposan különbözik a miénktől.

Kampós Zoltán véleménye / 2016. május 25.

Ha te is hozzájuk fordulsz, tudnod kell, hogy a „Tiroli” nem egy munkaközvetítő, hanem pályáztató cég, ami azt jelenti: részedről is intenzív együttműködés szükséges a siker érdekében. Maga az álláskeresés is egy munka, amit érdemes rendesen elvégezni, ez később megtérül. A rendszer úgy működik, hogy a bemutatkozó leveledet szétküldik rengeteg címre, ami után ömlenek hozzád a válaszlevelek, meg a telefonhívások, ezek közül nem könnyű választani. Ne kövesd el azt a hibát, amit én, hogy igent mondasz az első konkrét ajánlatra, igyekezz tájékozódni, kérdezz rá a részletekre.

Munkáltatók között is van sokféle, sajnos olyan is, aki ki akar használni téged, átver, megaláz. És persze rendes becsületes is. Természetesen az előbbi fajtánál sokszorosan nagyobb a fluktuáció, gyorsan cserélődnek az emberek, ezért lehetséges, hogy ilyenbe szaladsz bele elsőre. Jó tanács: ha tapasztalod, hogy nem korrektek (pld. nem számolják el a túlórákat), ne maradj tovább egy percig se, mert csak rosszabb lesz. Azonnal jelezz vissza a Tirolinak, ők nem engedik el a kezed akkor sem, ha már találtál munkát. Az inkorrekt munkáltatókat eltávolítják partnereik listájából de ne feledd, ezt csak akkor tudják megtenni, ha ebben te is partner vagy!

És kérlek, maradj becsületes! Jókait idézve: „becsületesnek lenni a legjobb üzlet”. Tudnod kell, hogy a nyugati országokban működik a referencia rendszer, ami azt jelenti, hogy kikérdeznek, hol dolgoztál korábban és felhívják az előző munkaadódat, így ha kamuzol, nagyon hamar lebuksz. Találkoztam A.-val kiváló vendéglátós szakember, kisujjában a szakma, 10 éve él Ausztriában, perfekt beszél németül, a helyi nyelvjárást is, mégis 1 hét után kirúgták , mert az előző helyén lopott. És ezzel nem csak magának ártott, hanem hozzájárult a magyarokról alkotott rossz vélemény kialakításához is.

Kampós Zoltán véleménye / 2016. május 25.

Szerencsére sok honfitársunk bebizonyította, hogy a magyar szorgalmas, találékony és hatalmas munkabírással bíró fajta. Magam részéről mélyen sajnálom, hogy ez a sok tehetséges ember idegen országoknak hajtja a hasznot. Természetesen nem csak a rossz, hanem a jó vélemény is ugyanúgy elterjed rólad. Megismerkedtem L.-al is, aki mosogatóként kezdte pár éve, most már szakácsként dolgozik és több ezer Eurót keres. Karriert építeni 50 felett is el lehet kezdeni! Az, aki szorgalmas és kitartó, sok mindent elérhet.

A végére hagytam a leglényegesebbet, a nyelvtudást. Mielőtt elindulsz, feltétlenül tanuld a nyelvet! Ha tanfolyamra iratkoznál be, arra is érvényes, hogy a magát intenzívnek nevező gyanúsan olcsó tanfolyam nem megfelelő. A Tiroli munkatársai célirányos nyelvtanfolyamukkal is tudnak neked segíteni!

Összegezve: a Tiroli csapattal jó személyes összeköttetés alakult ki, habár még egyszer sem találkoztunk, a levelezés és telefonbeszélgetések által megismertük és - talán mondhatom,- megkedveltük egymást. Személy szerint én biztos vagyok benne, hogy nélkülük nem, vagy csak sokkal hosszabb idő alatt értem volna el ugyanezt a célt.

Célod eléréséhez neked is sok sikert kívánok: Kampós Zoltán