Tóth Lajos sikeresen helyezkedett el konyhai kisegítőként és házmesterként Ausztriában!

Tóth Lajos véleménye / 2013 október 15.

Szervusz Zoli!

Már írtam egy levelet, de most már kibővítve tudok mesélni.

Én már tavaly felvettem veletek a kapcsolatot, de ugyanazok a dolgok jártak a fejemben, mint annyi másnak is.

Valós dolgokat ígértek-e, miért kell ennyit fizetni érte, van-e mögötte hátsó szándék, tényleg összejöhet-e így a munka, és még jó pár kérdés. Miközben ezek a gondolatok foglalkoztattak, egyénileg sikerült munkát találni Ausztriában, így hát mentem. Volt munkahelyem, de ki szerettem volna próbálni magam külföldön is, ja és a nyelvet is fejleszteni, mert az nem volt erősségem. Majdnem két hónapot dolgoztam így, aztán irány vissza a munkahelyemre.

Jelenleg is van munkahelyem, mert fizetés nélküli szabadságon vagyok. Sajnos rá kényszerültem, mert mint sok más vállalkozót, engem sem fizettek ki egy építkezésen, és elég sok Apeh-os terhet cipelek magammal. Így nem volt kérdés, menni kell. Ekkor vettem fel ismét veletek a kapcsolatot. Gyorsan megbeszéltük a részleteket, jött a futár, fizettem a díjat, másnap délután indult a pályáztatás.

Még azon az estén befutott majd 200 e-mail, természetesen több mint 90 százalék udvarias elutasítás volt. De volt egy nagyon érdekes levél egy Zell am See-i hotelból, mellékletben konkrét munkaszerződés, alá kellett volna írni, és visszaküldeni. Gyanús volt, nem küldtem vissza (Később már a konkrét munkahelyre menet útba ejtettem kíváncsiságból, és korrektséget tapasztaltam a beszélgetéskor. Az ajánlat a téli szezonra vonatkozott volna, amit elvállaltam, az pedig azonnalra.)

Tóth Lajos véleménye / 2013 október 15.

Azóta is jönnek még naponta e-mailek, ha holnap írnám ezt a levelet, már 500 e-mailnél tartanék, ma jött ugyanis a 499-ik. Ebből több mint 30 helyre kértek önéletrajzot, néhány szállodával több levélváltás is történt. Konkrét ajánlat 5-6 db volt, telefonos megkeresés 6 db, ebből az utolsó pont ma. Október 2-án érkeztem meg ide St. Urlichba, másnap álltam munkába. Szép a hely, eddig korrektnek tűnik a dolog.

Rendesek a munkaadók, de az első kérdés az volt, tudok-e németül. Mert már ők is unják a "betérő" munkakeresőket, akik elmondani sem nagyon tudják, mit is szeretnének. Egyre több a jelentkező, tudnak válogatni.

Én házmesteri, vagy konyhai munkát céloztam meg. És abban a munkakörben is dolgozom. Immár másodjára. Szeretem a kihívásokat, s egy négycsillagos szállodában bármilyen munkakörben megfelelni nem kis dolog. 

Amit a Tiroli Álláskereső ígért, eddig betartotta. A szolgáltatás fizetendő díját kicsit sokalltam, de drága ma már minden. Egyébként egy szlovák munkatársam is 300 Eurót fizetett a közvetítésért. Rengeteget próbálkoztam egyénileg az interneten, voltam több állásinterjún is kint személyesen, volt, ami nekem nem felelt meg, volt ahol a nyelvtudásommal nem voltak megelégedve. Jelzem, most már lassan középfokon beszélek. 

1962-ben születtem, tehát a bűvös 50-et elértem, ezáltal csökkentek az esélyeim az álláskeresésben. De vannak munkáltatók, akik a tapasztaltabb munkavállalókat keresik.

Szolnokon lakom, pedagógusként dolgozom a privát életemben.

Összegzésképpen annyit, hogy azt kaptam a pénzemért, amit vártam is tőle. Korrektség, rugalmasság, és hitelesség, ami a mai világban egyre ritkább. Remélem, ha segítségre szorulok a szezon alatt, az eddigi hozzáállás változatlan marad. 

Hozzájárulok az adataim közzétételéhez, hátha ez által a Tiroli Álláskereső hitelességét  fokozni tudom, s mások számára bátorításként szolgálhat.

Kívánok további jó munkát a csapatotoknak, és sok sikert az általatok elindított munkavállalóknak.

Tisztelettel: Tóth Lajos Szolnok