Szathmári Attila sikeresen helyezkedett el Ausztriában!

Szathmári Attila véleménye / 2012. január 19.

Kedves Külföldi Álláskereső!

Szathmári Attilának hívnak és néhány hasznos tanáccsal szeretnélek ellátni, mielőtt elszánnád magad, hogy külföldön próbálj szerencsét.

1. Mindenképp legalább társalgási szinten tanuld meg az adott ország nyelvét. (Persze a legtöbb helyen az angolt elfogadják, de ha pl. Ausztriában szeretnél munkát vállalni, amit csak ajánlani tudok és később rátérek, hogy miért is, akkor inkább a németet ajánlom).

A nyelvtan az másodlagos, MERJÉL megszólalni, és hidd el, sokkal esélyesebb leszel a "pályázat elnyerésére", mintha azon görcsölnél, hogy "Ezt most, hogy is kell helyesen mondani?"

A legtöbb osztrák munkáltató szívesen alkalmaz magyar munkavállalót, mert meg vannak velünk elégedve. Ha már kicsit beszélsz németül az már plusz pont. A többi az meg már jön magától, ha már kint vagy. TÉNYLEG!!! (Ha nem, akkor sem kell elkeseredni, mert erre is van megoldás: A TIROLI ALLASKERESŐ).

Ők úgy gondolom, hogy beszéd centrikus és ami még fontosabb az adott szakmához kapcsolódó nyelvet fogják, Neked megtanítani melyet egyből hasznosítani fogsz tudni a kinti munkád során.

2. Mindenképpen rendelkezzél kiutazás előtt legálabb 500 euróval, e nélkül nem érdemes belevágni a külföldi munkavállalásba.

Saját példám a következő volt: 2005-ben elhatároztam, hogy ki fogok menni külföldre dolgozni. Se pénzem nem volt rá, se idegen nyelvet nem tudtam, ezért elhatároztam, hogy beiratkozok egy alapfokú angol tanfolyamra és mellette havonta félreteszek 10 000 Ft-ot a keresetemből.

Volt egy 6 órás főállásom, mellette tálaltam egy 4 órás mellékállást, de mivel rugalmas volt a beosztásom, ez a kezdetekkor azt eredményezte, hogy az első 44! napomat szabadnap nélkül dolgoztam végig, mellette tanfolyamra jártam. Magánéletem alig volt akkoriban, holott már akkor is együtt voltunk a mostani párommal.

Ez az állapot kb. 2,5 évig tartott, de közben elsajátítottam az angolt, a pénz is gyűlt, meg ha nehezen is de a kapcsolat is megmaradt a párommal. Végül is 2009 nyarán tudtam kimenni először külföldre dolgozni. Egy negatívumot tudok csak írni: Sajnos akkor még nem hallottam a Tiroli Álláskeresőről.

Hogy miért is ajánlom Őket?

Először is fontos megjegyezni, hogy általában külföldön jobb a megélhetés, mint Magyarországon (Sajnos). De itt nem csak a pénzről van szó: otthon nagyon sokszor tapasztalom más emberek felől a rosszindulatot, irigykedést, nem egyszer belém kötöttek az utcán minden ok nélkül, stb.

Én ezért is mentem külföldre dolgozni. De ha már külföldre mész, inkább a jobb helyet válaszd. Hidd el, megéri.

Ismét csak saját példát hozok fel:

Először Ciprusra mentem ki dolgozni, emeleti londiner pozícióban. A sziget mesés, komolyan, gyönyörű, DE a legtöbb cipriota nagyon barátságtalan az idegennel és azért a pénz sem olyan király. Mondjuk nekem szerencsém volt, mert borravalós munkám volt. De a legtöbb külföldi munkavállaló havi 6-700 Euro-ért gürizik. Nem biztos, hogy megéri. A kajáról ne is beszeljünk, hacsak nem vagy oda a salátáért.

Dolgoztam Angliában is egy 3 csillagos szállodában éjszakai mindenesként. Nem volt rossz, de nagyon kevés volt a fizetés és a kajádat sem állták.

Na, akkor tálaltam az interneten a Tiroli Álláskeresőt (akikre tényleg mondhatni a Te álomfizetés felelőseid).

És miért: ha Ausztriában vállalsz munkát a Tiroli vagy Del Tiroli részen, akkor az esetek túlnyomó többségében a kajád és a szállásod ingyen van és olyan fizetést kapsz (nettóban), amit otthon 5 munkahellyel sem keresnél meg.

Igen, felvetődhet a kérdés, hogy akkor minek vegyem igénybe a Tiroli Álláskeresőt, találok én magam is. Nyugodtam megpróbálhatod, de nem sok esélyt látok rá, hogy fogsz találni, bár alapvetően optimista vagyok. És hogy miért kevés rá az esély: mert a legtöbb magyar a magyar határhoz közel szeretne elhelyezkedni. Alapvetően ez jó gondolat, de tudomásom szerint elég telítettek ezek a helyek és a fizetések sem olyan jók.(Persze a magyarnál még mindig jobbak).

De ha, teszem azt szeretnél lakást vásárolni, vagy már a lakás megvan, csak ott van rajta az a fránya hitel, akkor tényleg célszerű igénybe venni a Tiroli Álláskeresőt. Ha ügyes vagy akkor 3 év alatt meg tudsz venni egy 1,5 vagy 2 szobás lakást hitel nélkül. Ez már szerintem jobban megéri. Gondolkozz csak el rajta Tisztelt Álláskereső.

Igen, sajnos nem ingyenes a Tiroli Álláskereső (SEM), de ahogy fentebb írtam igen, kell a kezdetekhez az, az 500 EURO. De elárulok valamit: Ebben benne van a díj, melyet kifizetsz a Tiroli Álláskeresőnek, ha igénybe veszed a szolgáltatásukat (ezért ők potom 14 000!!! hotelnek elküldik a pályázati anyagodat és a hotelek a te e-mailedre fognak válaszolni illetve telefonon meg fognak keresni konkrét munkaajánlattal. Ne feledd, merjél megszólalni és tiéd az állás!

És benne van a kiutazásod díja is. Van egy jó hírem: kajáról max. az utazás időtartamára kell gondoskodnod magadról, mert, ahogy fentebb írtam, a kajádat állják a szállás mellett. És jó kaját főznek (hacsak nem salátás vagy :)

Ha a nyelvet tanulnod kell még, akkor lehet, hogy egy kicsit többe van az egész, mint 500 EURO. De a lényeg, hogy Tirolban és Del Tirolban olyan fizut kapsz, amivel ezt az 500 eurót kb. 1,5 hét alatt visszakeresed.

Végezetül egy helyet még nem írtam le, ahol dolgoztam külföldön: Németország.

Történt ugyanis, hogy a munkaközvetítő iroda hirdette, hogy tud segíteni magyaroknak, hogy Németországban dolgozzanak. Mindezt ingyen tettek. Igen, ingyen!! DE: (Most jön a fekete leves):

A kinti kereset épphogy csak súrolta a havi 650 eurót, és elárulom, hogy a kajádat neked kellett állnod, és nem volt túl olcsó. Sokat nem lehetett félretenni belőle.

A másik a szállás volt tele magyarokkal. Ha akarod tanulni a nyelvet, lehetőleg ne a honfitárssaiddal legyél összezárva, mert akkor sose tanulod meg. Arról nem is beszelve, hogy általában a magyar az inkább alád tesz, semhogy segítsen. Tisztelet a kivételnek.

Összegezve, ha külföldre szeretnél menni, dolgozni, célszerű a Tiroli Álláskeresőt választani, mert ők tényleg segíteni fognak neked. HA TÉNYLEG AKAROD és remélem, hogy kicsit közvetlenebbre sikeredett a levelem Feléd, úgy hogy a saját példámat próbáltam érzékeltetni és nem csak általánosságokat írtam le. Mindenesetre ahhoz, hogy tudjam, hogy kihez érdemes fordulni meg kellett tapasztalnom a külföldi munkavállalás buktatóit is, amitől szeretnélek Téged megóvni. Hidd el, megéri.

Sok sikert kívánok neked külföldi munkád során Tisztelt Külföldi Álláskereső.

Üdv.: Szathmári Attila

(Attila 1976-ban született budapesti lakos.)