„Bocs, kaptam egy jobb ajánlatot Ausztriából” felkiáltással hagyta el egy egész szakács gárda a balatoni vendéglátóhelyet.
Az SMS nagyobb visszhangot vert, mint amit a tihanyi dombokról hallatni lehet: az egész magyar média felkapta VÉGRE a fejét…
Az egyre ijesztőbb méreteket öltő kivándorlási hullám, mely csak az elmúlt években közel 71.000 honfitársunkra csapott le, úgy tűnik elérte a kritikus szintet.
Hogy hány vendéglátós jelentkezett a Tiroli Álláskeresőnél a nyári szezonban, csak az idei évben szállodaipari munkára Ausztriába?
Nem árulunk zsákba macskát: a 2016-os nyári szezonra több, mint 5700 ember jelentkezett hozzánk, akik szobalányként, mosogatóként, konyhai kisegítőként, esetleg felszolgálóként vagy szakácsként szerettek volna dolgozni.
Míg eddig a csapból is az folyt, hogy a jól képzett orvosaink elhagyják Magyarországot és az egészségügy romokban hever, hogy magyarul nem beszélő személyzettel próbálkozik a beteg megbeszélni a rendelőben, hogy milyen orvosságra is lenne tulajdonképpen szüksége, most már kezd körvonalazódni a következő csapás: a méltán híres magyar gasztronómia is nyakig a bajban!
Korábbi cikkünket a tömeges kivándorlással kapcsolatban itt tudod elolvasni…
Hiába a sok szakképzett vendéglátós, ha aztán néhány kilométerrel odébb akár ötször annyit vihetnek haza, mint egy magyar étterem dolgozói.
Szégyen, nem szégyen, de sajnos ez így van.
Ha pedig valaki szeretné a hitelt törleszteni, netalán a gyerekének jobb jövőt biztosítani és felsőoktatásban részesíteni őt, akkor bizony nem is olyan érthetetlen, hogy miért választja a jól fizető osztrák munkát az, akinek lehetősége adódik rá.
A pontos ausztriai fizetéseket itt ellenőrizheted…
Kedves próbálkozás az érdekképviseletek részéről az az akcióterv, miszerint, azoknak, akik jelentkeznek hozzájuk, a nyári szezonra itthon biztosítanak munkát, a téliben pedig – mily meglepő – Ausztriában helyezik el a szakembereket.
Ezzel csak az az egyetlen probléma, hogy annak aki egyszer már euróban kapja a fizetését, rosszul esik az, bármennyire is szeresse a hazáját, hogy nem becsülik meg a munkáját illetve vendégszeretetét és jó esetben bejelentik hat órában.
Aki a vendéglátásban dolgozik, már ismeri ezeket a trükköket, a táppénz és fizetett szabadság hiányáról nem is beszélve.
Persze, ilyen előfordul Ausztriában is, ugyanúgy, mint a Földön bárhol: tisztességtelen munkáltatókból nincs hiány.
De az, hogy még a legnívósabb budapesti éttermek is megengedhetik azt maguknak, hogy feketén alkalmazzák a személyzetet… példátlan.
A Balatonon évek óta pangás van, napról-napra élnek az őshonos vendéglátósok.
Sokan egyáltalán nem is tudnak kinyitni, mert se vendég, se személyzet.
Nemhogy szakképzett, de szakképzetlen se akar a magyar tenger mellett maradni.
A szóban forgó balatoni vendéglátóhely vezetője így mesélt a sonline.hu-nak:
„Este még bepácoltak harminc kiló húst, aztán zárás után SMS-ben felmondtak, mert kaptak egy jobb ajánlatot Ausztriából.”
Tény, hogy Ausztriában jó híre van a magyar munkaerőnek, hiszen jól képzett, szorgalmas és keményen dolgozó, tiszta nép vagyunk.
Ebből egyértelműen következik, hogy a probléma nem más, minthogy a Balaton rossz helyen…
Éppen ezért, aki csak teheti, külföldre megy dolgozni jobb fizetés reményében.
Azt azért ne felejtsük el, hogy nyelvtudás és induló tőke nélkül nem ajánlatos elindulni!