Pataki Gábor sikeresen helyezkedett el Ausztriában!

Pataki Gábor véleménye / 2012. december 11.

Kedves Sorstársaim,

2012 év volt az az év, amikor úgy döntöttünk a párommal, hogy elég, ez így nem mehet tovább. A fizetésünk Ft-ban egyre rosszabb lett és nemhogy fizetésemelést kaptunk volna, hanem csökkentés volt. Persze a Chf-os lakáshitel meg csak nőtt, a csekkek csak jöttek szép sorjában.

A külföldi munkavállalásban gondolkoztunk, mint más épeszű ember Magyarországon. Persze nem egyszerű, mert, ugye némi kezdőtőke is kell. Megmozgattunk minden ismerősünket, akit csak ismertünk itthon és külföldön. Így jutottam ki 2012 augusztusában Németországba. Kerek 1000 eurót vittem ki magammal, saját autóval mentem. Otthon hagytam a hiteleket és Kedves Páromat. Izgalom volt minden nap.

Tudtam, hogy csak magamra és csak is magamra számíthatok, senki másra. Egy munkaközvetítő céghez kerültem Németországba és bruttó 7,89 euro/óra bért kaptam. A munkával nem volt semmi bajom, csak az első fizetéskor döbbenten láttam a bérpapíromat, hogy ez nagyon kevés. Nekiálltam matekozni a fizetésemből és arra jutottam, hogy otthon többet kerestem! Próbáltam beszélni a munkaadómmal, hogy szeretnék többet dolgozni (jó magyar módjára), hogy talán akkor megéri majd kint dolgoznom. Sajnos 157,5 óránál többet nem sikerült összehoznom. Haza jöttem! (az autóm is elromlott 576 euro volt a javítása) 2012 augusztusától 2012. november 19-ig dolgoztam kint a Haribo és Maoam gyáraiban a munkaközvetítő által.

Korábban már nézegettem a "Tiroli Álláskereső" honlapját, de igazából csak kíváncsiságból. Tréningeket hirdet, meg fényképes emberekkel reklámoz, plusz sok ezer Ft ez is. Jaj nekem. Kell ez nekem?

Kedves párom beszélt rá (mindig jók a megérzései) mi lenne, ha megpróbálnánk "a Szezonális Program csomagot"? Ugye novemberben hazajöttem szinte bevétel nélkül, mert az autó elvitte, és most megint dobjunk ki az ablakon 96.000 Ft-ot. Hát, majd egy hétig gondolkoztunk. Aztán megtötént! A honlapon keresztül megrendeltük a "Szezonális Program csomagot" amiben garantálják, hogy 2 héten belül munkád lesz Ausztriában valahol.

Egyszer csak jött egy telefon. Suteu Zoltán volt a "Tiroli Álláskeresőtől". Szegénynek először nem is értettem a vezeték nevét. Azért hívott, hogy tényleg akarom ezt a csomagot, lehetőséget. Először nem akartam hinni a fülemnek, hogy mi az, hogy nem csak - KÜLDÖM a CSOMAGOT - mondott! "Kedves Gábor szeretném leellenőrizni a német tudásod, hogy érdemes-e neked ezt a csomagot választani, vagy előbb egy Felkészítő Tréning kell számodra."

Zoltán végül is csak küldte a csomagot és aztán elindult a lavina. A küldött csomag alapján készítettünk Zoltánnal közösen egy önéletrajzot és egy (szerintem profi) bemutatkozó levelet. Ezt a bemutatkozó levelet indította el Zoltán úgymond az útjára 2012. december 10-én este 6-kor. Nem hittem a szememnek mikor azt mondta sok száz email fog jönni, készüljek rá! Én, aki nem vagyok egy számítógép megszállott, este 6-tól éjfélig vagy 200 levél jött és ezt mind elolvastam. Kedves párom már könyörgött, hogy hagyjam rá, majd holnap folytatom.

2012. december 12.-én kaptam egy olyan e-mailt, hogy küldjek önéletrajzot fotóval. Elküldtem. Még aznap jött a konkrét ajánlat: 5 nap, bruttó 1300 euro, szállás, ellátás ingyenes. Először nem akartam elhinni. Felhívtam Zoltánt, hogy ez a folyamat így zajlik, most mit kell csinálnom? Zoltán megnyugtatott ez egy konkrét állásajánlat, fogadd el, ha téged érdekel. Naná, hogy érdekel. Küldtem egy MEGERŐSÍTÉSES e-mailt, miszerint elfogadom az állást. Másnap telefonon hívott a mostani, leendő főnököm megbeszéltük igazából ugyanazt, amit e-maileztünk és 2012. december 20-tól itt dolgozok Bad Gastein-ban.

Összesen 423 e-mailt kaptam, ebből 9 konkrét ajánlat volt, persze az összes állást nem lehet elfogadni. Az 1 ajánlat után a többieknek "sajnos már kaptam munkát " szöveget kellett írnom. Még egy érdekesség: 2013. január első hetében, 3 telefonhívásom is volt, miszerint azonnal keresnek mosogatót. De mindenkinek sajnost kellett mondanom.

Úgy gondolom a pénzt, amit a " Tiroli Álláskeresőbe " fektettem, az bőségesen visszatérült.

Nem tudom mit is írhatnék még, ja egy fontos lényeg! Megyek tovább a Nyári szezonba, egy másik szállodába. Még egyszer köszönöm Zoltán a lehetőséget. (Most 307 Ft = 1 Euro) Ez nekem csak jó.

Üdv. mindenkinek Pataki Gábor, Bad Gastein

Szép napot!

(Gábor 39 éves, szegedi lakos)