Palkó György sikeresen helyezkedett el Ausztriában!

Palkó György véleménye / 2012. október 9.

Kedves Tiroli Álláskereső Csapat!

2012 júliusában vetődött fel bennem először a gondolat, hogy külföldön kellene munkát keresnem, miután itthoni kisvállalkozásom közel sem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Rövid keresés után rátaláltam a Tiroli Álláskeresőre, és rögtön megtetszett egyrészt a holnap megjelenése, másrészt a rengeteg pozitív visszajelzés, emiatt kitöltöttem a pár kérdésből álló pályázati kérdőívet. 

Másnap már meg is volt az első telefonhívás, és a meglepően kedves, segítőkész hozzáállás csak tovább növelte bennem a bizalmat. Pár nappal későbbre megbeszélt, német nyelvű próbainterjú sikeres lezárása után (10évvel ezelőtt megszerzett német középfokú óta nem használtam a nyelvet és az angol sokkal közelebb áll hozzám) Zoltán lelkiismeretesen ismertetett velem minden részletet, annak ellenére, hogy közöltem én ezeket már végigolvastam a honlapon (újabb piros pont). Mindez még júliusban történt, én viszont augusztus 20-a után akartam állást találni, ezért a pályáztatásom napja augusztus 22. lett. 

Az első igazi meglepetés már az első napon megvolt, hiszen felébredve reggel 7-kor már több mint 100 olvasatlan levelem volt. Mindez egészen szeptember közepéig folytatódott, a levelek csak jöttek és jöttek, még akkor is, mikor már nem számítottam rá, mert hetek teltek el. Az első napokban sikerült több hotellel telefonon is felvennem a kapcsolatot, és mindenhol nagyon kedvesek voltak, sőt már aug. 27-én munkába is állhattam volna! Azt a lehetőséget még elengedtem a többi ajánlat miatt.

A számok nem hazudnak (ahogy a Tiroli Álláskereső sem! Bőven megkaptam a beígért számú levelet és telefont): Összes kapott levél: 473, ebből automatikus, elutasító vagy jelenleg nincs hely: 416, érdeklődő, pozitív, téli lehetőség: 57!!! 57 olyan levelet kaptam, akiket érdekeltem, mint munkavállaló. Azoknak, akik itthon munkát keresnek, nem kell, elmondjam milyen érzés ezt megélni, 57 helyen voltak kíváncsiak rám. Telefonos beszélgetéseim nem tudom ennyire pontosan, de 10-15 hellyel sikerült telefonon keresztül is beszélnem. Összesen 9 helyről kaptam konkrét ajánlatot 1 hónap alatt.

Már a 2. napon este megvolt a hely, ahova menni szerettem volna, el is fogadtam az ajánlatot, bár Hausmeister állás érdekelt volna elsősorban, és ez csupán Abwäscher ajánlat volt, de az összes egyéb általam felállított kritériumnak megfelelt: külön szoba, min 1200Eur/hó nettó, környezet, azonnali kezdés, ingyenes szállás és ellátás. Két nappal az indulás előtt írtak, hogy még egy hónapot marad a jelenlegi mosogató, és csak októberben tudok kezdeni (ami később így is lett, október 1-én kezdhettem volna itt). Mivel több egyéb ajánlatom is volt, és csak azokat mondtam le, amelyeknél már előbb kezdenem kellett volna, ezért nem rázott meg nagyon a dolog. Sőt 2 nappal később ki is hívtak Zwieslsteinbe 2-3 hétre, hogy nézzem meg a helyet, beletanulhassak a munkába, és akkor így ők is nyugodtan mondhassák, hogy októbertől én kellek nekik, meg én is tudjam, hogy vállalni akarom-e. Ez számomra roppant szimpatikus volt, ezért azonnal elfogadtam és szeptember 4-én autóba is ültem.  Szeptember 5-én, pontosan 2 héttel a pályáztatásom megkezdése után ledolgoztam első munkanapom. Egészen 23-áig tartott ez a picit szezon végi, nyugis betanulási időszak, melynek végén egymás tenyerébe csaptunk és október 18-ától kezdhetek.

Tapasztalatok a Tiroli Álláskeresővel kapcsolatban: nehéz negatívumot találni, még ha keresem is. Egy honlap, egy cég, egy szimpatikus csapat, akik állítanak magukról valamit és az úgy is van. Ez itt Magyarországon újszerű dolog, picit félünk az ilyesmitől, sokakat sokszor sokféleképp megvezettek mások, máshol, itt végre erről szó sincs! Az egész pályáztatás során hamar választ kaptam a felmerült kérdéseimre, email-re és telefonra egyaránt. 3 hetet dolgoztam kint, az összes befektetett pénzem (Tiroli Szezonális Program, telefonszámla, útiköltség, stb.) megtérült, van egy állásom, és ha bármi problémám akadna, tudom, kihez fordulhatok. Részemről már csak két dolog van hátra: 

- megköszönni a segítséget, azt hogy 2 hónappal az után, hogy kitaláltam, hogy kint dolgozzak ez valóság is lett!

- bátran ajánlani mindenkinek ezt az oldalt, és szolgáltatást, ha valaki Tirolban szeretne állást találni, akkor jó helyen jár, itt biztosan megtalálja azt, amit keres!

Tapasztalatok az ausztriai munkaadókkal kapcsolatban: 

- minden levél, még az elutasítók is rendkívül kedves, szimpatikus hangvételű (ami nekem meglepő volt és nagyon jól esett a magyarországi tapasztalatok után)

- kiérkezésemtől elbúcsúzásig a főnököm, a munkatársaim mind kedvesek, segítőkészek voltak velem szemben

- természetesen azért követelnek is, tehát dolgozni azt kell, de megbecsülve éreztem magam (amire itthon megint csak ritkán van precedens, és nem csak anyagiakra gondolok)

Szeretném még egyszer megköszönni a Tiroli Álláskereső teljes csapatának a munkáját, és minden pályázónak kívánom, hogy hasonló élményekben legyen része, mint nekem.

Üdvözlettel:

Palkó György

(György aparhanti lakos és 28 éves)