Osztrák idegenforgalom kisokos – a munkavállaláshoz fontos tudnivalók az ausztriai vendéglátóiparról

Osztrák idegenforgalom kisokos – a munkavállaláshoz fontos tudnivalók az ausztriai vendéglátóiparról

 

Azt hiszem, nem árulunk el nagy titkot, ha azt írjuk, hogy a külföldön dolgozó magyarok több mint fele a vendéglátásban keresi meg a kenyerét.

Ausztria mind a téli, mind a nyári idegenforgalomnak sokat tud nyújtani: termálfürdők, golfpályák, téli sport helyek, tavak és hegyek a sportért lelkesedők és a kikapcsolódást keresők céljai.

Ehhez viszont a vendéglátó egységeknek olyan személyzettel kell rendelkezniük, akik mind a plusz szolgáltatásokat, mind az alapvető ellátást biztosítani tudja vendégei számára.

Ez a blog bejegyzésünk is a gyakran ismételt kérdések miatt íródott meg: „Milyen munkák vannak?” „Milyen pozíciókban tudok elhelyezkedni?” „Tapasztalat nélkül milyen vendéglátó egységben alkalmaznak?

Na meg persze neked sem árt tisztában lenned azzal, hogy mi jellemző az osztrák vendéglátásra, és az idegenforgalom.

Vendéglátás = „Az álommeló”?

Vendéglátás = „Az álommeló”?

 

Cikkünk írásakor (2016.05.04) az egyik legnagyobb osztrák állásportál (www.ams.at) adatai szerint 3882 aktív álláshirdetés, vagyis betöltetlen pozíció várja a turizmusban dolgozni akaró jelölteket.

Ahogy azt korábban is írtuk már, a szállodaipar az alkalmazottak számára nem a pihenésről és a lazsálásról szól.

Jellemzője a folyamatos pörgés, amely komoly koncentrációt igényel a munkaórák alatt.

Na igen…a munkaóra.

Biztosan te is megtapasztaltad, hogy egy vendéglátóhelyen nem a záróra pillanatában dobják le a kötényt a pincérek, vagy a szobalányok.

Ez a kollektív szokás: akár heti 6 munkanapot kell 10-12 órában végigdolgozni, vagyis rendszeresen túlórázni.

Ennek során pedig gyakran olyan feladatokat kell elvégezned, amiben még korábban nem dolgoztál.

De ne feledkezz meg a népszerű magyar közmondásunkról: Jó pap holtig tanul.

És persze a célodról sem, ami miatt valószínű, hogy az oldalunkon nézelődsz.

Vendéglátóegységek Ausztriában

A booking.com szerint 19.508 aktív szálláslehetőség található éppen Ausztria területén.

De milyen vendéglátó egységek között oszlik el ez az óriási szám?

Valljuk be, elég tág a fogalom és számos opció közül választhatnak az utazni vágyók, ezáltal a munkavállalók is.

Érdemes két nagyobb csoportba sorolnunk ezeket, mi szerint dolgozhatunk családias környezetben, egy nyugodt kis panzióban, hüttében az Alpok bármelyik pontján, vagy akár egy több száz főt alkalmazó, jól strukturált hotelben, szállodában.

Biztosan te is ábrándoztál már valamelyikről… amit nem csodálok, hiszen a munkahelyek csaknem felének betöltéséhez semmiféle szakmai ismeret nem szükséges.

Éppen ezért szeretnénk a teljesség igénye nélkül elmesélni a tapasztalataink által, kinek melyiket ajánljuk, és milyen benyomásokat szereztünk a különböző kínálatokról.

Sok pénzért kőkemény munka?

A hotelekben és szállodákban szinte minden esetben nyújtanak a szálláshely szolgáltatása mellett egyéb szolgáltatásokat is.

Itt biztosan nem csak egy szobalányra, és egy pincérre lesz szükség.

Ezek azok a vendéglátó egységek, ahol szinte minden képesítési szintnek megfelelő állás található a meghirdetettek között.

Ha speciális szakképzéssel, vagy különleges szakmával rendelkezel, számodra mindenképp ezt a típust ajánljuk, hiszen itt gyakori a betöltetlen masszőr, vagy akár a cukrász pozíció.

A munkavállalónak számolnia kell azzal, hogy egy szállodában a hasznosított szobák száma legalább tizenegy, az ágyak száma pedig legalább huszonegy.

Van, hogy egy szobalányra 25 szoba is jut, amit egyedül kell tisztán tartania napról napra.

Viszont nagy az esélye annak, hogy a szállodában vagy egy közelben található, külön házrészlegben kapnak saját szobát az alkalmazottak, saját fürdőszobával.

A szállodaipar - és különösen a nemzetközi szállodaláncok - lehetőségek széles tárházát nyújtja, például továbbképzést, karrierlehetőséget a szobalánytól a szállodaigazgatóig.

Több pályázónk is boldogan újságolta, hogy a konyhai alkalmazottak, kisegítők világszínvonalú séfekkel dolgozhatnak együtt, ezáltal számos új és érdekes dolgot tanulhatnak meg a szakma nagyjaitól.

Egy korábbi cikkünkbenmár olvashattál is a legnevesebb és legnépszerűbb osztrák éttermekről, ahová neked is van esélyed bekerülni!

A túlóra bizony itt is mindennapos, viszont jobban adminisztrálható, nyomon követhető.

Ugyancsak pozitívumként említendő, hogy szinte minden szállodának van minimum 1 magyar személyzete, így biztosan kapsz segítséget az első lépésekben, és fontos, hogy tudj valakihez magyarul is szólni a „nagy ismeretlenben”.

Ugye, hogy jobban átgondolva már nem is olyan kemény az a munka?

Hófödte hegycsúcsok, ablakból lelógó muskátlik, gőzgombóc…

Hófödte hegycsúcsok, ablakból lelógó muskátlik, gőzgombóc…

 

…mind az osztrák turizmus jellemzője, főleg a hüttékben, panziókban, Gasthofokban.

Itt a tradícióké és a nyugalomé a főszerep, igaz, hogy az alkalmazottak is gyakran síelve érkeznek munkába, vagyis izgalomból is jut bőven.

Ha egy családias környezetben, állandóan a vendégek körül töltve képzeled el a jövőbeli munkahelyedet, akkor én ezek közül szemezgetnék a Te helyedben.

A panziókban arra kell számítanod, hogy a kiadó szobák száma legfeljebb tíz, az ágyak száma pedig legfeljebb húsz, ezért gyakori, hogy nem egy pozícióban alkalmazzák a munkavállalókat.

Mit értünk ez alatt?

Beletanulhatsz más szakmába is, amihez gyakran segítő kezet is nyújtanak a tulajdonosok, és változatos munkakörben töltheted el a munkaóráidat.

Besegíthetsz a konyhában, a ház körüli teendőkben, kipróbálhatod magad felszolgálóként, ezáltal könnyebben be is tudsz illeszkedni a kis csapatba, és könnyedén otthon érezheted magad, nem mellesleg belelátsz egy sikeresen működő egység mindennapjaiba.

A jól megfizetett túlórákat fontos, hogy a Meldezettel segítségével magadnak vezesd, hiszen a több pozíciót betöltve gyorsan elszaladnak a 10-12 órás munkanapok.

Persze itt sincs kolbászból a kerítés…

Több sikeres pályázónktól hallottuk, hogy a legközelebbi város több órás autóútnyira van.

A természeti adottságokból fakadóan pedig ritka, hogy külön részleget tartanak fenn a személyzetnek, illetve annak is kisebb az esélye, hogy külön szoba jut egy-egy személynek.

Mi az a mondat, amit a kritikák után többször is hallottam már?

De a táj kárpótol minden kellemetlen élményt…

Milyen jó is volna, ezeket a saját bőrömön megtapasztalni…

Fontosnak tartjuk, hogy tudd, hol mire számíts…

Az osztrák vendéglátóipar előnye, hogy tapasztalattal és tapasztalat nélkül is bátran belevághatsz, hiszen ha nem is egy híres szállodában, de egy tiroli panzióban biztos szükség van a munkádra.

Az éttermek, bárok és kávéházak színes palettája is számos lehetőséget kínál, így ezekről sem szabad megfeledkezned álláskeresésed során.

A munkáltatót kevés esetben tudod megválasztani, ezért ehhez csak szerencsét tudunk neked kívánni, ez vendéglátó egységtől független, így mindenre fel kell készülnöd az indulás előtt.

Viszont azt semmiképp se feledd, hogy alapfokú német nyelvtudás minden esetben szükséges a külföldi munkavállaláshoz.

Pár érdekesség a következő úti célodról:

 

  • Tudtad, hogy idegenforgalmi bevételeit tekintve a világelsők között szerepel Ausztria?
  • Évente több, mint 17 millió turista keresi fel az országot, akiknek legtöbbje a szomszédos Németországból érkezik.
  • Legnépszerűbb úti célok Tirol és Vorarlberg, na meg persze Salzburg és Bécs.
  • Síterületei, műemlékei, természeti szépségei és gyógyfürdői vonzzák a legtöbb odalátogatót.
  • A Tourmis.info adatai szerint a magyar vendégek több, mint fele szállodákban és hotelekben száll meg kint tartózkodása alatt, a maradék 40% különböző parasztházakban, családi panziókban tölti az éjszakát.

Ausztriai munka