Németh Veronika és Szabadi László sikeresen helyezkedett el Ausztriában!

Németh Veronika és Szabadi László

Véleményünk a Tiroli Álláskereső által nyújtott szolgáltatásról

Párommal közösen jelentkeztünk a Szezonális Programra 2013. Február 20-án. Laci mosogatóként, én pedig szobalányként szerettem volna elhelyezkedni. A weblapjukon található kérdőív kitöltése utáni következő nap jelentkezett is Zoltán mindkettőnknél. Lacival azonnal meg is csinálták az interjút és velem is megbeszéltünk egy időpontot két nappal későbbre, amit sajnálatosan nem tudtunk megcsinálni, mivel úgy alakult a helyzet, hogy mégsem volt alkalmas számomra akkor. Zoltán nagyon megértő volt és megbeszéltünk egy időpontot egy héttel későbbre. Viszont ez az időpont végül Zoltánnak nem volt alkalmas, mivel szervezeti átalakítások folytak éppen a Tiroli Álláskeresőnél. Erről sms-ben értesültem.

Mindezek után legközelebb Március 11-én keresett fel minket Zoltán újra telefonon. Ekkorra már e-mailben is kerestük és telefonon többször is. Akkor velem is megcsináltuk az interjút és mindkettőnket alkalmasnak nyilvánított a szezonális programban való részvételre. Kértük, hogy pályáztatásunkat minél előbb kezdjük el, mivel az idő sürgetett. Nyári szezonra szerettünk volna jelentkezni. Megbeszéltük, hogy a következő hét elején elküldi a szezonális egységcsomagot, amely meg is érkezett. Az anyagiak rendezése gördülékenyen folyt.

Ezek után Zoltán javaslatára Április 3-án kezdődött el pályáztatásunk.

Már az első nap száz felett járt az e-mailek száma. Többnyire negatív visszajelzések érkeztek, arról, hogy már nincs az adott vendéglátóhelyen állás, mivel már megvan a személyzet nyárra. Az e-mailek 15%-a pedig automata válasz volt.

A második illetve a harmadik napon is folyamatosan érkeztek az e-mailek. Körülbelül öt helyre kellett önéletrajzot küldenünk. Ebből kettőre hívtak be állásinterjúra. A többiek nem válaszoltak, illetve a jelenlegi munkahelyünkről hívtak telefonon egy személyes találkozóra.

Ezek után is kaptunk leveleket, de mind negatív választ tartalmazott, mivel már megvolt a személyzet.

A személyes interjúkon a következő Hotelekben vettünk részt Április 15 és 16 között:

Hotel Arlberg-Hospiz – Sankt Christoph

Hotel Central – Nauders

Bergdorf Priesteregg – Leogang

Az első két helyen konkrétnak tűnő ajánlatot kaptunk: az Arlberg Hospizban télre, a Centralban pedig nyárra. A harmadikban azt mondta az interjúztató hölgy, hogy jelentkezik.

Két nappal hazaérkezésünk után el is fogadtuk a két konkrét ajánlatot. Válasz a télre vonatkozólag az Arlberg Hospiz-ból máig nem érkezett. Április 20-án hívtak vissza Bergdorf Priesteregg-ből, hogy akkor május 2-án kezdhetnénk. Mivel akkor még a Central ajánlatára vártunk azt válaszoltuk, hogy hétfőn visszahívjuk. Hétfőn párom felhívta a Central-t, ahol a leendő főnök közölte vele, hogy a nap folyamán visszahívja, mivel ma még interjúztat.

Így elfogadtuk a Priesteregg ajánlatát, ami alapvetően jó döntésnek bizonyult, mivel a személyzet és a főnökök nagyon szimpatikusak és segítőkészek. Ügyelnek rá, hogy a kezdeti nyomás ne legyen olyan nagy és törődnek vele, hogy a dolgozó ne csak dolgozzon, de jól is érezze magát a munkahelyen. Így jelenleg én pincérként, Laci pedig mosogatóként dolgozik.

Összegzés:

A szolgáltatás alapvetően jó ötleten alapul: 14000 helyre küldték el a bemutatkozó levelünket. A nagy számok törvénye alapján mindenképpen érkezik pár jó ajánlat.

A mi esetünkben úgy gondolom némileg hosszúra nyúlt az ügyintézés időtartama. Véleményem szerint jobban oda kellene figyelni az egyéni igényekre. Nekem vendéglátós végzettség híján fontos lett volna, hogy minél előbb elinduljon a pályáztatás. Lacinak szintén csak egy téli szezonos tapasztalata volt mosogatóként. A hozzánk hasonló kvalitásokkal rendelkező munkakeresőket úgy lehetne sikeresebben versenyeztetni a képzettebbekkel szemben, ha még az álláshelyek, amelyekre jelentkezni kívánnak nagy valószínűséggel betöltetlenek.

Mindenesetre örülünk, hogy jól végződött a történetünk és talán megtaláljuk itt a számításunkat. Bár bevallom őszintén nagyon nagy kihívás számomra a pincérkedés, úgy hogy soha életemben még csak hasonlót sem csináltam.

Remélem, hogy a fent leírtakat nem rosszindulatnak, hanem építő kritikának értelmezi a Tiroli Álláskereső team-je. Köszönjük a mindig kedves hozzáállást és a segítőkészséget Zoltánnak.

Minden jót:

Veronika és Laci

(Veronika 29 éves, László 28 éves, tófeji és zalaszentmihályi lakosok)