„Nem csak a húsz éveseké a világ!” – ausztriai munkavállalás 55 éves kor felett

„Nem csak a húsz éveseké a világ!” – ausztriai munkavállalás 55 éves kor felett

 

A vendéglátóipar jó fizikumot, nagy teherbírást és kitartást igényel, legyen szó mosogató, konyhai kisegítő, szobalány, szakács vagy felszolgáló pozícióról.

Ha valaki Ausztriában szeretne benne dolgozni, akkor még németül is tudnia kell legalább alap szinten.

Ennyi feltétel mellett hátrányt okoz, ha egy jelentkező 55 év feletti?

Van esély ilyen korban elhelyezkedni, esetleg feljebb lépni a ranglétrán?

Éri-e megkülönböztetés a hatvan év körüli magyar munkavállalókat Ausztriában?

Öt 55-65 év közötti pályázónk mesélt sokszínű tapasztalatáról.

Zelenay Sándor 56 éves, a 2015/16 téli szezonban szobafiúként dolgozott Kaprunban a feleségével, és alapvetően jó tapasztalatokat szerzett.

Edit 65 éves, ő érzékelt a korából adódó elutasítást, és rossz élményei után már inkább csak Magyarországon takarít.

Erdélyiné Margit most 55 éves, de már harmadik éve dolgozik szezonálisan Ausztriában, konyhai kisegítőként, felszolgálóként vagy szobalányként – éppen, amilyen pozíciót betölttetnek vele.

Kampós Zoltán 61 éves múlt, a téli szezonban egy hüttében dolgozott felszolgálóként (előtte néhány hetet konyhai kisegítőként és reggeliztetőként), és pár hónap alatt össze is gyűjtötte az álmára való pénzt: elektromos kerékpárt vett magának!

Tamás 60 évesen húsz év ausztriai munkatapasztalattal a háta mögött vallja, hogy rutinnal kompenzálható a kor, s rá mára már minden féle előkészítési – főzési – sütési feladatokat rábíznak.

Mindannyian ugyanazokra a kérdésekre válaszoltak őszintén, ezzel is segítve azokat, akik még csak tervezik a külföldi munkavállalást.

Érzékeltél valamilyen korhatárt az ausztriai vendéglátásban?Pályázónk: Kampós Zoltán

 

Érzékeltél valamilyen korhatárt az ausztriai vendéglátásban?

Négy pályázónk úgy nyilatkozott, hogy nem érzékelhető konkrét korhatár.

Bármikor el lehet helyezkedni, csak tudni kell németül és bírni kell a hajtást.

Elég hamar, egy-két héten belül, még a próbaidő alatt kiderül, hogy valaki megfelelő-e a pozíció betöltésére.

Tamás azonban 50 felett már érzékelt megkülönböztetést, elmondása szerint sok telefonbeszélgetésnek megváltozott a stílusa, miután napvilágra került az életkora, és a munkaadók igyekeztek más indokokat találni az elutasításához.

Nekünk, a Tiroli Álláskeresőnél az az általános tapasztalatunk, hogy a német nyelvtudáson túl nagyon sokat számít 55 éves kor felett a fiatalos, pozitív, proaktív hozzáállás, és az, hogy az álláskereső tisztában van saját képességeivel, tudja magáról, hogy alkalmas a megterhelő (heti 6 napban 9-12 óra) fizikai munkára!

Rákérdeznek az életkorodra a munkaadók? Utasítottak már el amiatt?

Az 56 éves Sándor szerencsésnek mondhatja magát, mert senki nem mondaná meg róla, hogy elmúlt ötven, így őt nem is utasították el a kora miatt.

Edit, Margit és Zoltán álláskeresése során nem gyakran kérdeztek rá a korukra (általában az önéletrajzból kiderül), kb. 10-20%-ban utasították el őket emiatt, míg Tamást 10 munkaadóból legalább 3-4.

Vannak, akik kerek perec megmondják, hogy fiatalabb munkaerőt keresnek, de Editet szinte kinevette egy munkaadó a kora hallatán, így mikor önéletrajzot kért tőle, már nem volt kedve elküldeni neki.

Milyenek az elvárások 55 éves kor felett? Pályázónk: Zelenay Sándor

 

Milyenek az elvárások 55 éves kor felett?

Pályázóink általános tapasztalata szerint német nyelvtudás és vendéglátós tapasztalat terén ugyanolyanok az elvárások az idősebbek felé, mint a huszonévesekkel szemben.

Úgy vélik, az a legfontosabb, hogy a munka el legyen gyorsan és precízen végezve.

Ehhez szükséges a német nyelv, pozíciónak megfelelő szinten: mosogató, konyhai kisegítő, szobalány pozícióhoz tudni kell telefonon egyeztetni, és a munka során megérteni az utasításokat.

Reggeliztető, felszolgáló, segédszakács, szakács és recepciós, masszőr pozícióhoz már társalgási szintű szakmai nyelvtudásra van szükség, mert tudni kell a munkatársakkal és a vendégekkel is gyorsan kommunikálni.

Mi az, ami kompenzálni tudja a korodat?

Edit meglátása szerint semmi nem tudja ellensúlyozni a kort, Tamás azonban vallja, hogy a rutin sokat számít.

A német nyelvtudás és előzetes szakmai tapasztalat mellett Sándor és Zoltán szerint a jó fizikai kondíció, kitartás, munkabírás és precizitás kompenzál.

Zoltánnal előfordult, hogy állványok pakolásakor a főnök lihegett mellette, míg neki meg se kottyant, máskor egy nehéz lábast könnyebben emelt meg, mint egy fiatal.

Olyan tempót bírsz, mint egy huszonéves? Ugyanannyi és ugyanolyan feladatokat bíznak rád? Pályázónk: Erdélyiné Margit

 

Olyan tempót bírsz, mint egy huszonéves? Ugyanannyi és ugyanolyan feladatokat bíznak rád?

Pályázóink egyetértettek abban, hogy nincs feltűnő különbség a fiatal korosztály és saját teherbírásuk között, esetleg a tempójuk picivel lassabb.

Tamás mesélte, hogy a fiatalok sokszor például felesleges munkát tudnak okozni maguknak rutin hiányában.

Edit és Margit szerint legfeljebb nyelvi nehézség lassította le őket (csak másodjára értettek meg egy-egy utasítást), de a fizikai erőnlétük hiánya nem.

Edit például reggel kitakarította a közös helyiségeket, virágokat locsolt, délelőtt szobákat takarított (tízet minden nap), ebéd után mosogatott, vasalt, este mosogatott, de volt, hogy a teraszt kellett rendbe tennie, garázskaput mosnia vagy garázst takarítania.

„Dolgozni kell, mint a güzü!” – mondja, s hozzá teszi, hogy nem csak gyorsan, de precízen is kell dolgozni, mert a munkaadók nagyon igényesek.

Zoltánt nem csak ugyanúgy dolgoztatták, de cukkolták is, mint más korosztályú kezdőket – de általában két hét után elmúlik a „beavatás”.

S noha volt, hogy fiatalokat megszégyenítő feladatok meg sem kottyantak neki, meg kell jegyeznie, hogy korából adódóan csak rövidtávon bír nagy megterhelést, és több pihenésre, regenerálódásra van szüksége, mint egy fiatalnak.

Hozzáteszi azt is, hogy feszegetheti bárki a határait, de hosszútávon lehet ,több kárt okoz, mint amennyi pénz megkereshető.

Mivel tartod magad edzésben? Volt sérülésed, van valamilyen betegséged?

Sándor régóta edzőterembe jár, ez sokat segít, és az időnként felmerülő hátfájására kenőcsöt használ.

Edit Magyarországon már 15 év takarít, így 65 évesen is edzésben van.

Margit szabadnapjain sétál a friss levegőn, a szezonok közt pedig eljár konditerembe, hogy fenntartsa fizikai erőnlétét.

Egyik téli szezonban kortól független betegsége, ínhüvelygyulladása volt, mivel egy 35 szobás hotelben mindig rábízták az ágymatracok áthúzását, a porszívózást és ablakpucolást, így túlerőltette bal karját.

Hat hétig volt sínben a keze, de elmondása szerint majdnem egy évbe telt, míg teljesen rendbejött.

Zoltán heti 3-4 alkalommal sportol: 3-6 km-t fut, biciklizik és úszik, szerinte ez nem kompenzálja a korát, hanem erőt ad neki!

Tamásnak sportmúltjából kifolyólag nincsenek erőnléti gondjai, a sérülések elkerülték szerencsére.

Mennyire vagy megbecsülve, van a te korodban lehetőség előrelépésre?

 

Mennyire vagy megbecsülve, van a te korodban lehetőség előrelépésre?

Ebben a kérdésben szereztek a legeltérőbb tapasztalatokat pályázóink.

Sándor nem érezte, hogy megbecsülték volna, de nem is ezért ment külföldre dolgozni szobafiúként, és úgy tapasztalta, nincs lehetőség előrelépésre, azonban toleránsak voltak vele.

Edit sem érzékelt megbecsülést, ill. toleranciát, és úgy véli, ismerős által vagy családi panzióban van csak esély a feljebblépésre.

Margitot elmondása szerint mindenhol szerették, sokszor együtt ebédelt a munkaadóival.

Szobalányból „haus dame” pozícióba nem igazán van esély feljebb lépni, de szerinte pl. egy konyhai kisegítő, ha tud főzni, és rákészül az osztrák ételekre, kellő német nyelvtudással segédszakács, később szakács is lehet.

Zoltán először nem túl magabiztos nyelvtudással pár hetet konyhai kisegítőként, majd reggeliztetőként dolgozott.

Ezt követően felszolgáló volt egy hüttében, ami az ő meglátása szerint is teljesen más munka, mint egy több csillagos szállodában.

Ő az élő példa az előrelépésre, de hangsúlyozza, hogy ambíciózusnak kell lenni!

Ezt Tamás is megerősíti, mert úgy látja, hogy alulról kell kezdeni, és hosszútávon bizonyítani az előrelépéshez.

Mit üzensz egy németül beszélő 55 év felettinek, aki Ausztriában akar dolgozni?

Sándor (56): „Kitartás, ha pénzt akarsz keresni, ne habozz! Kezdj hozzá... most!”

Edit (65): „Készülj fel, hogy bírni kell a strapát, nagyon gyorsan és sokat kell dolgozni! És előny, ha jól beszéled a nyelvet, úgyhogy tanulj meg németül!

Margit (55): „Tudni kell németül beszélni (nyelvtudás nélkül nem érdemes nekiindulni), és jó fizikumra van szükség! Akarni kell, és ki kell tartani! Aki konyhai kisegítő szeretne lenni, értsen kicsit az ételekhez; aki szobalány, az tudjon precízen takarítani; aki pedig mosogatónak áll, számítson arra, hogy más feladatokat is rábíznak, és az utasításokat meg kell érteni!”

Zoltán (61): „Nyugodtan vágj bele, nincs késő a karrierépítéshez sem, van lehetőség előrébbjutásra is! Van élet 50 felett is. És könnyebb túlélni, ha a párunkkal együtt megyünk!”

Tamás (60): „A rutinnal sok mindent lehet pótolni, úgyhogy hamar kezdd el a szerzését! Ne hagyd magad kihasználni, bízz magadban!”

Ausztriai munka