Neked jár az akár 1000 Euro fölötti nyugdíj Ausztriában?

Neked jár az akár 1000 Euro fölötti nyugdíj Ausztriában?

 

Hogyan képzeled el az idős korodat? Gondolkodtál már ezen?

Mindenki előtt ott van a kép, ahogyan tisztességben megöregedve, gondtalan boldogsággal viszi az unokáit állatkertbe vagy a játszótérre.

Egy keményen végigdolgozott élet munkájának gyümölcse ez, elégtétel, amiért az ember azt érzi, megérte a sok, családunktól elvett idő, munkára fordított nap, óra, évtized.

És most képzeld magad elé, hogy 70 éves korodban felkelsz reggel 6 órakor, megiszod a kávédat, már elfáradt, nehéz lábaidra felhúzod a cipőt, és elindulsz dolgozni. Igen, dolgozni, jól olvasod!

Tudtad, hogy a Nyugdíjbiztosítási alap jelentése szerint, a magyar nyugdíjrendszer 2040-ig képes fennállni?

Jelen pillanatban 6,2 millió munkaképes ember tart el 2 millió nyugdíjast. Ez a szám az elöregedő társadalmunk és a gazdasági kivándorlás hatására egyre csak romlik.

Lesz nyugdíjad egyáltalán? És ha igen, mennyi?

A nyugdíjrendszer fenntartására a kormány eszközei a nyugdíjkorhatár emelése, a dolgozók adóterheinek növelése vagy a nyugdíj csökkentése.

Elgondolkodtál már rajta, hogy ha mondjuk 1970-ben születtél, akkor valószínűleg maximum 5 évig fogsz nyugdíjat kapni? És mi lesz utána? Ha ’80-as vagy, valószínűleg egyáltalán nem kapsz már juttatást idős korodban, így marad az öngondoskodás…

A csapból is az öngondoskodás folyik! A különböző Biztosító cégek napi szinten hívogatnak minket, próbálnak győzködni, hogy kössünk megtakarítást!

Te is szeretnél egy megtakarítást, igaz? Szeretnéd a jövődet biztonságban tudni, nemde?

A nagy kérdés már csak az, hogy miből.

Most őszintén! Te mennyit keresel?

Egy korábbi pályázónkat megkérdeztük, miért szeretne Ausztriában dolgozni. A válasz ez volt:

… Az itthoni kereset éhen halni elég, megélni nem!

Elgondolkodtató, nem igaz?

A KSH adatai szerint az alkalmazásban álló magyar dolgozók átlag fizetése Magyarországon, például Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Nógrád megyében még a 120.000 Ft-ot sem érte el 2015 harmadik negyedévében.

És ki tudja, azóta pontosan mi történt ezekkel a fizetésekkel.

Ha neked ennél jóval magasabb a fizetésed, szívből gratulálok! De a többségé még ezt az összeget sem éri el, és lássuk be, az idő csak telik, és Te akarsz az unokáiddal a játszótérre menni!

Ausztriában több a nyugdíj?

Ausztriában több a nyugdíj?

 

Ausztria stabilabb gazdasági helyzete megengedi, hogy egy sokkal bőkezűbb juttatási rendszert tartson fent államilag.

Korábban írtunk már arról, hogy az ausztriai munkavállalók az 1000 Euró fölötti (több mint 300.000 Ft) minimumfizetésük mellett, tizenharmadik és tizennegyedik havi fizetést is kapnak, nem beszélve a rendkívül színvonalas családi pótlékról, melyről bővebben itt olvashatsz.

A nyugdíjrendszer szintén sokkal nagyobb biztonságot nyújt az Ausztriában nyugállományba vonulóknak, mint azoknak, akik Magyarországon, magyar nyugdíjból kénytelenek gazdálkodni.

Mivel a fizetések a tartományonkénti kollektív szerződésekben, pozíciónként ugyan eltérően, de még a kisegítő munkakörökben is bőven 1000 Euró feletti bért határoznak meg, a nyugdíj kiszámolása is ebből az összegből történik.

Nézzünk egy átlátható összehasonlítást!

Nézzünk egy átlátható összehasonlítást!

De akkor most mi a teendő?

Mindössze 1 évet, azaz 365 napot kell dolgoznod 2 éven belül Ausztriában ahhoz, hogy az a nyugdíjadba beleszámítson!

Gondoltad volna?

De akkor most mi az a 15 év? Hogyan is működik ez?

Megpróbálom érthetően összefoglalni.

Van Ausztria és Magyarország között egy úgynevezett Szociális biztonságról szóló egyezmény.

Ennek elsődleges célja, hogy ha a munkavállaló mindkét országban rendelkezik biztosítási idővel, ezek összevonhatóak legyenek akkor is, ha adott esetben egy-egy országban szerzett idő nem elegendő a nyugdíj megállapításához.

Jelen pillanatban az osztrák törvények szerint 2 éven belül 1 évnek, azaz 365 napnak megfelelő bejelentett munkaviszony szükséges ahhoz, hogy a szociális juttatásokra jogosult legyél.

Ez alatt értendő a munkanélküli segély, a családi pótlék és későbbiekben a nyugdíj is.

Innentől kezd bonyolódni a történet, hiszen egyáltalán nem mindegy, mennyi is az annyi!

 

Hogyan kalkulálnak?

Ha az Ausztriában ledolgozott idő nem haladja meg a 12 hónapot, tehát például csak egy szezont dolgoztál kint (a példa kedvéért legyen 5 hónap), a nyugdíjszámítás során úgy veszik, mintha ezt az időt Magyarországon dolgoztad volna le, és ez alapján kalkulálnak.

Tehát a teljes ledolgozott munkaviszonyod (a magyarországi + az ausztriai 5 hónap) lesz a magyar nyugdíjkalkulációd alapja.

Ha az Ausztriában munkával töltött idő 12 hónapnál több, de nem éri el a 180 hónapot (15 év), akkor a biztosítási időszakok szintén összeadódnak, megállapítják az elméleti nyugdíjat, melyet mindkét ország a saját nyugdíjrendszerének megfelelően számol ki, úgy, mintha a teljes időszak az adott országban történt volna.

A teljes összeget az államok időarányosan fizetik ki a nyugállományba vonulónak! Tehát például, ha te 23 évet dolgoztál Magyarországon, és 2 évet Ausztriában, akkor a teljes időszak 25 év, melyből Magyarország a saját számításai szerint 23/25 részt fizet, míg Ausztria 2/25 részt.

A legritkább, de legkedvezőbb helyzet, mikor mind a 2 országban rendelkezel a teljes nyugdíjjogosultsághoz szükséges idővel, tehát minimum 20 évet dolgoztál Magyarországon és 15 évet Ausztriában.

Ebben az esetben, mivel Ausztriában alacsonyabb a nyugdíj korhatár, mikor ott elérted, ők kiszámolják a teljes biztosítási időszakra (tehát ebben az elméleti esetben 35 évre) az úgynevezett fiktív nyugdíjat, tehát, hogy mennyi lenne az összeg, ha mind a 35 évet Ausztriában dolgoztad volna végig.

Ennek az időarányos felét, tehát 15/35 részét fizetik neked, amíg Magyarországon is el nem éred a nyugdíjas kort.

Mikor itthon is jogosulttá válsz, az egész kalkulációt újrakészítik.

Kiszámolják az összeget úgy, mintha a teljes időt Magyarországon, majd úgy, mintha a teljes időt Ausztriában dolgoztad volna végig.

Összevetik, hogy mennyi lenne az összeg, ha a teljes időszakot (35 év) a magyar jogszabályok szerint számolnák el, és mennyi lenne, ha az arányosan, az osztrák részt (15/35) az osztrák szabályok szerint, a magyar részt (20/35) a magyar szabályok szerint kapnád meg.

A két végeredmény közül azt kapod meg, amelyik a magasabb.

Nos, mi a véleményed? Jól hangzik, igaz?

Nos, mi a véleményed? Jól hangzik, igaz?

 

Teljes mértékben rajtad áll, mennyit teszel a jövődért.

Az is, milyen mértékben szeretnéd megkönnyíteni a nyugdíjas éveidet. Nem vagy elkésve egyáltalán.

Mint tudjuk, a mai világban több lábon kell állni, éppen ezért fontos, hogy az ember előre gondolkodjon és bebiztosítsa magát.

Ausztriai munka