Nagyon magas helyett magas – mit jelent a csökkenő családi pótlék?

Nagyon magas helyett magas – mit jelent a csökkenő családi pótlék?

Mire jár a családi pótlék?

Talán te se gondoltál még rá, amikor elkezdtél az ausztriai munkák után érdeklődni, de azon kívül, hogy egy igen jelentős fizetésre is szert teszel, a legtöbb olyan juttatásban is részesülsz, ami a magyarországi munkavállalás mellé is jár.

Ez azt jelenti, hogyha bejelentett munkahelyed van, és gyermekeddel közös háztartásban élsz, akkor jogosult lehetsz osztrák családi támogatást igényelni, még akkor is, ha a család lakcíme továbbra is magyarországi.

Ilyen esetben akár arról is lehet szó, hogy a munkád után a magyar és az osztrák állam családi pótlékja közti különbséget fogja neked kifizetni az osztrák Adóhatóság (Finanzamt) – a rendszer kellően rugalmas ahhoz, hogy ezt is megengedje.

A két ország juttatásai között pedig, mint ahogy a munkabéreknél láthattuk, van különbség: míg a magyar rendszerben jellemzően 12 és 17 ezer forint közti összeggel támogatják a családot, a gyerekek számától függően, Ausztriában a legalacsonyabb, 3 éves kor alatt járó pótlék is 114 eurót (nagyjából 35 ezer forint) jelent.

Hogy neked is járhat-e ez az összeg, meddig és mikor tudod igényelni, azzal már mi is foglalkoztunk korábban, így minden információt megtalálhatsz nálunk. 2015 óta is történtek azonban változások, úgyhogy a legfrissebb számadatokhoz ajánljuk, hogy az aktuális osztrák ügyekkel foglalkozó oldalakat is ellenőrizd – mi pedig azt szeretnénk elmesélni, hogy mi várható a jövőben.

Változhat a külföldiek számára

Változhat a külföldiek számára

Az osztrák kormány 2018 januárjában felvetette, hogy a jelenlegi helyzeten változtatni kéne, mivel egyre több külföldi munkavállaló számára kell az államnak fizetnie a családi pótlékot.

A 2016-os statisztikák azt mutatják, hogy 132 ezer olyan gyerek számára biztosítottak összesen 273 millió euró (nagyjából 84 milliárd forint) pótlékot, akiknek szüleik Ausztriában dolgoznak, de amúgy az Európai Unió valamelyik más országában élnek.

A javaslat szerint a jövőben az osztrák állam kevesebb családi pótlékot fizetne a külföldről érkező munkavállalók számára, hiszen jellemzően ők már alapból azért dolgoznak a határon túl, mert a magasabb bérük már önmagában jobb életkörülményeket tesz lehetővé.

Az új törvényekről elsősorban még a környező országok külügyminisztereivel kell egyeztetniük, és bár a jelenlegi formájában egyelőre kevesen fogadják el a felvetést, az jól látható, hogy egy, a munkavállalók és az osztrák állam érdekeit is szolgáló rendszer kialakításához még szükség van változásokra.

Arról, hogy a módosítások mekkora összegeket jelentenének, egyelőre még nincs információ, de az osztrák állam a korábban külföldre utalt költségekből 114 millió eurót szeretne lefaragni.

Így is kicsi azonban a valószínűsége annak, hogy az ausztriai családi pótlékkal versenybe szállhasson a magyar, a munkavállalás pedig a magas béreknek köszönhetően ezek után is sokkal jobban meg fogja érni a határ túloldalán, hisz az egyetlen dolog, amiben változás történhet, az egy e felett járó juttatás.

A határ mellett lakók járhatnak vele rosszul

A határ mellett lakók járhatnak vele rosszul

Forrás: music.colostate.edu

A változások érvénybe lépésétől a legjobban a nyugati országrészben lakó magyarok tartanak, hisz náluk jellemzően sokkal nagyobb arányban fordul elő, hogy a családból valaki a határ túloldalára jár át dolgozni.

Ez ugyanis, még a napi ingázással járó költségekkel és idővel együtt is nagyon megéri, főleg, ha az ember családja továbbra is Magyarországon lakik, és ott végzik a bevásárlásokat.

A leginkább itt is attól félnek, hogy amikor a külföldi munkavállalóknak járó új családi pótlék összegét meghatározzák, akkor az országos statisztikákat fogják figyelembe venni, míg a nyugati határ mellett jellemzően magasabb költségekkel kéne számolni.

Ez azonban, mivel az osztrák állam már kezdetben is azzal indokolta a döntését, hogy pont az egyes országokban felmerülő kiadásokkal akarja összehangolni a külföldre utalt családi pótlékot, remélhetőleg elkerülhető lesz.

Korábban is volt róla szó

Az osztrák állam által közölt adatok szerint hazánkban majdnem 39 ezer kiskorút segítenek családi pótlékkal, így a környező országok közül mi vagyunk a leginkább érintettek az ügyben.

A kérdés azonban már nem mondható újkeletűnek: az elmúlt években már többször is felvetődött, hogy mivel az osztrák családi pótlék az Európai Unión belül is kiemelkedően magasnak számít, valamilyen szinten rendezni kéne az ezzel járó kérdéseket.

Tavaly például arról szólt hír, hogy a csökkentés akár az 50%-ot is elérhetné a magyar munkavállalókra nézve, akkor azonban konkrét javaslat még az Európai Parlament elé se jutott el – az pedig idén fontos eleme lesz a törvénykezésnek, hisz a cél az, hogy Európa szerte elfogadott módon lehessen kezelni a családi pótlék helyzetét.

A Szlovák kormány nem támogatná

A Szlovák kormány nem támogatná

Forrás: nepszava.hu

A javaslat nem csak nálunk járna a családi pótlékok csökkenésével, hanem a többi környező országban is, ahol jellemző, hogy az emberek ausztriai munkavállalással segítik a családjukat.

Mivel az osztrák külügyminiszter először szlovákiai látogatása alkalmával beszélt az új tervezetről, nem meglepő, hogy a szlovákok voltak azok, akik először reagálni tudtak rá.

Ők azonban, bár egyetértettek, hogy a témában még egyeztetniük kell az illetékes szakminisztereknek, kifejezték, hogy mivel az Ausztriában munkát vállaló külföldiek legálisan járnak el, minden adót és járulékot is az osztrák államnak fizetnek, azért fognak harcolni, hogy a juttatásokat is e szerint kapják meg.

Azóta ehhez az állásponthoz már több ország csatlakozott, és Magyarország, Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország és Románia európai parlamenti képviselői már Brüsszelben is megfogalmazták aggályaikat.

A kérdésben valószínűleg a végső döntést az fogja jelenteni, hogy az Európai Bizottság diszkriminatívnak ítéli-e meg a javaslatot a külföldi munkavállalókkal szemben.

Megéri-e számolni vele?

Megéri-e számolni vele?

Bár a hírek csökkenésről szólnak, azért ne feledjük el, hogy a családi pótlék Ausztriában jelenleg háromszorosa a magyarnak, így még egy jelentősebb változás esetén se mondhatjuk azt, hogy mostantól nem éri meg vele számolni.

Ha más nem, akkor pedig annyi előnye van a híreknek, hogy emlékeztetik az szezonális munkavállalókat arra, hogy milyen juttatások járhatnak nekik a munkaviszonyuk mellé.

Sokan ugyanis, akik csak egy rövidebb időszakra kötnek szerződést, mert nem akarnak tovább Ausztriában maradni (a magas fizetéssel pedig úgyis rövid idő alatt össze tudnak gyűjteni olyan megtakarítást, ami itthon is segíti őket), elfelejtkeznek arról, hogy a munkájukkal a fizetésen kívül más juttatásokat is kaphatnak.

Az évek során azonban nagyon sok olyan esettel is találkoztunk, amikor valaki csak pár hónapra indul el Ausztriába, és később jön rá, hogy szívesen maradna kint –az ilyen mindig öröm, hisz valaki megtalálta a neki való helyet, de alaposabb tervezéssel lehet, hogy ennek megfelelő ajánlatokat is kereshetett volna.

Ezért hasznos, hogyha képbe maradunk a legfontosabb kérdésekben – úgy, mint a családi pótlék –, hogy utazásunk alatt már semmilyen váratlan meglepetés ne érjen minket – se pozitív, se negatív értelemben!

Ausztriai munka