Márk sikeresen helyezkedett el
felszolgálóként Ausztriában!

Márk véleménye

Márk 2015. januárjától dolgozik felszolgálóként Ausztriában.

Előtte a bécsi reptéren dolgozott, de egészen más munkakörben. Mivel itthon megszerezte a szakács-felszolgáló képesítést, így adott volt, hogy meg kell lépnie egy számára testhezállóbb állást. Szakácsként Márknak nem volt tapasztalata, viszont felszolgálóként már lehúzott néhány munkaórát. Bejött neki a pörgés – és persze a jó fizetés is.

Ausztriában egy 70 szobás hotel éttermében kaptam lehetőséget a bizonyításra, ahol közel 200 vendég fordult meg. Mint később kiderült, ez Ausztria egyik legfelkapottabb szállodája: nem csak osztrák vendégek, de rengeteg német, olasz és francia is minket választ.

Miután megérkeztem a telefonos egyeztetés után, megbeszéltem a főnökömmel az egészségbiztosításom és bejelentésem, majd megmutatták a szállást. Itt néhány órát szusszanhattam és felmérhettem a terepet is: a szobám teljesen jó volt, nem kellett senkivel megosztanom és még saját bejáratú fürdő is volt hozzá. Wifi-t havi 15 euróért biztosítottak, nekem ez abszolút belefért. A hotelnek volt egy 200 négyzetméteres wellness-részlege is, fitneszteremmel, szaunával és jakuzzikkal – ezt viszont ingyen használhattam a szabadidőmben. Este aztán bemutattak a kollégáknak is, rajtam kívül még 7-8 pincér dolgozott az étteremben és nagyon kedves, rendes volt velem mindenki.

Voltak rajtam kívül is magyarok: pincérek és a szakácsunk is.  Próbaidőm nem volt, sőt másnap reggel már jelenésem volt ingben és mellényben, az étteremben. Bedobtak a mélyvízbe rendesen. Pörgés van, de így hamar el is telik az idő. Esténként nem kell altatni és arra sincs időm, hogy leüljek malmozni. De nekem ez tetszik, ezért jöttem ki felszolgálni. Heti 6 napot dolgozok, ezt mindenkinek kiosztják. Napi háromszori étkezés van a személyzetnek, nálunk egyáltalán nincs gond vele: bőséges és egyáltalán nem spórolnak vele.

Márk véleménye

Sokszor azt beszéljük a kollégákkal, hogy jobb kosztot kapunk, mint a vendégek. A fizetésem 1300 euró, amit tisztán megkapok, viszont nincs borravaló vagy csak nagyon ritkán. Nálunk minden szobához fix asztal tartozik, tehát egy héten keresztül ugyanaz a felszolgáló szervírozza az ételeket az adott szoba vendégeinek. Én kb. 6-8 asztallal dolgoztam és voltak törzsvendégeink is. Túlóra persze nálunk is előfordult, főleg esténként, de ez max. 15 perc volt mindig. Mivel ez egy családi vállalkozás, a főnök és a lányai is ugyanúgy kivették a részüket a munkából, simán beálltak közénk dolgozni és ezért le a kalappal előttük.

Szerintem egyáltalán nem igaz az, hogy nagy a vándorlás a személyzet körében, ha jól dolgozol, megbecsülnek. Ez mindenhol így van. Nálunk egyetlen egy embert bocsájtottak el, tulajdonképpen az ő helyére vettek engem fel. Az általános vélemény szerint a magyarok ledolgoznak mindenkit, egy nemzet fia se tud úgy dolgozni, mint mi - ezt az osztrák kollégáimtól hallottam.

Engem a szüleim meglátogattak kint, 32 eurót kellett fizetniük a szobáért és reggeliért. Sokan panaszkodnak, hogy a magasban fejfájásuk lesz, szerencsére az 1300 méter ellenére semmi baj nem volt.