Magas fizetések és kemény követelmények várnak Ausztriában

Jó, ha elengeded azt az elnagyolt állítást, miszerint „Ausztriában még a kerítés is kolbászból van”.

Ez sajnos már a mondás megalkotásakor sem állta meg a helyét, nem hogy az elmúlt időkben.

Tény, hogy Ausztriában akár 5x annyi pénzt is kereshetsz, mint itthon, de azt sem szabad elfelejteni, hogy ezért keményen meg kell dolgozni.

Nyilván nem azért fizetnek az osztrák munkáltatók, hogy gyönyörködj az alpesi tájban…

Magas fizetések és kemény követelmények várnak Ausztriában

 

A kezdet mindig nehéz

Főleg, ha nem tudod, milyen is lesz ez a bizonyos kezdet, ha nem tudod, mire számíts az első szezon alkalmával, amit Ausztriában töltesz.

Térképezzük hát fel az aktuális tendenciákat és tegyük tisztába az elavult információkat!

Sok kellemetlen szituációt és fejfájást megspórolhatsz magadnak, ha kicsit odafigyelsz és veszed a fáradtságot, hogy tájékozódj a témában.

Ez a Te érdeked, saját magaddal szúrsz ki, ha felkészületlenül csapsz a lecsóba.

Persze meg lehet oldani így is, ha elég talpraesett és tökös vagy, de ha van egy ilyen eszköz a kezedben, egy ekkora segítség, amivel megszerezheted azt a tudást, amivel évekig biztos helyed lesz egy alpesi szállodában, akkor nagy hiba lenne elpocsékolni.

Ez a Te érdeked, saját magaddal szúrsz ki, ha felkészületlenül csapsz a lecsóba.

 

Minimális befektetés – maximális megtérülés

A 2017-es nyári szezonra már elkezdődött a kiválasztás a munkaadók részéről Ausztriában.

Csak rajtad múlik, hogy Te is részese leszel-e és beszállsz a Tiroli-gyorskatapultba.

Mi – és már több száz álláskereső – nagy erőket mozgósítunk, hogy az idei nyári szezon is nagyot szóljon Ausztriában és Dél-Tirolban.

Ha neked is az a célod, hogy szeptember után már biztosan euróban kapd a fizetésed, akkor légy résen az elkövetkezendő hetekben, hiszen rengeteg olyan információval fogunk segítségedre lenni, amit máshonnan egészen biztosan nem fogsz megkapni.

Szobalányként Ausztriában

Kattints a képre, ha szobalányként helyezkednél el!

A legnehezebb pillanatok egyike, amikor fel kell venni a csörgő telefont és először meg kell szólalni németül.

Tudjuk, hogy ehhez bátorság kell, mi is jártunk ebben a cipőben.

Mivel nem érünk rá köntörfalazni és húzni a drága időd, megkerestük korábbi álláskeresőinket, akiknek már sikerült.

Mivel első kézből származó információkra van szükséged, ezért a közel száz sikeresen elhelyezkedett vendéglátós szakemberünkkel beszéltünk és kikértük a véleményüket, tanácsaikat, amiket Neked üzennek.

Nagyot szól a 2017-es téli szezon

Az első dolog, amit mindenki kiemelt, hogy hatalmas a túljelentkezés az országban: egy-egy meghirdetett pozícióra van, hogy napi 50-60 önéletrajz is érkezik.

Önéletrajz készítés

Kattints a képre!

Így persze a munkáltatók jó helyzetben vannak, úgy válogathatnak a munkaerő között, mint a kiskirályok.

Sajnos ezzel meg kell barátkozni, el kell fogadni, mert befolyásolni ezt Magyarországról nem lehet.

Főleg addig, amíg ekkora eltérések vannak az alapbéreket illetően.

Ez nem teljesen igaz!

Nagyon is befolyásolhatod, hogy Téged válasszanak és megbecsüljenek!

Csak hozzáállás kérdése, és hogy mennyit tudsz tenni azért, hogy elérd a célod.

Ha felkészült vagy és kellően pozitív attitűddel állsz hozzá a rád váró munkához, a főnöködhöz és a kollégáidhoz - egyáltalán az új szituációhoz -, akkor ezt észre fogják venni és kitűnsz a szürke masszából, ami nap-nap után házal leendő főnököd szállodájánál.

Jól fizető állás Ausztriában

 

Tehát az első és legfontosabb, hogy ne restellj kérdéseket feltenni és minden információt kinyomozni, ami azt szolgálja, hogy megszerezd azt a bizonyos jól fizető állást Ausztriában.

A cél közös, mi már ezen munkálkodunk 2008 óta. Te mióta kergeted az álmod?

Hogyan képzeld el a szállodai munkát?

Nem nyaralni mész, tehát azon ne lepődj meg, hogy dolgoznod is kell.

Nagy a hajtás, és aki nem bírja, az keressen más munkát.

„Nagy a szórás a kollégák tekintetében, mert a magas követelmények miatt hullanak, mint a legyek. Az osztrák munkáltatók nagyon örülnek, ha találnak egy motivált munkaerőt, aki bírja a pörgést és igényesen el is végzi a munkáját. A párom már az első két hét után egy egész szintet kapott takarításra, mert látták, hogy jól dolgozik, jó munkaerő. Ezt honorálták is, nekünk például több nyelvtanfolyamot is megfinanszírozott a vezetőség. – meséli egy 2012 óta Ausztriában dolgozó pár.

Kihangsúlyozzák, hogy sajnos nagyon sok munkavállaló képzavarban van, amikor Ausztriában próbál szerencsét.

Aki nem úgy áll a munkához, ahogy az elvárható lenne, ne számítson semmi jóra.

Ne higgye azt senki, hogy tisztességesen ki lesz fizetve, ha szezon közben egyik napról a másikra viszlát-ot mond a munkáltatónak.

Felszolgáló állás

Kattints a képre, ha felszolgáló állás érdekel!

Vendéglátás = pörgés

Roland 2012-ben dolgozott Ausztriában egy 40 szobás hotel kb. 100 fős éttermének a konyháján, mint mosogató. A személyes beszélgetés és a félnapos próbanap után, rögtön dobták is a mélyvízbe.

„Annak ellenére, hogy mosogatóként kerestem munkát, más feladatokat is el kellett látnom: az étteremben én cseréltem a boros, illetve sörös hordókat, volt, hogy a kertben gazoltam vagy csomagot hordtam, de a tetőn is cseréltem cserepet. A korábbi telefonos beszélgetésben megbeszéltük, hogy más feladat is lenne, de konkrétumokat nem tudtam. Nem bántam, nem esett le az aranygyűrű az ujjamról.

Két műszakban dolgoztam: reggel 9-től délután 2-ig, majd délután 5-től este 9-ig, vagy 10-ig. A nagy hajtás ellenére is vonzó volt a munka, 1.350 eurót kaptam kézbe és még a szállásért, ellátásért sem kellett fizetnem. A szezon végén plusz 150 euró körül kaptam még és a kollégákkal megosztottuk a közös borravalós persely tartalmát is. Az étel teljesen rendben volt nálunk, ugyanazt ehettem, mint a vendégek. A szállás pedig egy külön épületben volt megoldva, apartmanokban szállásolták el a személyzetet.”

El kell dönteni: mit akarsz és egy kicsit szenvedni érte

Az biztos, hogy ez egy fizikailag megterhelő munka, de azt sem lehet elfelejteni, hogy az állandó rohanás, a nyelvi és kulturális különbségek miatt is rengeteg a félreértés, a súrlódás.

Szakács állás

Kattints a képre, ha szakács állás érdekel!

Egyik szakácsunk, aki 2010 óta dolgozik Ausztriában, elmondta, hogy neki az a legnehezebb, hogy kéthavonta van csak alkalma hazajárni a családjához. Elmondása szerint „Ausztriában igazán megtanul kitartónak lenni az ember”.

Zsuzsanna is osztja ezt a véleményt, szerinte is fejben dől el minden.

Vagy akarja valaki, vagy nem. Már harmadik éve dolgozom Ausztriában szobalányként és csak ajánlani tudom mindenkinek. Nekem sose volt gond a bérkifizetéssel, de az biztos, hogy ezért sokat kell dolgozni: egy átlagos munkahét 6 munkanapból áll és nem mindig nyolc órásak a napok. Sokan nem bírják a tempót és vannak, akik megsértődnek a hangnem miatt is, amivel nap, mint nap találkoznak. Sokan elmennek… aki nem tudja ezt elviselni – a jó pénz ellenére sem -, az készüljön fel a munkahelyváltásra. Habár én sem vagyok a német nyelv magas szintű tudora, de ügyes kommunikációval mindig megoldottam mindent.”

Nem kell ajtóstul rontani a házba, olykor egy kérdéssel többet érünk el, mintha rögtön fenyegetőznénk.

Ausztriai munka pároknak

Kattints a képre, ha párban vágnál a szezonba!

A felszolgáló Klára és párja a kint töltött szezonokban olyannyira megszerették Ausztriát, hogy ma már kint laknak és nem is tervezik a hazaköltözést.

„Ha jól dolgozol és szorgalmas vagy, akkor megbecsülik a munkádat és téged is. Van lehetőség az előrelépésre, amit Magyarországon sajnos nem tapasztaltunk. Szakmailag nagyon sokat tanultunk Ausztriában és a referenciáinknak köszönhetően – amiket minden korábbi munkáltatónktól ügyesen elkértünk – könnyen találtunk egy nagyon jó éves állást, egy helyen.”

A megoldás: tolerancia és kommunikáció

Abban minden megkérdezett egyetértett, hogy vannak hajtósabb napok és vannak könnyebb napok is.

Az biztos, hogy olyan feladatot soha nem kaptak, amit nem lehetett megoldani.

Nehezítő tényező, hogy sokféle nemzetiséggel kell együtt dolgozni – a tolerancia nagyon fontos.

Természetesen a vezetőségen is múlik, milyen az alaphangulat.

A megoldás: tolerancia és kommunikáció

 

És meg kell tanulni azt is, hogy nem biztos, ha magyarból fordítasz németre valamit, az ugyanúgy hangzik, ugyanaz az árnyalatbeli értelme, mint itthon.

A szezon csúcson, amikor amúgy is stresszes mindenki, a súrlódások is gyakoribbak.

Ezeket nem kell azonban a szívedre venned, tudnod kell, hogy a másik is ugyanúgy szenved, mint Te, ugyanazt érzi, mint Te: ő is távol van a családjától.

Ezt csak türelemmel lehet megoldani.

Ha jó munkaerő vagy, akkor lehet bármit kérni

Érdemes utánajárni a dolgoknak, hiszen egy-egy szezon közben illetve után is rengeteg kedvezményt kaphatunk az élet számos területén: ingyenes vonatozás, adó-visszatérítés, szauna és edzőterem használat…

A munkáltatóval pedig jó, ha mindent előre letisztázunk, hogy később fel se merüljön az, hogy esetleg félreértettünk valamit.

Ausztriai munkaszerződés

Kattints a képre, hogy minden rendben legyen!

Párok esetében nem szabad elfeledkezni arról, hogy problémamentesen együtt tölthessék a szabadnapjukat.

Elvárni persze nem lehet, hogy minden héten – például ünnepekkor, amikor teltház van - figyelembe tudják ezt venni, de az biztos, hogy ahol szeretik és alkalmazzák a párokat, ott ezt megoldják.

Mindent meg lehet beszélni, a legtöbb munkáltató teljesen rugalmas

Mint mosogatónk meséli:

Amikor orvosi műtét miatt haza kellett utaznia párjával Magyarországra, fel sem merült, hogy ne lenne erre lehetőség. Sőt egy hetes bónusz pihenőt biztosítottak, majd plusz segítséget a munka elvégzésében. Arra is van lehetőség, hogy látogatókat fogadj otthonról, nálunk nagyon kedvező feltételeket biztosít a főnökség: 50% engedménnyel vehetik igénybe a vendégszobákat a családtagok és barátok illetve a személyzeti szobákat is választhatják két euróért éjszakánként.”

A próbamunka sem elhanyagolható

Kláráékkal előfordult, hogy mások voltak a feltételek, mint amiben először megállapodtak telefonon.

Mások szintén több vasat tartottak a tűzben, mikor kiutaztak Ausztriába, mert egyáltalán nem biztos, hogy szimpatikus lesz a hotel, a főnököd vagy a kollégád.

Ilyen szituáció előfordulhat és jó, ha számolsz vele, nem pedig ott – helyben – esel kétségbe.

Próbamunka

Kattints a képre és vedd könnyen a próbamunkád!

Az tehát bizonyos, hogy munka van, munkavállalókat egyfolytában keresnek, viszont csak rajtad múlik, hogy ezt hogyan használod ki.

Ha rossz szájízzel állsz a dologhoz, abból nem fog semmi jó kisülni.

Annak ellenére, hogy fizikálisan nagyon megterhelő volt és sokszor fájó háttal mentem haza munka után, egy szezonra mindenképpen érdemes kipróbálni. Havi 1200 eurót kaptam kézhez, ami több volt, mint amit édesanyám és a testvérem együtt kerestek Magyarországon.”- meséli tiroli szobalányunk.

Útravalóul a 2016-os nyári szezonodhoz

  1. A követelmények miatt a kollégák hullnak, mint a legyek Ausztriában.

  2. Sajnos nagyon sok munkavállaló képzavarban van, amikor Ausztriában próbál szerencsét.

  3. Ausztriában igazán megtanul kitartónak lenni az ember.

  4. Ha jól dolgozol és szorgalmas vagy, akkor megbecsülik a munkádat és Téged.

  5. Olyan feladatot soha nem kapsz Ausztriában, amit nem tudsz végrehajtani.

  6. A szezon csúcson, amikor amúgy is stresszes mindenki, a súrlódások is gyakoribbak. Ezeket nem kell azonban a szívedre venned, tudnod kell, hogy a másik is ugyanúgy szenved, mint te, ugyanazt érzi, mint Te: ő is távol van a családjától.

  7. Ha jó munkaerő vagy, akkor lehet bármit kérni.

  8. El kell dönteni: mit akarsz és egy kicsit szenvedni érte!

  9. Fizikálisan megterhelő a szállodaipari munka.

  10. Havi 1.200 eurót kapsz átlagosan kézhez, szállással és ellátással.

Ausztriai munka