Legális munkavállalás Ausztriában III.
Hazautazás és adminisztratív teendők

Legális munkavállalás Ausztriában III. Hazautazás és adminisztratív teendők

 

Lépésenként áttekintettük, milyen papírokat és adminisztrációs ügyeket kell elintézned, mielőtt munkába állsz Ausztriában, és miközben ott dolgozol.

A szezon végén sem szabad elfeledkezned ezekről a kötelességeidről, illetve a Téged megillető munkaügyi elszámolásokról valamint juttatásokról.

Ezek nagy része a Te érdeked és ezzel együtt az esetek többségében sajnos a Te felelősséged is lesz, tehát azt javasoljuk, figyelmesen olvasd végig a cikkünket!

Munkaviszony végének okai:

Szobalány állás (figura)

 • Próbaidő lejárta (Lösung in der Probezeit)

A munkaviszony felmondható mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről bárminemű határidő vagy időszak figyelembevételével vagy indoklással.

A próbaidő maximálisan egy hónapnyi lehet (a munkaszerződés persze megállapíthat többet is!) és csak akkor érvényes, ha erről előre megállapodott munkáltató és munkavállaló.

 • Határidő lejárta (Fristablauf)

Amennyiben nincs ellenvetés, a munkaviszony a korábban megállapított utolsó munkanappal automatikusan véget ér. Amennyiben nem szeretnéd meghosszabbítani a munkaszerződésed, ezt jelezd a munkáltató felé még időben! Ebben az esetben is fennáll azonban a közös megegyezésből bekövetkező munkaviszony felbontás és az elbocsátás lehetősége.

 • Közös megegyezés (Einvernehmliche Lösung)

A munkáltató és a munkavállaló közösen egyeznek meg egy konkrét időpontról a munkaviszony végét illetően. Fontos, hogy erről mindig legyen írásos bizonyítékod a későbbi kellemetlenségeket elkerülve!

 • Felmondás (Kündigung)

Egyoldalú akaratnyilvánítás, ami csak akkor hatékony, ha mindkét fél tudomást szerzett róla: ettől az időponttól kezdődik a felmondási idő.

 • Felmondási határidő (Kündigungstermin):

Az utolsó munkanapod (pl. a hónap utolsó napja).

 • Felmondási idő (Kündigungsfrist):

A felmondásod bejelentése és az utolsó munkanapod közötti időszak.

Nem szükséges a felmondás jóváhagyása és nincs meghatározott formához kötve (ha a munkaszerződés máshogy nem rendelkezik!): lehet szóbeli illetve írásos közlés is. Azonban a félreértések elkerülése végett javasoljuk, hogy mindig személyesen, írásos formában add át munkáltatódnak a felmondásod és kérj írásos elismervényt.

A felmondási idő be nem tartása negatív következményekkel járhat: elveszíted a szabadság és karácsonyi pénzedet, sőt a munkáltató még kártérítést is követelhet Tőled.

Itt tudsz megnézni egy felmondási levelet:
Fájl: kuendigungsschreiben_arbeitnehmer_muster_pdf

 • Elbocsátás, kilépés/azonnali felmondás (Entlassung, Austritt)

Ebben az esetben a munkaviszony rögtön megszűnik, nincs letöltendő felmondási idő.

Jogosulatlan kilépés esetén negatív pénzügyi következményekkel számolhatsz: elveszíted a szabadság és karácsonyi pénzedet, sőt még a többletben felhasznált szabadságaidat is ki kell fizetned, valamint a munkáltató előállhat kártérítési követelésekkel is.

Meddig érvényes a betegbiztosítás? 6 HÉT

 

 

Dokumentumok, amelyekre jogosult vagy a munkaviszony végén:

Dokumentumok, amelyekre jogosult vagy a munkaviszony végén

 
 • Elszámolás (Abrechnung)

Ez magába foglalja a folyó béredet, különleges díjazásaidat (pl. éjszakai műszak után járó pótlék), fel nem használt szabadságaid részarányos anyagi megtérítését, a munkáltatód részéről a választott üzemi nyugdíjalap-pénztárnak utalt juttatás (havi béred 1,53 %-a a különleges díjazásokkal együtt) és esetenként kárpótlást a felmondás után.

Szakács állás (figura)Itt tudsz megnézni egy mintalevelet, amit elküldhetsz a munkáltatódnak, amennyiben nem hajlandó kiadni a szükséges papírjaidat:
Fájl: MB_Aufforderung_Endabrechnung

Munkáltatódnak kötelessége kiállítania egy igazolást Neked, mert erre a későbbiekben az AMS-nek (Arbeitsmarktservice) lesz szüksége. Ha ezt a munkáltató elmulasztja, az AMS-nél tudsz panaszt tenni, akik pénzbüntetést rónak ki az adott üzemre.

Munkaigazoláshoz formanyomtatvány itt: http://www.ams.at/_docs/001_ab.pdf

Az általános társadalombiztosítási törvény előírja a munkáltatóknak, hogy egy másolattal igazolják Neked, hogy kijelentkeztettek a helyi betegbiztosítótól. Itt megjegyeznénk, hogy a bejelentésedről is kell kapnod egy fénymásolatot.

Ha a munkaviszony megszűnése betegséggel esik egybe, a munkáltatónak akkor is kötelessége kifizetnie az erre az időszakra megállapított betegpótlékot. Amennyiben nem tesz eleget a munkáltató kötelességeinek, a helyi államigazgatási hatóságnál tehetsz panaszt, akik pénzbeli büntetést rónak ki az üzemre.

Bécsben például itt segítenekhttp://www.wien.gv.at/mba/mba.html

Munkáltatód szintén köteles a béredről egy elszámolást készíteni Neked az ún. L16-os formanyomtatvány alapján. Ezt a munkaviszony megszűnése után egy hónapig van lehetősége elintézni. Ez képezi a jövedelemadó megállapításának alapját és a munkáltatód küldi meg az adóhivatalnak.

Itt tudsz megnézni egy bérelszámolási lap-példát:
Fájl: Musterbrief_Fehlender_Jahreslohnzettel

A munkáltatónak ezt ingyenesen kell kiállítania Neked és nem tartalmazhat semmilyen Rád hátrányos információt.

Amennyiben ennek nem tesz eleget, a munkaügyi bíróságon panaszolhatod be.

A következőket kell, hogy mindenképpen beleírja a munkáltató:

 • Neved
 • A munkaviszony tartama (-tól, -ig)
 • Tevékenységi köröd illetve feladataid részletezése
 • Munkáltató aláírása, dátum és hely

Itt tudsz megnézni egy munkabizonyítvány-példát:
Fájl: Musterbrief_einfaches_Dienstzeugnis

 

 

Szezonvégi juttatások:

Szezonvégi juttatások

 
 • Karácsonyi pénz (Weihnachtsgeld)

Ennek részarányos (a teljes összeg akkor jár, ha a munkaviszony legalább egy év) kifizetésére november-december környékén számíthatsz. Fontos, hogy csak akkor vagy jogosult ezekre, ha a hatályos kollektív szerződésed ezt előírja.

 • Szabadságpénz (Urlaubsgeld)

Vigyázat: ez nem egyenlő a szabadságért fizetett bérrel!

Ennek részarányos (a teljes összeg akkor jár, ha a munkaviszony legalább egy év) kifizetésére június-július környékén számíthatsz.

Ha azonban a szabadságaid min. felét felhasználtad, akkor ennek kifizetése december-január folyamán várható.

Fontos, hogy csak akkor vagy jogosult ezekre, ha a hatályos kollektív szerződésed ezt előírja.

 • Túlórák

A túlórákat vagy 50 %-os pótlékkal kell díjazni, vagy megfelelő időkiegyenlítést kell biztosítani (ez azt jelenti, hogy egy túlóráért 1,5 óra időkiegyenlítés jár).

Ügyintézés hazautazás előtt:

Felszolgáló állás (figura)

 1. Lakcím kijelentkezés

Az eljárás hasonló, mint mikor bejelentkeztél. Ha nem teszel eleget ennek, magas bírságra számíthatsz. Persze arról se feledkezz meg, hogy Magyarországon is vissza kell jelentkezned.

 1. U1 (E301) formanyomtatvány beszerzése

Tulajdonképpen ez egy igazolás a munkanélküli ellátásra való jogosultságodhoz Magyarországon, így a Te érdeked, hogy beszerezd.

A helyi munkaügyi hivatalban vagy önkormányzaton kérheted ki és a munkaadódnak kell kitöltenie.

 1. E104 formanyomtatvány beszerzése

Akkor lesz rá szükség, ha pl. a későbbiek során, Magyarországon GYED ellátást szeretnél kérni, és szeretnéd, ha a kérelem elbírálásakor számításba vennék az osztrák egészségbiztosítással fedezett időtartamot.

Ezt a Krankenkasse-tól tudod beszerezni.

Reméljük, most hogy egy helyen összegeztük az elintéznivalókat, már Neked sem tűnik olyan zavarosnak az adminisztráció a szezon végeztével.

És azt se felejtsük el, ezek nagy részére lehet nem is lesz szükséged, hiszen ha elégedett volt Veled a munkáltató, szinte biztos, hogy visszavár.

Csak rajtad múlik, merj nagyot álmodni!

Ausztriai munka