Legális munkavállalás Ausztriában II.
Kint-tartózkodás és adminisztratív teendők

Legális munkavállalás Ausztriában II.  Kint-tartózkodás és adminisztratív teendők

 

Ha már túl vagy a nehezén és megszerezted álmaid ausztriai munkáját, akkor sem szabad elfelejtened, hogy a történet itt még nem egészen ér véget.

Ugyanúgy, ahogy Magyarországon, Ausztriában is be kell kapcsolódnod a bürokrácia kerekébe.

Ne ijedj meg!

Cikkünkből most pár perc alatt megszerezheted azokat az információkat, amikre szükséged lesz, hogy tényleg zökkenőmentesen teljen a szezon.

Ahhoz, hogy jogszerűen élhess Ausztriában vagy Dél-Tirolban munkavállalási engedélyre már 2011.május 1-jétől nincs szüksége a magyar állampolgároknak.

Ez azt jelenti, hogy szabadon vállalhatsz munkát, mivel mi is uniós tagállam vagyunk.

További információkat itt találsz: http://migrant.at/

Ami viszont elengedhetetlen lesz a munkavállaláshoz:

  • személyigazolvány vagy útlevél
  • német nyelvű önéletrajz
  • bizonyítványok, képzettségedet igazoló dokumentumok
  • ajánlólevelek, referenciák korábbi munkahelyekről
  • 1-2 igazolványkép
  • elszántság és dolgozni akarás

Szezonmunka esetében általában határozott időre szóló munkavállalói szerződést fogsz kapni.

Ha ügyesen végzed a munkád és mindenki elégedett, ebből könnyen lehet határozatlan, azaz éves ajánlat is.

Ne ess pánikba, ha csak egy előszerződést kapsz a főnöködtől, ez törvényes és bevett szokás Ausztriában.

Ebben az esetben azonban figyelj arra, hogy a szezon végén viszont elkérd a tényleges szerződésed.

Hogy mit kell feltétlenül tartalmaznia a munkaszerződésnek, itt tudod megnézni: ausztriai munkaszerződés.

Tartózkodás bejelentése

A törvény különbözőképpen határozza meg a rövid távú – tehát a kevesebb, mint háromhónapnyi munkát vállaló személyek - és a hosszú távon kint munkát vállalók bejelentkezési kötelességét:

  • Szezonmunka esetén

Ebben minden bizonnyal a főnököd fog segíteni.

Sok esetben a munkáltató intézi ezt el Neked, de ha önállóan kell a bejelentést megoldanod, akkor azt a helyi önkormányzati hivatalnál (Gemeindeamt vagy Magistrat), kerületi elöljáróságokon (Bezirkshauptmannschaft) vagy a rendőrség idegenrendészeti osztályán (Fremdenpolizei) tudod megtenni.

Ehhez csupán az érvényes személyi igazolványod vagy útleveled és egy munkáltatói igazolás szükséges – ezzel tudod bizonyítni, hogy dolgozni mentél ki Ausztriába.

Gemeindeamt

Ezután egy határozatlan ideig érvényes regisztrációs igazolást kapsz, aminek értelmében jogosan tartózkodsz az adott országban, vagyis Ausztriában.

Ennek lehet egy egyszeri költsége (kb. 15 euró), ez azonban nem haladhatja meg azt az összeget, amelyet az ország állampolgárai fizetnek a személyi igazolvány kiállításáért.

Amennyiben nem jelent be Téged a munkáltató, egy esetleges rendőrségi igazoltatásnál magas bírságra számíthatsz, azonban az országból nem utasíthatnak ki.

A Fremdenpolizei weboldala: http://www.bmi.gv.at/cms/bmi_fremdenpolizei/

A lakcímed bejelentése a Te feladatod, erre nagyon figyelj!

Munkaviszonyod létrejöttét követően 3 nap áll a rendelkezésedre, hogy az illetékes önkormányzatnál bejelentsd a munkáltatód által megadott lakcímed a Meldezettel segítségével.

Itt tudod megnézni, hogyan is néz ki ez: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/resources/documents/meldez.pdf

  • Huzamosabb tartózkodás esetén

Ha legalább öt éven keresztül – megszakítás nélkül – tartózkodsz Ausztriában vagy Dél-Tirolban, automatikusan jogot nyersz arra, hogy állandó jelleggel élj az adott országban anélkül, hogy igazolnod kellene például, hogy van állandó megélhetést biztosító munkahelyed vagy egészségbiztosításod.

Ebben az esetben egy külön dokumentumot tudsz kiváltani - nem kötelező -, ami hasznos lehet a hatósági ügyintézés során.

A kártyának szintén van egy egyszeri költsége, illetve tíz évig marad érvényben, ami aztán megújítható.

 

Egészségbiztosítás

Még kiutazás előtt jelentkezz ki az Országos Egészségügyi Pénztárnál (OEP), hiszen külföldi munkaviszony létesítésével mentesülsz az itthoni járulékfizetési kötelezettség alól.

Amennyiben a kiutazás előtt nem volt időd elintézni, utólag, Ausztriából is megteheted a munkaviszony létrejöttét követő 15 napon belül, hiszen a bejelentési kötelezettségnek úgy is eleget tehetsz, ha a bejelentéshez szükséges nyomtatványokat az illetékes hatóságok honlapjáról töltöd le, majd kitöltve postán adod fel.

A NAV-nak csak akkor tartozol bejelentési kötelezettséggel, ha korábban bejelentkeztél járulékfizetésre, és ez a kötelezettséged a külföldre költözéssel megszűnik.

Fontos, hogy nem lehet munkanélküli státuszod Magyarországon, miközben keresőtevékenységet folytatsz Ausztriában vagy Dél-Tirolban. Tehát a munkanélküli segély folyósítása alól mindenképpen ki kell jelentkezned.

Uniós országok esetében mind a lakóhelyed, mind a munkahelyed szerinti országban jogosult vagy orvosi ellátásra.

Ehhez azonban először be kell jelentkezned az osztrák egészségügyi ellátórendszerbe és be kell szerezned az S1 nyomtatványt (volt E106 nyomtatvány) az egészségbiztosítási hatóságoktól – ezzel regisztrálnak be a rendszerbe.

Így mindkét országban rendelkezni fogsz egészségbiztosítási kártyával.

Egészségügyi jogosultságaiddal kapcsolatban a Nemzetközi kapcsolattartó pontokon tudsz aktuális információkat kérni:
https://www.gesundheit.gv.at/Portal.Node/ghp/public

Ausztria és Dél-Tirol egészségügyi rendszeréről itt tudsz tájékozódni:
Ausztria, Dél-Tirol

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, hiszen ezt térítésmentesen igényelheted a lakóhelyedhez legközelebbi Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál.

A kiváltáshoz csupán az E 111-es formanyomtatványt kell kitölteni, ezen kívül TAJ-kártya, személyi igazolvány és a biztosítási jogviszonyunk jogcímét igazoló dokumentum szükséges.

A kártya 3 évig érvényes és lehetővé teszi, hogy Ausztriában is igénybe vehess egészségügyi ellátásokat.

Ezekért azonban önrészt kell fizetni, ami Ausztriában 10-18 euró/nap, Olaszországban pedig maximum 36 euró/alkalom. Magánszolgáltatók költségeit nem fedezi a kártya.

Egészségügyi Minisztérium hivatalos tájékoztatása:
http://www.eum.hu/archivum/jo-tudni/amit-111

E-Card

E-card minta

Tulajdonképpen ez a magyar TB-kártya ausztriai megfelelője, amit automatikusan kiküld a biztosító Neked, az egészségügyi rendszerbe való bejelentkezést követően – ez a munkáltatód feladata.

A kártya chip alapú, az adataidhoz csak az orvosod férhet hozzá, éppen ezért ezt minden orvosi vizsgálatra magaddal kell vinned.

A kártyának van egy éves díja: 10 euró – amit a munkaadó fizet.

Lejárati ideje nincs, viszont csak az ország szerződő szolgáltatóinál tudod igénybe venni az ingyenes szolgáltatást; azaz ha magánorvoshoz mész ugyanúgy saját zsebből kell kifizetned a számlát.

A hatóságok egy-két héten belül kézbesítik Neked az új E-Card-od, amiből rögtön látod, hogy a munkaadód valóban bejelentett Téged – még akkor is, ha nincs írásos munkaszerződéses.

Természetesen nem kötelező várni a postára, az illetékes egészségügyi pénztárnál bármikor utánakérdezhetsz az ausztriai TB-számodnak a neved és munkahelyed alapján és amennyiben regisztrálva vagy a rendszerben, nincs további tennivalód.

Bankszámla

Ausztriában rengeteg különböző bank szolgáltatásai közül választhatsz, nagyjából hasonló kondíciókkal.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a magyarok általában az Erste Bankot részesítik előnyben.

Ausztriában bevett szokás, hogy az ügyfeleknek saját ügyintézője van, akit a nap folyamán el tud érni, de a legtöbb művelet e-bankon keresztül is könnyen kezelhető.

Bankszámlát bárki nyithat Ausztriában, csupán személyigazolvány szükséges. Másolatot és tájékoztató dokumentumokat már magyarul is lehet kérni néhány helyen.

A számlavezetési díjak bankonként változnak, de általában az első évben ingyenes.

Ausztriai bankok:
http://www.fma.gv.at/de/unternehmen/banken.html

Internet

Ausztriában a kisebb regionális internetszolgáltatóktól eltekintve négy nagy cég fedi le az országot:

 

Láthatod, hogy sok minden van, amiről érdemes tájékozódnod és, amiket mindenképpen el kell intézned!

Persze, ha valami nem világos, netalántán mégis kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal.

Ausztriai munka