Legális munkavállalás Ausztriában I.
Kiutazás és Adminisztratív teendők

Legális munkavállalás Ausztriában I. Kiutazás és Adminisztratív teendők

A téli szezonra a jelentkezés már a nyakunkon, az alpesi szállodák sorra nyitnak ki októbertől és ezzel egy időben folyamatosan toborozzák az ehhez szükséges munkaerőt.

Természetesen ez a cikk a nyári szezonban is aktuális és érvényes, akkor viszont a jelentkezések száma márciustól kezd el folyamatosan nőni.

Azonban mielőtt kiutaznál és belevetnéd magad a szorgos munkába, nem árt átgondolni, hogy mire is lesz szükséged az úton.

Milyen dokumentumokat és okmányokat kell mindenképpen beszerezned?

Mi az, amit gondolkodás nélkül becsomagolhatsz a bőröndbe?

Mennyibe fog kerülni a külföldi telefonálás és milyen más megoldások vannak, hogy szeretteid is tudják, mennyire elégedett veled a főnököd Ausztriában?

Milyen feltételekkel közlekedhetsz autóval az osztrák utakon is biztonságosan?

Szükséges dokumentumok

Az EU tagországaként már nem kell felmutatnod személyi igazolványt vagy útlevelet a schengeni térségen belül, tehát amikor átléped az országhatárt Magyarországon, Ausztrián vagy Olaszországon keresztül.

Viszont tanácsos magaddal vinned útleveled/személyi igazolványod, hiszen szükség esetén – rendőri ellenőrzés - ezzel tudod igazolni magad.

A jogosítványok, bankkártyák és adóigazolványok nem tekinthetők érvényes úti okmánynak, és nem használhatók a személyazonosság igazolására.

Ha bármi probléma merül fel az útleveleddel kapcsolatban – elveszted, ellopják, lejár -, a magyarországi konzulátushoz illetve nagykövetségtől kérhetsz segítséget.

Csomagod tartalma

Bizonyos termékek szabad ki-és behozatala korlátozva van, ezeket célszerű észben tartani, ha nem akarsz adót fizetni egy esetleges közúti ellenőrzés során.

Ez nem csak a háziállatokra, dohánytermékre, de még a készpénzre is igaz!

 • Kedvtelésből tartott állat: kutya, macska

Csak az ún. Európai állatútlevéllel viheted magaddal Ausztriába vagy Dél-Tirolba kedvencedet.

Ezt állatorvostól igényelheted és igazolja, hogy az állatot beoltották veszettség ellen.

Ezen kívül rendelkeznie kell kedvencednek beültetett elektronikus mikrochippel/olvasható tetoválással (2011. július 3-a előtt készült), ennek meg kell egyeznie az útlevélben megadott kóddal.

http://www.cites.org/cms/index.php/component/cp

 • Szeszes ital

Magyarországról Ausztriába és Olaszországba is szabadon vihetsz magaddal alkoholtermékeket, ha saját fogyasztásra szánod.

Személyes fogyasztásnak minősül, ha a nálad lévő mennyiség nem haladja meg a 10 liter tömény szeszes italt, 20 liter szeszezett bort, 90 liter bor (ebből max. 60 liter pezsgő), 110 liter sört.

Ha ennél többet szeretnél magaddal vinni, tartsd meg a vásárlásról szóló számlát/nyugtát, mert közúti ellenőrzés során előfordulhat, hogy bizonyítnod kell, hogy személyes célra vetted a szóban forgó árukat.

Ebben az esetben azonban jövedéki adót kell fizetned Ausztriában.

 • Dohánytermék

Személyes fogyasztás esetén a dohánytermék bevitele szintén szabadon történik, ha az nem több, mint 800 cigaretta, 400 szivarka, 200 szivar, 1 kilogramm dohány.

Fontos, hogy ha szárazföldi úton – autóval, busszal, vonattal – utazol Ausztriába, ez a mennyiség hivatalosan jóval korlátozottabb: 40 db cigaretta, 20 db szivarka, 10 db szivar vagy 50 gramm dohány.

Ha ennél többet szeretnél magaddal vinni, tartsd meg a vásárlásról szóló számlát/nyugtát, mert közúti ellenőrzés során előfordulhat, hogy bizonyítanod kell, hogy személyes célra vetted a szóban forgó árukat.

Ebben az esetben azonban jövedéki adót kell fizetned Ausztriában.

 • Egyéb árucikk

Vámmentességet élvezel max. 300 euró (utasonként) – légi utasként 430 euró esetén.

 • Készpénz

10 000 euró összegű készpénz/valuta szállítása felett köteles vagy azt jelenteni a vámhatóságoknak.

Mobiltelefon-szolgáltatás

Az EU új szabályokat vezetett be a külföldi mobiltelefon használatot illetően a belföldi díjszabás alapján, ez azt jelenti, hogy nem kell többletdíjat fizetni a roamingszolgáltatásokért, amikor másik uniós országba utazunk.

A másik EU-országba utazó uniós polgárok ezeknek a szabályoknak az előnyeit akkor élvezhetik, amikor telefonálnak (mobil-vagy vezetékes telefonra), szöveges üzenetet küldenek és, amikor adatszolgáltatást vesznek igénybe.

Tehát Te is, mint uniós magyar állampolgár, Ausztriába való utazásodkor ugyanakkora tarifát fizetsz, mintha belföldön használnád a mobilodat.

Azonban ennek is vannak feltételei, amikre Neked oda kell figyelned.

Mivel valószínűleg hosszabb időt fogsz kint tölteni Ausztriában, ezért ez Rád munkavállalás esetében nem vonatkozik, maximum akkor, ha pár napra utazol ki.

Mindaddig tudsz a telefonoddal belföldi áron barangolni, amíg összesen több időt tartózkodsz belföldön, mint külföldön, vagy többször használod a mobilodat belföldön, mint külföldön.

Ez a barangolási szolgáltatások méltányos használatának minősül.

A mobilszolgáltatók ezt annak az érdekében állapíthatják meg, hogy az EU területén utazó és külföldön a mobiljukat használó ügyfelek mindegyike belföldi díjszabás szerint vehesse igénybe a szolgáltatásokat.

A méltányos használatra vonatkozó szabályok:

A belföldi díjszabás szerinti barangolás esetében korlátozás nélkül kezdeményezhetsz és fogadhatsz hanghívásokat, küldhetsz és kaphatsz egyaránt SMS-eket, viszont az adatszolgáltatások használatára külön szabályok vonatkoznak.

Ezeknek a tartalmát a szerződésed típusa határozza meg.

Előfordulhat, hogy többletdíjat kell fizetned érte, ha ennek az adatforgalomnak a volumene ésszerűtlenül magas, vagy meghalad egy határértéket.

Ez a többletdíj az adatforgalomra vonatkozóan EU-szerte maximális nagykereskedelmi tarifának felel meg (ez 2017-ben 7,70 EUR/1 GB, plusz ÁFA).

Feltöltőkártya:

Ha feltöltőkártyával fizetsz a mobilszolgáltatásért, akkor belföldi díjszabás szerint barangolhatsz.

Ezt azonban a mobilszolgáltató korlátozhatja.

http://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/telecoms-internet/mobile-roaming-costs/index_hu.htm

Ausztriai mobilszolgáltatók:

Ha hosszabb időt töltesz kint Ausztriában, érdemes beszerezned egy osztrák szolgáltató csomagját, hogy minél olcsóbban és jobb feltételekkel tudj telefonálni, ezáltal megkönnyíted a saját életedet is a kinttartózkodás során.

Ausztriában elég széles a paletta, ami a mobiltársaságokat illeti, így érdemes több ajánlatot megnézned és a neked legmegfelelőbbet kiválasztani.

http://www.handy-tarife.at/

Egy 2014 augusztusi tarifa összehasonlítás, melyben az osztrák Telering, Drei, A1, T-Mobile, Red Bull Mobile, Bob, yesss!, Ge-org!, S-Budget-Mobile szolgáltatásait mérték össze a következő csomagokat hozta ki dobogósként:

Kártyás fizetés

Mindig kérdésként merül fel, vajon milyen magas összeget vonnak le a bankok a különböző banki műveletekért, melyeket hitel- vagy betéti kártyával bonyolítasz.

Az Európai Unió területén ebben a kérdésben is egységes szabályozás van érvényben, miszerint a bankok nem számíthatnak fel a tranzakcióért magasabb díjat, mint az euróra átszámítva azonos összegű belföldi elektronikus fizetési műveletekért.

 • különböző EU-tagországokban vezetett bankszámlák közötti átutalások

 • készpénzfelvétel az EU-tagországokban található bankjegykiadó automatákból

 • betéti kártyával, illetve hitelkártyával történő fizetés Unió-szerte

 • beszedési megbízási műveletek

 • készpénzátutalások

Fontos, hogy ez azonban csak az euróban teljesített fizetési műveletekre vonatkozik, tehát ha például forintban szeretnél lebonyolítani utalást, akkor számíts arra, hogy a bankod rendkívül magas adminisztrációs költséggel fogja ezt teljesíteni.

Közúti közlekedés és járművezetői engedélyek

Ha autóval vágsz neki Ausztriának vagy éppen Dél-Tirolnak, érdemes észben tartanod, hogy a közlekedési és biztonsági szabályok országonként változhatnak.

Mivel Ausztriában rengeteg a közúti kamera, ezért jobban jársz, ha betartod a korlátozásokat, máskülönben a hatóságok csekken fogják behajtatni a kihágást.

Néhány a legfontosabb szabályok közül:

 • Az EU teljes területén mindegyik jármű esetében kötelező a biztonsági öv használata

 • Sebességkorlátozás:

- lakott területen belül 50 km/h,
- lakott területen kívül 100 km/h (Dél-Tirolban ez 90 km/h),
- autópályán pedig 130 km/h

 • A megengedett legmagasabb véralkoholszint: < 0,5 g/l (hivatásos sofőrök, ill. 2 évnél frissebb jogosítvány esetén 0,1 g/l – Dél-Tirolban 0,0 g/l)

 • Tilos vezetés közben kihangosítót, illetve hangvezérlés nélkül mobiltelefont használni.

 • Kötelező tartozékok: elakadásjelző háromszög és fényvisszaverő mellény, az egészségügyi doboz viszont Dél-Tirolban nem kötelező

 • Kötelező a téli gumiabroncsok használata

 • Kötelező a nappali menetjelző lámpák használata Dél-Tirolban

http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_de.htm

Járművezetői engedélyek:

2013 januárjától a vezetői engedélyek is egységesítve vannak az EU területén, melyek alakja és mérete megegyezik a plasztik hitelkártyákéval.

A korábban kiállított engedélyek érvényességük megújításakor kerülnek lecserélésre.

Ausztriában és Dél-Tirolban a következő kategóriákat ismerik el:
AM, A1, A2, A, B, BE, B1, B1E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D és DE

Magyar vezetői engedélyedet addig használhatod, míg le nem jár az érvényessége.

Ezután a szokásos tartózkodási helyed szerinti ország hatóságánál tudod meghosszabbíttatni illetve Ausztria/Olaszország által kiállított jogosítványra cserélni.

Ausztriában 15 évig, Olaszországban pedig 10 évig érvényes a vezetői engedély.
https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/139/Seite.1390001.html
http://www.mit.gov.it/mit/site.php

Gépjármű-biztosítás:

Amennyiben egy szezont töltesz Ausztriában vagy Dél-Tirolban – 6 hónapnál kevesebbet -, akkor nem kell nyilvántartásba vetetned autód, tehát adót sem kell fizetned utána.

Ebben az esetben azonban nem adhatod kölcsön az autódat osztrák/olasz lakosnak, csak ha te is az utasok között vagy.

Nagyon fontos, hogy 6 hónapot meghaladó tartózkodás esetén gépjárművedet regisztráltatnod kell abban az országban, ahol a lakóhelyed található, máskülönben egy esetleges közúti ellenőrzés során büntetésre számíthatsz.

http://www.bmvit.gv.at/verkehr/index.html
http://www.aci.it/

Ehhez a következő dokumentumokra lesz szükséged:

 • Megfelelőségi nyilatkozat az új gépkocsik esetében

Javasolt az európai uniós, azaz EK-megfelelősségi nyilatkozat, mivel ez az összes uniós országban érvényes és a hatóságok nem kérhetnek más műszaki dokumentációt, míg a tagállami nyilatkozat csak abban az országban érvényes, ahol kibocsátották.

 • Forgalmi engedély a már nyilvántartásba vett gépkocsik esetében

 • A kötelező felelősségbiztosítás megkötéséről szóló igazolás

Megfelel minden olyan biztosító fedezetigazolása, mely Ausztriában/Olaszországban székhellyel vagy irodával rendelkezik, illetve nem rendelkezik irodával az országban mégis jogosult szolgáltatást nyújtani.

 • Tulajdonjog igazolása

Fontos, hogy a vételt bizonyító számlán, jól olvasható legyen az autókereskedő adószáma!

 • A HÉA (Magyarországon ez az ÁFA) megfizetéséről szóló igazolás

A hatóságok ellenőrizhetik, hogy megfizetted-e a gépkocsi után járó teljes ÁFA-összeget.

 • Műszaki alkalmasság igazolása
 • A regisztrációs adó, útadó megfizetéséről szóló igazolás

http://www.bmvit.gv.at/verkehr/index.html
http://www.aci.it/

 

Ausztriai munka