Közbiztonság Ausztriában

Közbiztonság Ausztriában

Hol az otthon?

Mielőtt arra adod a fejed, hogy tényleg jelentkezel a Tirolihoz, a kezedet tördeled, és próbálsz utána járni annak, mégis mire kell majd számítanod Ausztriában.

A böngésződ használod, beírsz mindenféle furcsa kulcsszót, nem is tudod, mely szavakat kellene használod ahhoz, hogy választ kapj a kérdéseidre.

Végül is csak jól összezavarod magad, és fogalmad sincsen arról, miket olvastál, biztos forrásokból nyerted-e a megszerzett tudást – aztán jelentkezel, bár bizonytalanul önmagadban és abban, hogy tényleg akarod-e ezt.

Persze a tirolisok minden kérdésedre tudják a választ, amikor fölteszed nekik őket, viszont azért örülnél neki, ha néhány dolog össze lenne gyűjtve az országról, hogy semmiképp se kelljen haboznod a döntés meghozatalakor.

Mi szeretnénk megkönnyíteni neked a procedúrát, így ebből a megfontolásból összeszedtünk neked pár lényeges információt.

Ebben a cikkben egy kardinális kérdésről, az osztrák közbiztonságról olvashatsz néhány hasznos tudnivalót.

Kalandra fel!

Hol az otthon?

Idegenként az idegenben

Az egyik legnehezebb dolog az elindulásban talán az, hogy az elején egyedül leszünk, amikor munkát vállalunk – rosszabb esetben nincsenek Ausztriában barátaink, előzetes ismertségünk, se rokon, se háziállat.

Ez kétségbeejtő helyzet, főleg, hogy az idegenség élményére a kevesek által beszélt magyar nyelv is ráerősít.

Nem ismerjük a környéket, nem tudjuk, milyen emberekkel leszünk összezárva az elkövetkezendő hónapokra, fogalmunk sincsen arról, mire kell számítanunk.

Hogy kedvesek lesznek-e velünk, hogy jó-e a szállás, hogy menni fog-e a munka, képesek leszünk-e a teljesítésre – egyszóval teljes mértékben fölszámolódik az otthonosság és biztonságérzetünk egy ilyen kiélezett élethelyzetben.

És ha nem érezzük magunkat biztonságban, az végérvényesen megbélyegzi a közérzetünket, akkor tényleg megkérdőjeleződhet az, hogy tudjuk-e az elvártaknak megfelelően végezni a munkánkat.

Egy kicsit most szeretnénk megnyugtatni, és biztosítani arról, hogy Ausztriában, a közbiztonság tekintetében nem eshet bántódásod.

Idegenként az idegenben

Lássuk a statisztikákat!

2009 óta a világ egyre veszélyesebb hely, legalábbis ezt mutatják a Global Peace Index fölmérései.

A szervezet összeszedte a világ legbiztonságosabb 25 országát, amelyeket a szociális jólét, az igazságszolgáltatási- és oktatási rendszer helyzetének mátrixában mértek föl.

A fölmérésből kiderült, hogy a jó gazdasággal rendelkező országokban azért is lehet kisebb mértékű a bűnözés, mert a börtönből szabadulók a későbbiekben kapnak lehetőséget, el tudnak helyezkedni, normális keresetet produkálni, így nem kényszerülnek újra arra, hogy egyfajta önfenntartó bűnözésbe kezdjenek ismét.

Az első helyet egy északi ország, Izland nyerte el (meg kell jegyeznünk ehhez azért azt is, hogy a kis sziget lakossága igen csekély), viszont talán nem meglepő eredmény, hogy Ausztria a negyedik helyezést érte el ezen a listán.

Lássuk a statisztikákat!

#Meetoo, avagy mi a helyzet a nőkkel Ausztriában?

A #meetoo kampány óta egyre könnyebb beszélni a nők elleni bántalmazásról – a hashtag fölszámolta az áldozatok szégyenérzetét.

Az Európai Unióban a nők csaknem egyharmada esett már valamilyen erőszak áldozatává.

Az itt élő nők 33%-a lett szexuális vagy fizikai bántalmazás elszenvedője, ezek az adatok mintegy 62 millió nőt jelentenek számszerűen.

A legrosszabb helyzetben a skandináv országok és Hollandia állnak: Finnországban és Svédországban néhány százalék híján 50%-ra rúg, Hollandiában 45%, Nagy-Britanniában és Franciaországban 44% a bántalmazott nők aránya.

Magyarország ebben a fölmérésben egészen jól teljesített, az uniós átlagot nem éri el, 28% -ot mutattak ki derék országunkban.

De mi a helyzet Ausztriával?

Ausztria azok között az országok között van (Ciprus, Spanyolország, és Málta mellett), amelyek a legalacsonyabb értékeket mutatják: 19 és 22% közöttieket.

Mit mutat a közelmúlt?

Az utóbbi néhány évtizedben pusztán két terrortámadásról tudunk Ausztriában.

Ez világviszonylatban kiemelkedő.

Az egyik 1981-ben, a másik 1985-ben volt, s egy magyar is megsérült, ráadásul maradandó sérüléseket is szerzett.

Azt kell, hogy mondjuk azonban, ezek mellett a legutóbbi bombákkal kapcsolatos probléma is a második világháborúból maradt ránk: Linzben azokat a bombákat – mintegy 13 ezret – igyekeznek most is föltárni, amelyeket azokban a zord időkben dobtak le a városra.

Mit tanult mindebből az ország?

Ausztria a korábbi terrortámadásokból tanulva rengeteg olyan stratégiai-politikai lépést tett, amelyek a következő érdekeket szolgálják:

  1. Számos intézkedést tettek a nemzetközi terrorizmus, a szervezett bűnözés, és a korrupció ellen.
  2. Igyekeznek felszámolni az illegális bevándorlást és az emberkereskedelmet, és az esetleges fegyveres konfliktusok során védelmet nyújtani a polgári lakosság, különösen a nők és a gyermekek számára.
  3. Biztosítani szeretnék a biztonságos és szabad schengeni térségen belüli utazást.
  4. Törekednek arra, hogy ténylegesen demokratikus társadalmat hozzanak létre, és próbálják eltörölni a szélsőségeket, a fanatikus fundamentalizmust.

Mindezek mellett az általános emberi jogokat, a szabadságot és a békét szeretnék megtartani a társadalom egésze számára.

Mit szól ehhez a rendőrség?

Mit szól ehhez a rendőrség?

Ausztriában a rendőrség köztiszteletben áll, megbecsülik a rendőröket és a munkájukat is egyaránt.

Gerald Ortner főkapitány az Öffentliche Sicherheit nevezetű magazinnak azt nyilatkozta, hogy szerinte a rendőrség jó úton halad: a bejelentésekre a reakcióik egyre gyorsabbak, a nyomozások egyre sikeresebbek.

A legnagyobb problémát szerinte jelenleg a cyber-bűnözés jelenti, illetve a világszintű terrorizmus, ezek visszaszorítására tűzik ki mostanában a legtöbb intézkedést.

A konklúzió tehát...

Röviden és tömören: nem kell félned, ha Ausztriába mész dolgozni!

Ez egy olyan ország, ahol az emberek – legalábbis ilyen legendák terjednek például Saalbach kapcsán -, a bicikliket kint hagyják estére leláncolatlanul

Reméljük, hogy valamennyire sikerült meggyőzni téged ezekkel a tényekkel arról, hogy a biztonság hiányától való félelem szinte megalapozatlannak mondható, ha Ausztriáról van szó, vagy ausztriai munkavállalásról.

Ausztriai munka