Kis-Palotai Erzsébet sikeresen helyezkedett el szobalányként Ausztriában!

Kis-Palotai Erzsébet véleménye / 2013 november 29.

Kedves Zoltán!

Malév Check-in-ben dolgoztam 25 évig. Amikor leállt a Malév, számos kollégámmal együtt munkanélküli lettem. 8 hónapig dolgoztam egy call-centerben, Budapesten, de sajnos az a jövedelem, amit ott kerestem nem volt elég családom eltartásához. Ekkor ajánlotta egy ismerősöm, hogy nézzem meg a Tiroli Állások honlapot. Én nagyon óvatos, bizalmatlan ember vagyok, így sok kétséggel küszködve, de belevágtam. Minden úgy volt, ahogy azt Zoltánék állították: biztonságos német nyelvtudás kell, egy jó önéletrajz, bizalomgerjesztő fényképpel, némi pénz a próbamunkákra való utazáshoz, ami persze később mindig megtérül, és idő, türelem a sok állásajánlat feldolgozásához.

Én három nap alatt 500 e-mailt kaptam, amiből kb. 20 konkrét állásajánlatot tartalmazott, vagy lehetőséget próbamunkára.

Belevágtam, és én voltam az, akinek nem sikerült rögtön. 45 éves elmúltam, így volt, ahol a próbamunkán a harminc éves, vagy még fiatalabb jelentkezők nálam jobbnak bizonyultak. Voltam 4 csillagos szállodában, a kiszolgálásban kellett volna segítenem, ott a nyelvtudásom nem volt megfelelő. Általában 2 napot kell kint maradni egy próbamunkán, de mindig kifizették korrektül a két nap munkámat és az úti költségemet is, így sosem kerültem mínuszba. Őszintén szólva, már majdnem feladtam, amikor az egyik munkáltatónak megírtam, hogy ne várjon, mert a sokadik próbamunkáról küldtek haza, keressen inkább valaki mást helyettem. Szinte azonnal válaszolt, megkérdezte, nem tudok, vagy nem akarok dolgozni. Hát persze, hogy tudok és szeretnék is dolgozni, válaszoltam, de nem beszélek túl jól németül, az angol jobban megy, és 45 éves vagyok. Meglepetésemre újabb válasz érkezett, hogy náluk a 45 évesek még nem számítanak öregnek, és sajnálja, hogy nem beszélek jól németül, de ez sem lesz probléma, csak dolgozzak szorgalmasan.

Kis-Palotai Erzsébet

A teljes nyári szezonban dolgoztam nála, és visszavár dec. 27-re. Ez egy családias panzió, ha nem jut eszembe németül, mondom angolul, a főnöknőm és a vendégek közül is sokan megértik, de természetesen elsősorban németül kommunikálunk. Ahogy Zoltánék ígérték, az összes fizetésemet félre tudtam tenni, hiszen az ellátás és a szállás ingyen volt. Összebarátkoztam főnöknőm szüleivel, testvéreivel, kisfiával.

Gondolom, sokakban felmerül a kérdés, hogy miért nem egy másik repülőtéren kerestem munkát, külföldön. A repülőterekre szintén elsősorban fiatal munkaerőt keresnek, akik még tanulnak, és részmunkaidőben tudnak munkát vállalni, és a környéken laknak, hogy bármelyik szakában a napnak munkába állíthatók legyenek. A másik fontos szempont esetemben, hogyha pl. Bécsben lakást bérelnék, fizetném a rezsit, pluszban az étkezésemet is nekem kellene finanszíroznom, biztos vagyok benne, hogy nem sok pénzt tudnék félretenni a fizetésemből a családom részére.

Mindenkinek sok szerencsét kívánok az ausztriai munkavállalásához, és a Tiroli Álláskeresőt, Zoltánék csapatát mindenkinek csak ajánlani tudom. Zoltán, amikor próbamunkán voltam vagy a mostani munkahelyemen kezdtem dolgozni, akkor is felhívott, és megkérdezte, hogy alakulnak a dolgok, rendben van-e minden, szükségem van-e valami segítségre. Nagyon megnyugtató érzés, ha valaki külföldön dolgozik, akkor is van mindig, akinek a segítségére számíthat.

Köszönettel: Erzsébet