Kik a leggyakoribb ausztriai munkavállalók? Talán Te is köztük lehetsz!

Kik a leggyakoribb ausztriai munkavállalók? Talán Te is köztük lehetsz!

A Tiroli Álláskereső 2009 óta nagyon sok embernek segített állást találni, így már látjuk, hogy kik azok, akik a legtöbbször döntenek úgy, hogy Ausztriában akarnak gyűjteni egy könnyebb jövőhöz.

Legyen szó akár az egyetemről kilépő, életüket kezdő fiatalokról, vagy nyugdíjazás előtt álló, tapasztalt emberekről, mindenkinek lehet szüksége arra, hogy rövid idő alatt nagyobb megtakarítást tudjon előteremteni.

Az indokok mindig mások: van, aki lakást szeretne vásárolni, van, aki adósságot akar törleszteni, és van, aki egyszerűen csak szeretné, hogyha a munkájával végre olyan életet teremthetne meg magának, mint amit elképzel.

Az azonban mindannyijukban közös, hogy felismerték, a gondjaik megoldásában segíthet, hogyha német nyelvtudásukat kamatoztatva egy időre Ausztriában próbálnak szerencsét, és naponta átlagosan akár 10 ezer forintot is félre tudnak tenni.

Ha még nem tudod, hogy neked ez megoldást jelentene-e, vagy úgy érzed, hogy túl „ismeretlen”, „veszélyes” vizekre eveznél a külföldi munkával, akkor listánkban megmutatjuk neked, hogy kik azok, akiknek mi a leggyakrabban segítünk – ki tudja, talán találsz olyan embert, aki hasonló helyzetben volt, mint te.

Hat év az egyetemen – de hogyan tovább?

Hat év az egyetemen – de hogyan tovább?

Nagyon gyakran találkozunk olyan fiatalokkal, akik éppen csak befejezték az egyetemet, de ahhoz, hogy életüket elkezdjék, még szükségük van egy kis lökésre.

Ennek leggyakoribb oka, hogy a diploma megszerzése után nem sikerül időben megfelelő munkalehetőséget találni: a korábbi gyakornoki helyek továbbra is alulfizetett vagy gyakornoki pozícióban tartanák őket, új állást találni pedig időigényes.

A kollégiumból kiköltözve ráadásul sok vidéki fiatal kerül szembe az albérletkeresés kérdésével, ami munkahely nélkül szinte lehetetlen feladat a fővárosban – ahhoz pedig, hogy az állás megtalálására legyen idő, legalább egy pár hónapnyi tartalék pénz kéne.

Sokan vannak azok is, akik rájönnek, hogy a gimnáziumos korukban választott állással nem lehet Magyarországon olyan könnyen megélni, mint szeretnék.

Bármelyik eset is áll fenn, sok fiatal dönt úgy, hogy ausztriai munkavállalással teremti meg maga számára a biztos alapot.

Ráadásul mindez munkatapasztalatot és alaposabb nyelvtudást is biztosíthat neked, ami még könnyebbé teszi a későbbi munkaszerzésed.

Egyedül abba a hibába nem szabad beleesned, hogy a diplomád mellett úgy érzed, hogy egy szállodai kisegítő munkakör „ciki” lenne, hisz már korábban is írtuk arról, hogy ez miért nincs így: az új életed elkezdéséért pedig amúgy is megéri elfelejteni ezt a gondolatot.

Ha túl sokat kell törleszteni

Nagyon sokakkal előfordul Magyarországon, hogy a szerencsétlen körülmények miatt olyan kölcsönöket kell felvenniük, melyeket később sem lesz módjukban visszafizetni.

Ilyenkor két dolgot tehet az ember: vagy meggondolatlanul bízik benne, hogy valahogy lesz, és újabb segítségkérésekkel próbálja megoldani a helyzetet (miközben valószínűleg csak még jobban kitesszük magunkat a gazdaság szeszélyeinek), vagy a kezébe veszi az irányítást.

Ha utóbbi mellett döntesz, akkor egy biztos módszer lehet az ausztriai munkavállalás.

Adósságot a legtöbben akkor tudnak felmutatni, ha magyarországi munkabérük nem elég arra, hogy fedezze a kiadásaikat – mivel azonban az ausztriai szállodai munkával már a minimálbér is havi 1000 Euró felett kezdődik, és a legtöbb helyen emellé még a szállást és az étkezést is biztosítják, nehéz nem észrevenni, hogy micsoda lehetőséget rejt ez arra, hogy pár hónap munkával mindent vissza tudj fizetni.

Egy közös kezdet

Egy közös kezdet

A fiatal pároknak olyan kiadásokkal kell szembenézniük a közös életük elkezdésekor, amit sokan akár 20-30 év munka után se engedhetnek meg maguknak: egy nagy esküvő a rokonoknak, lakás vásárlása, elköltözés a szülőktől és a jövőbeli család alapjainak megteremtése.

Nagyon sokan döntenek úgy, hogy a közös életük alapjait Ausztriában teremtik meg, hisz így sokkal gyorsabban elérhetőek ezek a célok.

Erre nagyon jó lehetőséget ad az, hogy rengeteg szállodai munkakörben könnyen el lehet helyezkedni a pároddal együtt is.

Bár lehetséges, hogy munkaidőben kevesebbet lesztek együtt, mint gondolnád, de még így is egyszerűbb így, mint itthon megspórolni az esküvő összegét – ha pedig nem ugyanabban a pozícióban helyezkedtek el, és sikerül egyszerre kivennetek a szabadnapotokat, akár még egy mini nyaralás is beleférhet.

Aktív időskorhoz kevés lehet a nyugdíj

Aktív időskorhoz kevés lehet a nyugdíj

Kevesen gondolnák, de nagyon gyakori, hogy az idősebb korosztály tagjai kérnek segítséget az ausztriai munkájuk elkezdéséhez.

Akik úgy érzik, hogy van bennük még egy kis energia, azok gyakran már nyugdíjazás előtt elkezdenek gondolkodni azon, hogy hogyan tehetnek félre idősebb napjaikra, hogy minden tervüket, amikbe eddig idő hiányában eddig nem vágtak bele, megvalósítsanak.

Sok munkáltató ráadásul még jobban is örül a komolyabb, érettebb munkaerőnek, mint a fiataloknak, és bár ilyen korban már sokkal nagyobb súlya van a munkatapasztalatnak, ha az nem hiányzik, akkor nem kell amiatt aggódnod, hogy nem találsz Ausztriában lehetőséget magadnak.

Az egyetlen dolog, amire figyelned kell, hogy nálunk például, bár sok 60 év feletti pályázónk is volt már, a garanciális segítséget csak 55 éves korig tudjuk biztosítani.

Erre pusztán azért van szükség, mert valahol meg kellett húzni a határt: ha valaki megfelelő munkatapasztalattal rendelkezik, akkor mindig biztosak vagyunk benne, hogy találni fog magának szállodai állást.

A sokat emlegetett „gap year”

Gimnazisták között gyakran emlegetett fogalom a „gap year”, amit nagyjából „szakadék év”-nek fordíthatunk: ez az az egy év, amit a gimnazisták gyakran beiktatnak az egyetem és az érettségi közé, hogy spóroljanak, jogosítványt, nyelvtudást vagy élettapasztalatot szerezzenek a tanulmányaik folytatása előtt.

A fenti célok mindegyikét nagyon jól szolgálhatja az Ausztriában eltöltött pár hónap, ami minden szempontból hatalmas lökést segíthet az egyetemi élet elkezdésében.

A nagyon fiatalon történő munkavállalásnak az előnyei mellett (például ilyen korban általában nem probléma a szükséges nyelvtudás) a nehézségei is megvannak, amik miatt csak óvatosan szabad kezelni: valamennyi megtakarítás már szükséges ahhoz is, hogy belevágj a pályázásba és a költözésbe, ráadásul a munkahely világa sokban különbözik a gimnáziumtól – a munkáltató a magas fizetésért cserébe tényleg meg is követeli a rendes munkát!

Ausztriai élet hosszútávon

Ausztriai élet hosszútávon

A segítségünket kérő emberek egy része már a pályáztatás alatt is tudja, hogy mi a végső célja – a jobb munkalehetőségek és a magasabb életszínvonal miatt hosszabb időre vagy örökre elhagyni az országot.

Ha egyedül akarsz költözni, az az egyszerűbb helyzet, de hogyha a családodat is magaddal akarod vinni, akkor oda már több tervezés szükséges.

Ilyenkor azt szoktuk ajánlani, hogy a család egyik tagja menjen el előre egyedül, és hozza létre külföldön a megfelelő környezetet a többiek költözéséhez.

De olyan emberekkel is foglalkoztunk már, akik a kiköltözést már megvalósították, de külföldön élve akarnak már új munkahelyet keresni, esetleg más országból (Szlovéniába vagy Szlovákiába kezdték a munkájukat) vágynak Ausztriába – a szállodák ilyen esetben is ugyanolyan örömmel fogadják jelentkezésedet.

Mindenki más indokkal vág bele

Bár összegyűjtöttünk néhány jellegzetes esetet, amikor valaki ausztriai munkavállalásba kezd, észre kell venned, hogy az alapvető motiváció mindig ugyanaz: tapasztalatszerzés, a nyelvtudás élesben való kipróbálása, rövid idő alatt minél több megtakarításra szert tenni vagy csak egyszerűen keresni a változást és a kihívásokat.

Így még ha nem is ír le téged teljesen valamelyik fenti csoport, ne feledd, hogy a külföldi munka nagyon sok dologban segíthet ezeken a konkrét eseteken kívül is.

Ha úgy érzed, hogy szükséged lenne a magasabb fizetésre vagy a környezetváltozásra, és megvan az elégséges nyelvtudásod, mi már úgy gondoljuk, hogy pont abba a csoportba tartozol, akinek szerencsét kéne próbálnia!

Ausztriai munka