Kávézás kultúrája – Célkeresztben: Bécs

Kávézás kultúrája – Célkeresztben: Bécs

 

Bécsben, több mint 1100 különféle kávézó van, közel 1000 eszpresszó bár, és több mint 200 kávézó-cukrászda.

A bécsi kávéházi hagyomány egy olyan tipikus gasztronómiai, bécsi intézmény, amely most is fontos részét képezi a bécsi kultúrának.

A bécsi kávéházi kultúra 2011 óta tartozik az UNESCO szellemi kulturális örökségéhez.

A bécsi kávéházak különböznek a többitől, mert a vendég, aki csak egy kávét rendelt, órákon át az asztalnál ülve és az újságokat olvasgatva maradhat.

Ez az a hely, ahol találkozik az ember a barátokkal és ismerősökkel, és így az üzleti találkozók, vagy természetesen randevúk megfelelő helye is lehet.

A 19. század végén és a 20. század elején a főbb irodalmi személyek az ország különböző kávéházait használták nem csak eszmecserére, hanem közvetlenül az írásra is, ez az úgynevezett „Kávéházi irodalom”.

Falatkák és sütemények, torták, piték, vagy a híres bécsi gombóc voltak még a kínálatban.

Azonban néhány kávézóban teljes körű, mind bécsi és nemzetközi konyhát kínálnak, ha a kávét megelőzően az ember ebédelni vagy vacsorázni is szeretne.

Sok klasszikus bécsi kávéházban este 18 vagy 19 óráig volt hallható bizonyos napokon a zongoramuzsika, olykor konkrét témák, programok és egyéb előadások kísérik, mint például az irodalmi felolvasó esték.

Egy kis előzmény:

A bécsiek a második török ostrom felszabadulása során, 1683-ban néhány zsákban furcsa babokat találtak, kezdetben azt gondolták, hogy teve takarmány és el akarták égetni őket.

Sőt, az egyik első bécsi kávéház körülbelül erre az időre nyúlik vissza.

1685-ben egy örmény származású férfi, Johannes Theodat alapította az első kávéházat.

Az új italt a bécsi lakosság nagyon jól fogadta, így egyre több kávéház jött létre.

1819-ban már 150 kávézó, 1900-ben 600 bécsi kávéház volt már.

A vendégek kizárólag férfiak voltak, mivel eleinte csak nekik volt szabad belépni egy kávéházba.

Később a nőknek is engedélyezve volt, de csak férfi kíséretében jelenhettek meg.

Ez volt találkozóhely a játékokhoz és a dohányzásra kijelölt szalon is vonzotta a vendégeket.

Eleinte a kávéfajták nem viseltek neveket.

Ezért volt az, hogy a pincér egy színskálát vitt minden rendelésnél az asztalhoz, amin a feketétől a tejfehérig voltak a színek feltüntetve, jelezve így, melyik mennyire erős kávé.

Ezután a vendég választott színt, ezzel kávét is, annak erőssége szerint.

Sok híres tudós, művész, mérnök, politikus gyakori látogatói voltak a kávéházaknak, mint például Gustav Klimt vagy Theodor Herzl.

1950-ben kezdődött a kávéházak „kihalása”.

Prága, Budapest, Lemberg, Triest és más nagyobb városban lévő kávéház is sajnos erre a sorsra jutott.

Az osztrák és magyar területeken is sok kávéház alakult bécsi mintára, amely egy része még mindig létezik.

Ilyen például…

New York Kávéház: az épület a Boscolo Hotelben található a Blaha Lujza téren, máig üzemel

New York Kávéház

 

Abbázia Kávéház: az Andrássy úton volt, itt találkozott a magyar művészvilág a 20. század végén és a 19. század elején.

Abbázia Kávéház

 

Neves művészek itt tárgyaltak, mint például Lechner Ödön, Szinyei Merse Pál, József Attila vagy Rejtő Jenő.

1950-ben kezdődött a "kávéházak haldoklása", így néhány híres, bécsi kávéházat be kellett zárni, mert a fejlődés által okozott szabadidős szokások, mint a televízió, háttérbe szorították őket.

Megjelentek a "modern" eszpresszó bárak, mindazonáltal, még mindig vannak olyan tipikus bécsi kávézók, melyek megőrizték eredeti bájukat.

Az 1990-es évtől kezdve foglalkoznak azzal, hogy ezeket a régi kávézókat az eredeti formájukban megőrizzék.

Híres kávéházak Bécsben

Imperial Kávézó - Hotel Imperial Kärntner Ring

Imperial Kávézó - Hotel Imperial Kärntner Ring

 

Sacher Kávézó - Sacher Hotelben, az Operaház mögött, szintén híres a Sacher tortáról

Sacher Kávézó

 

Kávé típusok

Kávé típusok

 

Eszpresszó: Milánóból származó elkészítési módja a kávénak, itt a víz nagy nyomás révén finomra őrölt kávébabból van kifőzve

Ristretto: a kicsi és erős testvére az eszpresszónak. Ez egy rövid eszpresszó kevesebb vízzel, így sokkal intenzívebb

Americano: eszpresszó kávé több vízzel

Mokka: mokkababból készül, és csokoládés íze van

Cappuccino: eszpresszónak készül, ám tejjel és tejhab koronával szervírozzák.  A forró, habosított tejhab koronát kakaóporral szórják meg

Latte macchiato, a "foltos": ez egy olasz tejeskávé változat, amely eszpresszó kávét, forró tejet és habosított tejet tartalmaz. A hozzávalók nincsenek összekeverve, egyenként öntik ki, így rétegeket képezve és egy magas pohár találják

Jeges kávé: egy hideg eszpresszó kávé édesítve, tejszínhabbal vagy fagyival. A kávé nagyon erősen hűtött, ezért különös népszerűségnek örvend a nyári időszakban

Tipikus bécsi kávék:

Melange: félig eszpresszó félig forró tej, sok tejhabbal szervírozva

Kapucinus: nagy mokka tejjel vagy tejszínnel - barna, mint a kapucinus szerzetesek csuhája

Biedermaier: nagy mokka tejszínhabbal és sárgabaracklikőrrel

Fiáker: eszpresszó rummal vagy konyakkal, tejszínhabbal a tetején

Kaisermelange (császármelange): mokka kávé felvert tojás sárgával és mézzel vagy cukorral van ízesítve

Mária Terézia: mokka kávé egy kevés narancslikőrrel

Kérdésed van az ausztriai munkával kapcsolatban?
Tedd fel nekünk itt!

2009 óta több, mint 244 sikeres álláskeresőnk véleménye itt, akik a Tiroli Állások Szezonális Programmal jutottak ki

Sisák Erika sikeresen helyezkedett el szobalányként Ausztriában!2018. július 11.

Sisák Erika véleménye

"Először, amikor rátaláltam a szezonális programra nagyon megörültem, de aztán láttam, hogy mennyibe kerül. Ekkor merült fel bennem az, hogy mi van, ha befizetem az összeget és eltűnnek? Szerintem ez a mai világban sajnos teljesen normális első reakció. DE én mindenkinek csak ajánlom, merjetek belevágni! Teljesen megbízható pályáztató cég! Hihetetlenül segítőkész csapat, minden tájékoztatást megkaptam és tényleg minden úgy is lett, ahogy elmondták."