Hogyan keress egy téli szezonmunka alatt 1.500.000 forintot Ausztriában?

Hogyan keress egy nyári szezonmunka alatt 1.500.000 forintot Ausztriában?

 

Hihetetlen gyorsasággal peregnek a napok. Nemrég még a tengerparton süttettük a hasunkat és fagylaltozunk, és szinte észre sem vettük, hogy rohamosan telnek a napok és közeledik a téli szezon.

Ez egyenlő a téli szezon első nagy hajrájával és az új lehetőségekkel.

Nekünk, a Tiroli csapatának ez sok-sok munkát, Neked, mint Álláskeresőnek pedig ez által egy új munkahelyet jelent.

Szobalány állás

Aktuális vendéglátós állásajánlatok Ausztriában csak az elmúlt 1 hétből

(egész Ausztria: 800-900)

Burgenland 5
Kärnten 138
Niederösterreich 10
Oberösterreich 43
Salzburg 988
Steiermark 172
Tirol 1066
Vorarlberg 195
Wien 9

Mivel a legtöbb munkáltató most válogatja ki a következő szezonra a hotel személyzetét, még becsatlakozhatsz és megcélozhatod az első álomfizetésed!

Szeretnék 1.500.000 forintot keresni, jelentkezem Ausztriába, vendéglátós munkára!

Egy kis gyorstalpaló

Ha még gyerekcipőben járnál az ausztriai hotelmunkákat érintő témában, de látsz önmagadban elég fantáziát és bátorságot, hogy megállj a saját lábadon és ne egyik napról a másikra élj…

 1. Ausztriában és Dél-Tirolban az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta (2004. május 1.) teljesen szabadon, azaz munkavállalási engedély nélkül is vállalhatsz munkát. Ezt a korábbi években már körülbelül 71.000 magyar honfitársad megtette az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint. Ha nekik sikerült, Neked miért ne menne?
 1. Érdemes időben elkezdeni a munkakeresést, ha komoly szándékaink vannak Ausztriát illetően. Az eddigi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a legtöbb munkáltató a szezon-nyitás előtt egy-másfél hónappal már tisztában van vele, hány alkalmazottra lesz szüksége.

Most még pont időben vagy, ha a telet valami hasznossal szeretnéd eltölteni egy szép helyen, miközben akár a nyelvi, akár a szakmai készségeid is fejlődnek.

 1. Ha komolyan gondolkozol az ausztriai munkavállaláson, ne sajnáld az időd és készítsd el német nyelvű fényképes önéletrajzod és bemutatkozó leveled, valamint jól jöhetnek korábbi munkahelyeidről ajánlólevelek, illetve bizonyítványok a képzettséged igazolásához. Ezenkívül a személyigazolványodra is szükséged lesz. (Ezt kiválthatod természetesen az útleveleddel is, de nem muszáj külön ezért csináltatnod, mivel EU-tagállam vagyunk.)
 1. Ausztriában, első sorban a vendéglátás területén várják nagy számban a munkavállalókat. Segítségünkkel – nyelvtudás és tapasztalat szerint – a következő pozíciókban tudsz leghamarabb elhelyezkedni:
  • mosogató, konyhai kisegítő

  • szobalány

  • felszolgáló, pultos, bármixer

  • szakács

 1. Érdemes az állásinterjún felmerülő kérdésekre is előre felkészülnöd, ezzel is növeled az önbizalmadat és ezáltal maximalizálod annak a lehetőségét, hogy Te kapd meg az állást.
 • Van tapasztalatod az adott munkakörben?

 • Milyen feladatokat láttál el?

 • Dolgoztál már Ausztriában?

 • Mikor tudnál kezdeni a próbamunkával?

Törekedj arra, hogy egy párbeszéd alakuljon ki közted és a munkáltató között, tedd fel Te is bátran a kérdéseidet:

 • A szállást és az ellátást a munkáltató állja?

 • Mire számíthatsz a fizetésedet illetően?

 • Hány órát kell dolgoznod és hány szabadnapod lesz?

 • Mettől meddig tart a szezon az adott helyen?
 1. Amennyiben szeretnél biztosra menni, hogy megfelelő munkahelyet választottál, feltétlenül fogadd el a próbamunka lehetőségét. Hiszen ezt általában kifizeti Neked a munkáltató és megbizonyosodhatsz arról, hogy le fogsz tudni dolgozni legalább egy egész szezont ott. Találkozhatsz leendő munkatársaiddal, közvetlen főnököddel, megnézheted milyen is lesz a szállásod, a környék, és nem utolsó sorban maga a munka.
 1. És ha már túl vagy a próbamunkán is, már csak papíron kell szentesíteni, hogy valóban bejelentetten dolgozol Ausztriában.  Az első munkanapod után feltétlenül:
 • Jelentkezz be a helyi Gemeindeamt-nál (önkormányzat) az ideiglenes lakcímedre;

 • 3 hónapot meghaladó ausztriai tartózkodás esetén be kell jelentkezned a Fremdenpolizei-nál is (idegenrendészet);

 • A Krankenkasse-hoz (egészségügyi pénztár) a munkaadód már bejelentett, azonban ide is el kell látogatnod, hogy elintézd az E 106-os formanyomtatványt. Ez lesz az a papír, ami által az osztrák biztosító az itthoni Taj számodat aktiválja, tehát az itthoni tartózkodásod alatt is biztosítva leszel.

A témában minden további hasznos és részletes tudnivalót itt találsz meg:

Legális munkavállalás Ausztriában I. Kiutazás és Adminisztratív teendők
Legális munkavállalás Ausztriában II. Kint-tartózkodás és adminisztratív teendők
Legális munkavállalás Ausztriában III. Hazautazás és adminisztratív teendők

Szezonokról is ejtsünk pár szót

70%-a tartozik a szezonális munkahelyek

 

Az osztrák vendéglátóegységek kb. 70%-a tartozik a szezonális munkahelyek közé, tehát nyáron vagy télen találsz ezekben üres pozíciókat.

Természetesen úgy nevezett kétszezonos nyitva tartás is létezik: ez annyit jelent, hogy az adott üzem mind a nyári, mind a téli szezonban is várja a vendégeket és persze a dolgozni akaró magyarokat – így Téged is.

 

Konyhai kisegítőA holtszezonokkal – azaz a szezonok közötti hónapokkal - azonban mindenképpen számolnod kell.

Ilyenkor nincs vendégfogadás, az egységek zárva vannak és készülnek a következő szezonra.

Fontos, hogy hiába hív vissza a munkáltatód a következő szezonra is ugyanabba a szállodába vagy étterembe, Te tulajdonképpen munkanélküli leszel, tehát ne várd a fizetett szabadság felkínálási lehetőségét a főnököd részéről.

És mi van a maradék 30%-kal? Gondolom már kikövetkeztetted, hogy ezek az éves szinten vendégforgalommal büszkélkedő egységek – éttermek és szállodák.

A legtöbb álláskeresőnek ez jelenti vágyai ne továbbját, és aki nem járt még Ausztriában, általában rögtön egy ilyen állást szeretne megkaparintani.

Az igazság az, hogy sajnos ritka, hogy valaki egyből éves szerződést kapjon.

Mint az élet számos területén, itt is először bizonyítanod kell.

Ha látja rajtad a munkáltató, hogy bírod a tempót és kijössz a munkatársaiddal, nincs rád panasz egy teljes szezon ledolgozása után, akkor számíthatsz arra, hogy visszahívnak a következő időszakra is, és ebből már nagyon könnyen lehet egy hosszú távú – akár éves – munkaviszony is.

Ez már csak rajtad fog múlni…

Persze nem kizárt, hogy - a szakmai tapasztalatodat és nyelvtudásodat figyelembe véve – rád mosolyog a szerencse és rögtön éves munkaajánlattal keresnek meg a szállodák.

A szerencse azonban veszélyes is tud lenni, ilyenkor nagyon résen kell lenned!

Ugyanis a legtöbb egész évben nyitva tartó szálloda és étterem a nagyvárosokban – Wien, Graz, Linz, Innsbruck – koncentrálódik.

Ennek pedig az a hátránya, hogy itt nagy valószínűséggel a munkáltató nem fogja vállalni az elszállásolásod illetve az étkeztetésed, plusz Ausztria nem a legolcsóbb országok közé tartozik.

Így egészen biztosan számolhatsz havi minimum 400-500 eurós veszteséggel (életviteledhez mérten), aminek függvényében már nem is olyan jó befektetés a külföldi munkavállalás.

A tanulság?

Nem minden arany, ami fénylik.

Szezonmunka: kevés alaptőkével nekiindulni

Most, hogy már ismered a lehetőségeket az ausztriai vendéglátásban, a szezonmunka máris sokkal jobb fényben tündököl.

Hiszen ebben az esetben nem kell túl sok pénzt befektetned (maximum az útiköltség és 1-2 külföldi telefonhívás), a szállással sem kell bajlódnod (megkíméled magad a papírmunkától, esetlegesen felmerülő javíttatási költségektől stb.) és még az étkezésed is biztosítva van.

Ez magyarul azt jelenti, hogy a fizetésedet csaknem teljes egészében félre tudod tenni, tehát nem kell semmire sem költened.

A legtöbb pályázónk úgy van vele, hogy ezt a 4-5 hónapnyi munkát hajlandó bevállalni a jobb fizetésért, hogy aztán könnyebben rendezni tudja itthoni adósságait, hiteleit vagy éppen gyermekeit, családját támogathassa.

Tény, hogy ebben a 4-5 hónapban valóban dolgoznod kell, tehát nem az ausztriai tájban gyönyörködni mész ki, de ha egy szezont végigdolgozol, akkor jó magyar forintra átszámolva, több mint 1,5 millió lesz a jutalmad.

Ebből a pénzből akár már elkezdhetsz nagyobban is gondolkodni…

Mivel dolgozni mész ki, ne csodálkozz, ha heti 6 napot kell majd dolgoznod és valószínűleg sok túlóra is össze fog gyűlni a szezon végére.

Fontos, hogy ezeket ne csak a főnököd, hanem Te is vezesd, hiszen a szezon végén a plusz munkaóráidért plusz pénz is jár.

Erről itt olvashatsz.

Szabadnapod alap esetben hetente egyszer lesz, de jó, ha előre felkészülsz húzósabb időszakokra is: ha teltház van, előfordulhat, hogy több hetet egyhuzamban kell – persze napi pihenőkkel – ledolgoznod.

Ebben a 4-5 hónapban nem igazán lesz alkalmad haza utazni a családhoz, ha kapsz szabadságot, az a szezon vége felé lesz, amikor már nincs sok foglalása a hotelnek vagy kevés a vendég az étteremben.

Jelentkezz egy ausztriai hotelbe most, ha a következők közül, legalább egy állításra kapásból IGEN a válaszod:

Jelentkezz egy ausztriai hotelbe

 
 • Sikerült összeszedni a gondolataidat; tudod mit is szeretnél csinálni, milyen pozícióban tudod elképzelni magad.

 • Elintézted itthoni folyó ügyeidet; tisztában vagy a felmondási időd végével és hogy mikor tudsz munkába állni az új osztrák munkáltatódnál.

 • Nyelvileg is felkészültél a megmérettetésre; legalább három nyomós érved van, amiért téged válasszon a munkáltató és tudsz beszélni eddigi munkatapasztalataidról is.

 • Már elkezdted összeállítani a pályázati dokumentumaidat; van elfekvőben egy német nyelvű önéletrajzod, bemutatkozó leveled és még referenciád is van előző munkahelyedről.

 • Rendelkezel némi információval az ausztriai munkavállalás menetéről; könnyedén megjelölöd a bérigényed és azzal is tisztában vagy, mikor vagy hivatalosan is bejelentve az osztrák munkaügyi és egészségügyi rendszerbe.

Ausztriai munka