Főzök, tehát vagyok

Főzök, tehát vagyok

 

A gasztroforradalom korát éljük.

A legkülönbözőbb stílusú bisztrók, kávézók, éttermek színesítik a magyar vendéglátás palettáját, s mára már négy Michelin-csillagos étteremmel is büszkélkedhetünk.

A budapesti Borkonyha, az Onyx és a Costes mellett márciusban a Tanti séfje – Pesti István – is kiérdemelte az elismerést.

SzakácsHogy igény van a gasztro-szórakozásra, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az újabb és újabb főzős televíziós műsorok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Nem elég, hogy Jamie Oliver márkává avanzsálta jól csengő nevét és sok millió fontos birodalmat épített ki, de megreformálta a brit közétkeztetést is.

Amilyen radikális kijelentésekkel támadja Jamie az egészségtelen gyorskajákat, olyan hatalmas sikereket ér el: „Szülők, akik a gyermekeiknek energia italokat adnak, semmivel sem cselekednek jobbat, mintha rögtön kokaint kínálnának nekik.”

A másik nagy úttörő a 21. századi modern főzőművészetekben a szintén brit Gordon Ramsay, aki Jamie-vel egy cipőben járva hatalmasat kaszált a főző show-k által, amikben házigazdaként szerepelt.

Ez a valóságshow szerű műsor a környező országokban már évek óta a csatornák topslágerei, hazánkba ezzel szemben a tavalyi év végén, a Konyhafőnök című műsorral produkált csak nagy nézőszámot.

Az RTL Klub főzőműsorának első szériás győztese a 29 éves szakács, Kiss Kálmán lett.

A 10 milliós főnyereményből bisztrót képzelt el, de egyelőre még tanulni és fejlődni szeretne, hogy megállja a helyét.

„Próbálom kamatoztatni a szerzett tudást, és figyelek az új lehetőségekre, a lelkesedésem a gasztronómia iránt töretlen. Minden nap főzök és szerintem egyre jobb vagyok, érzem a fejlődést. Nem hobbiként állok hozzá, a szakmában szeretnék egyre feljebb jutni.”

A gasztroműsor olyannyira jól sikerült, hogy idén április 13-án a második részt is elindították, ami a napokban ért véget: Lovász József Domi nyerte meg „az ország új Konyhafőnöke” címet, a tízmilliós fődíjat és a munkalehetőséget az ország egyik legjobb éttermében.

Míg az első évadban kétezer jelentkező közül választották ki a legjobbakat, a második évadban ez a szám csaknem kétszeresére nőtt az első jelentkezési hetekben.

Az élet milyen furcsa, Domi ugyanis a családja nyomására jelentkezett, édesanyja és testvérei sokáig unszolták, hogy küldje be a jelentkezési lapot.

Ma pedig – 150 perces izzasztó munka és a háromfogásos díjnyertes kompozíciója után - Lituaszki Zsolt séf mellett tanulhat tovább a Baltazár étteremben.

Én is szeretnék saját éttermet, mert jó szakács vagyok!

Étterem

 

A nyereményét azonban ő - az első széria nyertesével ellentétben - nem saját étterem alapításába szeretné fektetni.

Úgy gondolja, ez kevés lenne, hogy a semmiből elindítson egy vállalkozást.

Egy részéből lakást újít fel, a másik részét pedig félreteszi az álmai megvalósítására.

„Ha nem hittem volna el, hogy meg tudom csinálni, akkor nem is ment volna."

És hogy mi volt a nyertes menüsor?

A zsűrit - Fördős Zét, Bernáth Józsefet és Vajda Pierret – Domi kigondoltabb, összetettebb menüsora vette le a lábáról: gombás előétel, galamb lencsével és hagymákkal, a desszert pedig túrógombóc tejfölhabbal, málnával és vaníliás mangó gömbökkel.

Az exkonyhafőnök, Kiss Kálmán a következő generációnak azt üzente, hogy ne féljenek megmutatni magukat ételeikkel, de legyenek alázatosak és mindig figyeljenek oda azokra, akik tanácsot adnak.

A sütés-főzés alkotás, öröm és kreativitás!

Ennek szellemében ajánljuk ezt a videót - a Think Food csoport tagjától, José Andréstól - Neked, aki szintén ebben a tudatban éli meg mindennapjait a konyhán:

 

Fusilli de parmesano por José Andrés. Fusilli hecho con agua de parmesano e inyección de pesto fresco. Rematado con un huevo y trufa.Dale like (Y) a Gastronómadas MX y ayúdanos a compartir las cosas deliciosas de la vida.

Posted by Gastronómadas MX on 2015. május 28.

Ausztriai munka