Elválni a családtól – mit vegyél figyelembe az indulás előtt?

Elválni a családtól – mit vegyél figyelembe az indulás előtt?

Forrás: mashable.com

Talán az egyik leggyakoribb indok, ami miatt egy magyar ember ausztriai munka után kezd el érdeklődni, az az, hogy a családjának megteremthessen mindent, amire szüksége van.

Sokan vágnak neki egyedülállóként egy külföldi szállodai kisegítő munkáknak, hogy lakásra, autóra gyűjtsenek, nyelvet tanuljanak, vagy tapasztalatot szerezzenek, de az nem hasonlítható ahhoz, mint mikor az embernek családja van, akik várják majd haza.

Ilyenkor ráadásul ott van az a cél is, hogy a családunk számára tudjunk pénzt félretenni, és Magyarországra visszatérve olyan dolgokat megvásárolni, amit amúgy nem engedhetnénk meg.

Aki ilyen döntés előtt áll, annak nagyon sok dolgot kell mérlegelnie: mennyi megtakarítást lehet szerezni a külföldön töltött idő alatt, megéri-e hónapokra elszakadni a férjtől, feleségtől, vagy a gyerekektől, és hogyan lehet erre felkészülni és felkészíteni őket.

Az első kérdésre válaszul korábban már kiszámoltuk, hogy akár 1.500.000 Forintot is lehet keresni egyetlen nyári szezon alatt, és bár azt nem tudjuk megmondani, hogy ez ki családjának mekkora segítséget nyújt, a korábbi ügyfeleink tapasztalatai alapján arra rálátunk, hogy mi az, amit el kell dönteni indulás előtt.

Sok-e az pár hónap?

Sok-e az pár hónap?

Forrás: hvg.hu

Egy 7 és egy 3 éves gyerek mellett anyaként kimenni külföldre dolgozni, és apával itthon hagyni a két gyereket néhány hónapra, vagy inkább az itthoni nyomor?

Ez a kérdés még pár éve merült fel egy közösségi fórumon, és jól mutatva, hogy mennyire releváns és megosztó a kérdés, hatalmas vita alakult ki körülötte, és a main napig érkeznek rá kommentek.

Nagyon nehéz ilyen döntést meghozni szülőként, de azt láthatjuk, hogy a munka miatti különélés ellenzőinek nagy része mindig arra szokott alapozni, hogy a gyerekek, akik több éven keresztül a szülők nélkül nőnek fel, milyen élményekből maradnak ki.

Aki szállodai munkára költözik ki Ausztriába, az általában a téli vagy a nyári szezont célozza be: ilyenkor van a legtöbb turista, és ilyenkor van a legnagyobb szükség a kisegítő munkaerőre.

Így jellemzően pár hónap az az időtartam, amit a mi ügyfeleink kint szoktak tölteni, ami elsőre soknak tűnhet, de nem az: ha úgy választunk szezont, akkor otthon leszünk a gyerekek születésnapján, fontosabb eseményein, és ha például a nyári szünetben akarunk velük időt tölteni, akkor inkább a sí idényt célozzuk be munkára.

Könnyebb megbeszélni a dolgot, hogyha a párunk, vagy a szüleink várnak minket haza: ők egészen biztosan meg fogják érteni, hogy pár hónapot külön tölteni nem nagyon nehéz, sőt, bizonyos esetekben csak erősíti a kapcsolatot.

Azt pedig ne feledjük el, hogy amellett, hogy az időtartam se hosszú, Ausztria nem a világ vége: hogyha interneten ellenérveket találunk a külföldi munka ellen, akkor figyeljük meg, hogy gyakran Amerika és Ázsia közti utazásról van szó – Te, hogyha valami nagyon komoly probléma van, a főnököddel megbeszélve (ugyanúgy, ahogy egy magyarországi főnökkel is lehet egyeztetni) akár pár óra alatt haza tudsz jutni.

Arra azonban ne számíts, hogy ezt minden hétvégén meg tudod tenni: a szabadságaidat jellemzően külföldön fogod tölteni, mert annyi időd nem lesz egyben, hogy megérje hazautazni.

Amire a keresetből futja

Amire a keresetből futja

Forrás: hvg.hu

A mérleg másik oldalán az áll, hogy mit tudsz a külföldi keresetből megengedni magatoknak, miután hazaértél: legyen a cél az, hogy a gyerekek jobb iskolába járhassanak, a pároddal összeköltözz, vagy a szüleidnek vegyél meg valamit, amire nekik a nyugdíjukból nem futja, Ausztriában biztos, hogy könnyebben tudsz rá spórolni.

Jó ötlet lehet például, hogyha nyári szezonra utazunk ki, akkor a gyerekeket a keresett pénzből rögtön táborokba beíratni.

Ezek Magyarországon olyan drágák szoktak lenni, hogy kevés szülő engedheti meg magának, de ha az ausztriai munka lehetővé teszi, akkor több legyet ütünk egy csapásra: felejthetetlen emlékeket szerzünk a gyerekeinknek, és könnyebbé tesszük az időt számukra és a párunk számára is, amíg nem vagyunk otthon.

De nem csak nyáron segíthet az extra jövedelem, hisz abból akár az iskolai kiadásokat vagy a különórákat is fedezni tudjuk, és így, míg a legtöbben azt gondolják, hogy a távoli munka nem tesz jót a gyerekeknek, akár az előnyükre is válhat később.

Minderre igaz azonban, hogy a pénzt sose szabad a család elé helyezni, és mi is csak azt hangsúlyozzuk, hogy minden ilyen döntést a családdal együtt hozzuk meg – hogyha mind úgy látjátok, hogy van olyan cél, amit megéri elérni, és segít benne a magyarországinál sokkal jobb fizetés, akkor vágjatok csak bele.

Előre meg kell beszélni mindent

Előre meg kell beszélni mindent

Forrás: stayathomemum.com.au

Minden probléma megelőzője lehet a kommunikáció és a tervezés, így mi is szeretnénk összefoglalni, hogy mi az, amit mindenképp szervezz meg a kiutazás előtt.

Ha gyerekeid vannak, akkor nekik világosan el kell magyarázni, hogy mi és miért történik: ne csak váratlanul hagy ott őket, hanem beszéljétek meg, hogy mikor fogsz hazautazni, hogyan fogjátok tartani a kapcsolatot, és csináljatok együtt visszaszámlálós naptárat.

Ha úgy érzik, hogy ők is be vannak vonva a dologba, az sokat fog nekik segíteni.

Gondoskodj arról, hogy a párodnak legyen segítsége otthon.

Különösen nehéz a helyzet, hogyha anyaként költözöl külföldre, és az apukát hagyod otthon, de természetesen ez nem elképzelhetetlen: mivel szobalányként is átlagosan 1460 € keresel havonta, ami többszöröse lehet a párod fizetésének, logikus lehet, hogy ő legyen a gyerekekkel.

Ilyenkor mindenképpen szerezzetek egy megbízható bébiszittert, aki tud segíteni a nehezebb napokon: akár családtagot, de a félretett keresettből már bérelni se fog nehézséget.

Ha nehéz az elválás, találjatok ki olyan dolgokat, amik mindenkinek segítenek.

Jó ötlet lehet például, hogy rendszeresen levelet írsz az otthoniaknak, ami manapság már egy nagyon kedves gesztus lehet, ami könnyen mosolyt csal bárki arcára.

Ha pedig neked hiányozna nagyon a családi légkör, gondolkozz azon, hogy odakint is egy családi szállodát válassz: eddigi pályázóink mind arról számoltak be, hogy ahol Te is szinte családtagnak számítasz, sokkal gyorsabban repül az idő.

„Nagyon családias csapat alakult ki a hónapok során. […] A főnökünk is barátságos, amiben csak tud, segít. A munka mellett szán időt csapatépítésre is, legyen szó bowlingozásról, lézer harcról vagy csak egy valahová beülős vacsoráról.”

Iványi Anett és Rácz Miklós Máté véleménye >>

Az interneten keresztül

Az interneten keresztül

Forrás: stayathomemum.com.au

Talán a legfontosabb része az előkészületeknek, hogy ismerjétek meg az eszközöket, amikkel kapcsolatot tudtok tartani.

A legnépszerűbb megoldás a Skype szokott lenni, ami segítségével ingyen indíthatsz videóhívást az interneten keresztül, bárhol is vagy a világban.

Ehhez csak egy olyan telefon, tablet vagy laptop kell, amin van mikrofon és webkamera, és máris pár perc alatt el tudod érni az egész családot, akikkel élőképen látjátok egymást.

Kérdezz utána, hogy a szállodában lesz-e internet elérésed (bár ez már szinte mindenhol alapvető, egy rákérdezés mindig biztosabbá teszi), legyen alkalmas eszközöd, és tanulja meg mindenki a használatát: te is, és azok is, akik otthon vannak.

Mikor már ismered a beosztásod, megbeszélhettek egy időpontot, amikor fixen Skype-oltok – még ha heti rendszerességgel is találtok csak ilyet, a tény, hogy pontosan tudjátok mikor lesz a következő, sokat segíthet neked vagy a gyerekeknek is.

Hosszútávon az egész családnak jó

Sokan azért vállalják az ausztriai munkát, hogy később az egész családjukkal együtt külföldre költözhessenek.

Ezzel kapcsolatban azt a tanácsot tudjuk adni, hogy elsőre mindenképpen egyedül utazz ki, és ismerd meg az országot, így ugyanis könnyebb lehet beilleszkedni, és a fizetésedből pedig támogathatod az otthon élőket.

Később pedig már semmi se áll az útjában a kiköltözésnek, ha az egész családdal ott akartok élni.

Ez alól az lehet kivétel, hogyha nem kell még gyerekekre vigyáznotok, és a pároddal együtt akarsz dolgozni – ennek nagy hagyománya van, és sok helyen keresnek páros pozícióra embereket.

Ha pedig csak te akarsz hosszabb távra munkát vállalni, akkor azt ajánljuk, hogy figyeld az ausztriai családi pótlék alakulásáról szóló híreket, mert ez is nagyban befolyásolja azt, hogy mivel tudod a gyerekeid jövőjét segíteni.

Ausztriai munka