Eltűnt egy településnyi ember! – Ausztriába?

Eltűnt egy településnyi ember! – Ausztriába?

 

„Eltűnt egy településnyi ember!” – írja egy somogymegyei híreket megosztó portál.  „Egy mosonmagyaróvárnyi, azaz nagyjából 31 500 magyar keresett boldogulást tavaly Nyugat-Európában – Somogyra lefordítva ez azt jelenti, mintha Nagyatád, Marcali Fonyód és Csurgó szinte teljes lakossága kivándorolt volna.”

A Magyarországról külföldön szerencsétpróbálók legkedveltebb célpontjai: Ausztria, Németország és Nagy-Britannia.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint csak Somogy megyéből 500.000 munkavállaló indult útnak, mind hivatalosan – tehát a magyar egészségügyi rendszerből – kijelentkezve.

Az emberekben működnek a túlélési stratégiák, azaz, ha másutt jobb életkörülményeket remélnek, odaköltöznek

2014-ben felgyorsult a kivándorlás az országból, a külföldre költözés persze nem minden megyéből ugyanolyan arányú.

Az osztrák-magyar határ mentén megtalálható településekről minden hajnalban kígyózó autóhad indul meg, hogy a szokásos dugón átverekedve magát Ausztriában kezdje meg a munkanapot.

Ők azok, akik az ingázást választották…

Érdekel a határ menti munkavállalás? Most minden egy helyen:

Ausztriai munka ingázóként Pendlerként is megéri?

ausztria

 

Mivel az osztrák fizetések négyszer-ötször akkorák, mint idehaza, a munkakörülmények pedig általában szintén magasabb minőségűek, az agyelszívás megállíthatatlanul folytatódik idén is.

Egyre többen döntenek a szezonális munkavállalás mellett – nem csak a jobb életvitel és a magasabb bérek miatt, de a magyarországi közállapotok miatt is.

A múlt hónapban több sikeresen elhelyezkedett álláskeresőnkkel beszélgettünk tapasztalataikról, tanácsaikról és három dolgot emeltek ki:

  • Sok munkavállalót az otthon felvett hitelek törlesztői kényszerítettek arra, hogy Ausztriában nézzen magasabb bérek után.

A devizahitel vége!

  • Ausztriában megbecsülik a magyar munkaerőt, de meg is kell dolgozni ezért.

A felszolgáló Klára és párja a kint töltött szezonokban olyannyira megszerették Ausztriát, hogy ma már kint laknak és nem is tervezik a hazaköltözést.

Szerintük: „Ha jól dolgozol és szorgalmas vagy, akkor megbecsülik a munkádat és téged is.”

Van lehetőség az előrelépésre, amit Magyarországon sajnos nem tapasztalt.

Szakmailag nagyon sokat tanult Ausztriában és a referenciáinak köszönhetően – amiket minden korábbi munkáltatójától ügyesen elkért – könnyen talált egy nagyon jó éves munkát a párjával együtt.

Érdekel a teljes beszélgetés? Itt olvass tovább…

Nyelvtudás és elő-információ hiányában kellemetlen élményként is végződhet a kaland.

Mivel hatalmas a túljelentkezés, sajnos több esetben előfordult, hogy a kiutazás napján mondták vissza az állást.

Sok féleértés adódott már a próbamunkából is, így mindenképpen érdemes felkészülni a szezonra.

Ausztriában egy szakképzett vendéglátós, német nyelvtudással átlagosan 1700 Eurót keres meg havonta, úgy hogy nem kell se a szállásra, se az ellátásra plusz pénzt fordítania.

Ausztriában egy szakképzett vendéglátós, német nyelvtudással átlagosan 1700 Eurót keres meg

 

A legutóbbi felmérések azt is bebizonyították, hogy főként a fiataljaink mobilisak; ami már csak azért is probléma, mert a frissen végzett szakmunkásainkat és diplomásainkat így egyre gyorsuló ütemben veszítjük el.

Ez már most érezhető a magyar egészségügyben, szakképzett ápolóink és műszaki szakembereink is a Külföldöt részesítik előnyben.

Hogy mi lesz ennek a nagymértékű munkaerő-áramlásnak a vége, meglátjuk…

A Tiroli Álláskereső 2014-es adatai szerint az emigránsaink 30-45 év közötti, 6,3 százalékuk felsőfokú vendéglátós végzettséggel rendelkezik illetve 79% szakképesítés nélküli munkakörben talált állást.

Neked mi a véleményed a témáról? Írd meg nekünk kommentbe!

Ausztriai munka