Elekes Fanni sikeresen helyezkedett el
felszolgálóként Ausztriában!

Elekes Fanni véleménye / 2014 szeptember 17.

Sziasztok! 

Elekes Fanni vagyok 21 éves, pincér. Német nyelvtudásomnak köszönhetően úgy gondoltam iskola után megpróbálkozom Ausztriában munkát vállalni. Bátyám is általatok került ki még öt éve, így tudtam, hogy hozzátok fogok fordulni segítségért.

A pályáztatásom július 27.-én kezdődött. Az első telefonhívásom 7:30 körül volt, és este 8-ig meg sem állt, az első napon kb. 40 telefonhívásom, a 3. napon pedig 72 volt, ezekből 17 konkrét állásajánlatom volt. Olaszországból, Svájcból és Németországból is kaptam telefonhívásokat.

Az e-mailekről nem is beszélve. Az első 2-3 nap nagyon intenzív volt, 300-400 e-mailt kaptam, még a mai napon is küldenek. A pénzt megérte rá kiadni, mert munkát találtam, és már bőven visszajött ez a pénz. 

Végül augusztus 4.-én már kezdhettem a munkahelyemen, Salzburgtól 48 km-re egy tóparti négycsillagos szállodára esett a választásom, ahol az utolsó két hónapra jöttem dolgozni, hogy visszalendüljek a munkába és betanuljam az "Inkasso"-t, ami magyarul fizettetést jelent. Negatívumként említeném, hogy ez idáig sajnos nem nagyon volt rá alkalmam, hogy gyakorolni tudjam. Megvetették velem a Brifkó-tartót, hogy szükségem lesz rá, egyszer nem használtam. Azt mondták munkaruhát biztosítanak, nem biztosítottak.

A munkatársaim kedvesek, segítőkészek, tisztelet a kivételnek, a beilleszkedés viszonylag gyorsan ment. A munka augusztusban kemény volt, a szezon utolsó hónapjában már nagyon kevés.

Elekes Fanni

A fizetésem 98%-át félre tudom tenni, mivel a szállásért nem fizetek, szabadnapomon az étkezést meg kell oldanom, internet van a hotelban.  A borravaló nem rossz, elosztjuk a pincérek és szakácsok között.    

Tanácsok:

A német nyelvtudás kell.

A telefonhívásoknál érdemes füzetet, tollat mindig magadnál tartani és mindent jegyzetelni, (hely, szállás, borravaló,  nettó bér,  és hogy milyen munkát vállalsz, pl.: Frühstückskellnerin, Kellnerin mit Inkasso, Speiseträgerin, Shankkraft stb.)

Sok szerencsét mindenkinek!

Üdvözlettel:

Fanni