Ausztriai munka pároknak, mert párban szép az élet Ausztriában is

Ausztriai munka pároknak

 

Habár sokan szeretnének minél hamarabb kijutni Ausztriába és beállni a jól fizetett állásokkal büszkélkedők egyre gyarapodó csapatába, mégis mindenkiben erősen munkálkodik az ismeretlentől való félelem.

Távol a családomtól? Távol a barátaimtól? Távol a kutyámtól? Távol a jól megszokott minden napjaimtól?

Elsőre talán ijesztőnek is tűnhet.

Főleg, ha nincs még tapasztalatod hasonló szituációban.

Ez teljesen normális, nem Veled van a baj.

Sokaknak egy huzamosabb idejű külföldi munkavállalás szinte majdhogynem elképzelhetetlen.

A baj akkor van, ha a félelmed kerekedik felül és hagyod, hogy a bizonytalanságod nyerjen…

Mindenre van megoldás!

szobalány állás

Ahogy a mondás is tartja: párban szép az élet.

Mindenkinek jól esik, ha van, akire számíthat, akihez tanácsért, vagy akár csak egy bíztató mosolyért fordulhat.

Már maga a tudat megnyugtató, hogy megoszthatod a gondolataidat, örömödet, és ne adj Isten bánatodat egy ismerős arccal.

Álláskeresőink szinte kivétel nélkül megkeresnek minket a nagy kérdéssel:

"Vajon párban is el tudnánk helyezkedni Ausztriában?"
"Probléma lehet, ha egy barátommal vágnánk neki a munkakeresésnek?"
"Mennyi az esélye, hogy velem tud jönni a feleségem?"

Büszkén jelenti a Tiroli csapata, hogy ennek semmi akadálya, hiszen közölünk is volt már erre példa korábban.

Nem lehetetlen ez a formáció, hiába is állítják ezt mások.

Bízz magadban, a párodban és a szakértelmünkben!

2008-as alapításunk óta több mint 225 párnak segítettünk elhelyezkedni Ausztriában illetve Dél-Tirolban, és ez a szám szezonról szezonra csak nő.

Ha kíváncsi vagy a véleményükre, itt találod őket.

Párként Ausztriában?

Párként ne csak a klasszikus férj-feleség felállást képzeld el.

Ha már ketten vagytok, az egy pár: lehettek testvérek, barátok, anya és lánya, apa és fia vagy ennek bármilyen kombinációja.

Ami nagyon fontos, hogy ebben az esetben is szükséges a német nyelvismeret – mindkettőtök részéről.

Magyarán nem elég, ha csak Te beszélsz németül és a párod most kezd ismerkedni a nyelvvel, vagy ha a recepciós pozícióra jelentkező lányod 3 nyelven beszél, az nem jelenti azt, hogy kiváltja a Te hiányosságodat a német tudásodra vonatkozóan.

Mivel nem lesztek együtt 0-24 órában, ezért nagy valószínűséggel mindkettőtökkel szeretne majd az osztrák munkáltató váltani pár szót, hogy akadálymentesen tudjatok majd a későbbiekben együtt dolgozni.

Ha pedig nem is azonos munkakörben fogtok dolgozni, akkor pedig egészen biztos, hogy más helyen töltitek majd a munkaórákat, így nem tudtok tolmácsolni egymásnak.

Persze az nem probléma, ha nem azonos szintű a nyelvtudás, de az alap kommunikációs képességgel rendelkeznetek kell mindkettőtöknek.

Ausztriában a legkeresettebb páros pozíció: konyhai kisegítő - szobalány.

Fontos tudnod, hogy a munkáltató nem minden esetben fogja figyelembe venni, hogy Ti egy pár vagytok, tehát nem fogja feltétlenül összeegyeztetni a szabadnapjaitokat.

Ezzel sajnos számolnotok kell, de azért a legtöbb esetben – általában ha férj és feleségként érkeztetek – próbálnak tekintettel lenni erre.

Természetesen a szobátok is közös lesz.

Mikor érdemes elkezdeni az álláskeresést?

Mivel párban elhelyezkedni továbbra sem a legegyszerűbb és azonos munkahelyet szerezni sem, érdemes már jóval a szezonok beindulása előtt elkezdeni a keresgélést.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha a nyári szezonra – ami az alacsonyabban fekvő területeken, akár hosszabb is lehet Ausztriában, mint a téli szezon – már biztos munkahelyet szeretnél, akkor legkésőbb májusban el kell küldened a jelentkezésedet a különböző vendéglátóegységekbe.

Ha a téli szezon a cél – és nem a nyári szezonból hívnak vissza -, akkor pedig októberben kell már konkrét pályázati anyaggal "kopogtatni az alpesi ajtókon".

A lényeg azonban, hogy még a szezonok előtti nagy dömping előtt célba érkezzenek az önéletrajzaitok és bemutatkozó leveleitek, hiszen így van a legnagyobb esélyetek a biztos állásra, egy helyen.

Ilyenkor még nincs meg a teljes csapat a következő időszakra és több állás között tudtok Ti is válogatni.

Nyilván az a cél, hogy kikerüljetek, de az sem hátrány, ha Ti tudjátok kiválasztani a számotokra legmegfelelőbb szállodát vagy éttermet.

És ha nem sikerül?

Sikerül!

Ha nem elsőre, hát másodszorra.

Az élet nem mindig adja könnyen a dolgokat, és általában mindennek meg van az oka.

Ha nem sikerült első próbálkozásra egy helyen elhelyezkedni, akkor se keseredjetek el!

Ha csak Neked ajánlottak fel munkát és a párodat most nem tudják alkalmazni, ne utasítsd el rögtön az ajánlatot.

Hiszen egyrészt tapasztalatot szerezhetsz, tehát az önéletrajzodba rögtön bekerülhet - nagybetűkkel - egy osztrák szálloda neve és referenciája, másrészt pedig kapcsolatokat teremthetsz, amiknek köszönhetően akár munkát is szerezhetsz a párodnak a szomszédos hotelek egyikében.

Arról nem is beszélve, hogy ha valamelyik kollégád kiesik – felmond, elküldik, egyéb okok -, rögtön ott a ragyogó alkalom, hogy beajánld kedves párodat, aki természetesen ugyanolyan kifogástalanul végzi a munkát, mint Jómagad.

Korábban egy kedves 50 éves felszolgáló álláskeresőnk szezon vége felé - ha jól emlékszem, akkor 2010 márciusában - belevágott a Tiroli Állások Szezonális Programba és miután elhelyezkedett, rá két hétre a feleségét is ki tudta vinni, mert megüresedett egy hely!

És ez csak egy példa a sok közül.

A tanulság tehát, hogy párként nem egyszerű a helyzet, de nem is kilátástalan.

Ha rendelkeztek – mindketten – a kellő nyelvismerettel, szakácsok és felszolgálók esetén szaktudással és egy kis tapasztalattal is esetleg, akkor nincs mitől tartanotok, a osztrák munkáltatók Titeket keresnek!

 
Kérdésed van az ausztriai munkával kapcsolatban?
Tedd fel nekünk itt!

2009 óta több, mint 244 sikeres álláskeresőnk véleménye itt, akik a Tiroli Állások Szezonális Programmal jutottak ki

Sisák Erika sikeresen helyezkedett el szobalányként Ausztriában!2018. július 11.

Sisák Erika véleménye

"Először, amikor rátaláltam a szezonális programra nagyon megörültem, de aztán láttam, hogy mennyibe kerül. Ekkor merült fel bennem az, hogy mi van, ha befizetem az összeget és eltűnnek? Szerintem ez a mai világban sajnos teljesen normális első reakció. DE én mindenkinek csak ajánlom, merjetek belevágni! Teljesen megbízható pályáztató cég! Hihetetlenül segítőkész csapat, minden tájékoztatást megkaptam és tényleg minden úgy is lett, ahogy elmondták."