Ausztriai munka pároknak, mert párban szép az élet Ausztriában is

Ausztriai munka pároknak

 

Habár sokan szeretnének minél hamarabb kijutni Ausztriába és beállni a jól fizetett állásokkal büszkélkedők egyre gyarapodó csapatába, mégis mindenkiben erősen munkálkodik az ismeretlentől való félelem.

Távol a családomtól? Távol a barátaimtól? Távol a kutyámtól? Távol a jól megszokott minden napjaimtól?

Elsőre talán ijesztőnek is tűnhet.

Főleg, ha nincs még tapasztalatod hasonló szituációban.

Ez teljesen normális, nem Veled van a baj.

Sokaknak egy huzamosabb idejű külföldi munkavállalás szinte majdhogynem elképzelhetetlen.

A baj akkor van, ha a félelmed kerekedik felül és hagyod, hogy a bizonytalanságod nyerjen…

Mindenre van megoldás!

szobalány állás

Ahogy a mondás is tartja: párban szép az élet.

Mindenkinek jól esik, ha van, akire számíthat, akihez tanácsért, vagy akár csak egy bíztató mosolyért fordulhat.

Már maga a tudat megnyugtató, hogy megoszthatod a gondolataidat, örömödet, és ne adj Isten bánatodat egy ismerős arccal.

Álláskeresőink szinte kivétel nélkül megkeresnek minket a nagy kérdéssel:

"Vajon párban is el tudnánk helyezkedni Ausztriában?"
"Probléma lehet, ha egy barátommal vágnánk neki a munkakeresésnek?"
"Mennyi az esélye, hogy velem tud jönni a feleségem?"

Büszkén jelenti a Tiroli csapata, hogy ennek semmi akadálya, hiszen közölünk is volt már erre példa korábban.

Nem lehetetlen ez a formáció, hiába is állítják ezt mások.

Bízz magadban, a párodban és a szakértelmünkben!

2008-as alapításunk óta több mint 225 párnak segítettünk elhelyezkedni Ausztriában illetve Dél-Tirolban, és ez a szám szezonról szezonra csak nő.

Ha kíváncsi vagy a véleményükre, itt találod őket.

Párként Ausztriában?

Párként ne csak a klasszikus férj-feleség felállást képzeld el.

Ha már ketten vagytok, az egy pár: lehettek testvérek, barátok, anya és lánya, apa és fia vagy ennek bármilyen kombinációja.

Ami nagyon fontos, hogy ebben az esetben is szükséges a német nyelvismeret – mindkettőtök részéről.

Magyarán nem elég, ha csak Te beszélsz németül és a párod most kezd ismerkedni a nyelvvel, vagy ha a recepciós pozícióra jelentkező lányod 3 nyelven beszél, az nem jelenti azt, hogy kiváltja a Te hiányosságodat a német tudásodra vonatkozóan.

Mivel nem lesztek együtt 0-24 órában, ezért nagy valószínűséggel mindkettőtökkel szeretne majd az osztrák munkáltató váltani pár szót, hogy akadálymentesen tudjatok majd a későbbiekben együtt dolgozni.

Ha pedig nem is azonos munkakörben fogtok dolgozni, akkor pedig egészen biztos, hogy más helyen töltitek majd a munkaórákat, így nem tudtok tolmácsolni egymásnak.

Persze az nem probléma, ha nem azonos szintű a nyelvtudás, de az alap kommunikációs képességgel rendelkeznetek kell mindkettőtöknek.

Ausztriában a legkeresettebb páros pozíció: konyhai kisegítő - szobalány.

Fontos tudnod, hogy a munkáltató nem minden esetben fogja figyelembe venni, hogy Ti egy pár vagytok, tehát nem fogja feltétlenül összeegyeztetni a szabadnapjaitokat.

Ezzel sajnos számolnotok kell, de azért a legtöbb esetben – általában ha férj és feleségként érkeztetek – próbálnak tekintettel lenni erre.

Természetesen a szobátok is közös lesz.

Mikor érdemes elkezdeni az álláskeresést?

Mivel párban elhelyezkedni továbbra sem a legegyszerűbb és azonos munkahelyet szerezni sem, érdemes már jóval a szezonok beindulása előtt elkezdeni a keresgélést.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha a nyári szezonra – ami az alacsonyabban fekvő területeken, akár hosszabb is lehet Ausztriában, mint a téli szezon – már biztos munkahelyet szeretnél, akkor legkésőbb májusban el kell küldened a jelentkezésedet a különböző vendéglátóegységekbe.

Ha a téli szezon a cél – és nem a nyári szezonból hívnak vissza -, akkor pedig októberben kell már konkrét pályázati anyaggal "kopogtatni az alpesi ajtókon".

A lényeg azonban, hogy még a szezonok előtti nagy dömping előtt célba érkezzenek az önéletrajzaitok és bemutatkozó leveleitek, hiszen így van a legnagyobb esélyetek a biztos állásra, egy helyen.

Ilyenkor még nincs meg a teljes csapat a következő időszakra és több állás között tudtok Ti is válogatni.

Nyilván az a cél, hogy kikerüljetek, de az sem hátrány, ha Ti tudjátok kiválasztani a számotokra legmegfelelőbb szállodát vagy éttermet.

És ha nem sikerül?

Sikerül!

Ha nem elsőre, hát másodszorra.

Az élet nem mindig adja könnyen a dolgokat, és általában mindennek meg van az oka.

Ha nem sikerült első próbálkozásra egy helyen elhelyezkedni, akkor se keseredjetek el!

Ha csak Neked ajánlottak fel munkát és a párodat most nem tudják alkalmazni, ne utasítsd el rögtön az ajánlatot.

Hiszen egyrészt tapasztalatot szerezhetsz, tehát az önéletrajzodba rögtön bekerülhet - nagybetűkkel - egy osztrák szálloda neve és referenciája, másrészt pedig kapcsolatokat teremthetsz, amiknek köszönhetően akár munkát is szerezhetsz a párodnak a szomszédos hotelek egyikében.

Arról nem is beszélve, hogy ha valamelyik kollégád kiesik – felmond, elküldik, egyéb okok -, rögtön ott a ragyogó alkalom, hogy beajánld kedves párodat, aki természetesen ugyanolyan kifogástalanul végzi a munkát, mint Jómagad.

Korábban egy kedves 50 éves felszolgáló álláskeresőnk szezon vége felé - ha jól emlékszem, akkor 2010 márciusában - belevágott a Tiroli Állások Szezonális Programba és miután elhelyezkedett, rá két hétre a feleségét is ki tudta vinni, mert megüresedett egy hely!

És ez csak egy példa a sok közül.

A tanulság tehát, hogy párként nem egyszerű a helyzet, de nem is kilátástalan.

Ha rendelkeztek – mindketten – a kellő nyelvismerettel, szakácsok és felszolgálók esetén szaktudással és egy kis tapasztalattal is esetleg, akkor nincs mitől tartanotok, a osztrák munkáltatók Titeket keresnek!

 

Ausztriai munka