Ausztriai munka nyelvtudás nélkül: NINCS

A szavak fegyverek, ha ezeket jól használod, egyenes út vezet az ausztriai munkához.

Ausztriai munka nyelvtudás nélkül

 

Egyre nő a szakadék a gazdagok és szegények között.

A korábban tehetős középosztály mára kihalóban: veszélyeztetett faj lett.

Aki jó üzletet tudott csinálni a még mindig gyűrűző válság után is, és netalán tán még a szerencse is mellé állt, annak most még jobban fut a szekér.

Aki viszont lemaradt erről a rohanó szekérről, nagyon kevés az esélye, hogy valaha is fel tud rá még kapaszkodni…

Na de itt álljunk meg egy pillanatra!

Ki és hogy jön ahhoz, hogy megmondja, hány embernek van hely azon a bizonyos szekéren?

A magyar leleményes nép, nem hiába állta ki a történelem viszontagságait, s találta fel magát mindig, bármilyen akadállyal is találkozott szembe.

Ezek az akadályok ugyan mindig más és más formában jelentkeztek, abban azonban hasonlítottak, hogy elmúltak.

Ami nem öl meg, az erősít alapon, ma már nevetve vesszük az akadályokat, s ha ugyan fájó szívvel, de alkalomadtán búcsút is intünk szép országunknak.

Míg őseinknek vérre menő harcokat kellett vívniuk a Magyarországra betörő janicsárokkal, ma önként hagyjuk el otthonunkat.

Tesszük ezt kalandvágyból, hogy megnézzük, mit is tartogat nekünk a világ, vagy éppen önmegvalósításból, mert tanulni, ismerkedni vagy egyszerűen csak tapasztalatot szerezni akarunk.

Ahány ember, annyi motiváció.

Szerencsések a világutazók – mondhatod Te -, akit a megélhetés hajtott, mikor külföldön vállaltál munkát.

Mert hiszen a mai magyar ember legnagyobb akadálya a boldoguláshoz, az előrelépéshez a munkád meg nem becsülése.

Dolgozhatsz Te 10-12 órákat, a kutyát nem érdekli, mint ahogy az sem, hogy már 35 éve vagy a cégnél. Már minden bizonytalan, nem tudsz előre tervezni.

„A legnagyobb baj, hogy otthon 10-15 éve is többet kerestünk, mint most. A bérszínvonal nagyon alacsony, egyre több órát kell dolgozni, egy bérért nem ritkán másfél-két munkakört kell ellátni, szabadnapot legfeljebb heti egyet kapunk, több olyan álláshirdetést olvastam, hogy a szezont szabad nap(!) nélkül kellene (minden nap, reggeltől estig) végig dolgozni. Ráadásul a magyar munkaadó inkorrekt. Ausztriában sem jobb, de legalább megfizetnek. (Bár ez a pénz csak akkor sok, ha haza visszük). Viszont itt nem sajnálják tőled a munkaadók, és nem törik a fejüket folyton azon, hogyan fizethetnének kevesebbet. Amíg a munkavállalókat otthon nem becsülik, és fizetik meg, a helyzet nem fog változni.„ - Erika

A megoldás lépései...

És hogy hogyan oldja meg ezt a helyzetet a legtöbb ember?

Elmegy és Ausztriában vállal munkát.

Ugyan nyugati szomszédunknál sem osztogatják ingyen a zsíros fizetéseket, a munka már csak ott is munka marad, de abból a pénzből legalább lehet félretenni.

Lehet tervezni.

Lehet iskolát fizetni.

Lehet nyaralni.

Lehet autó hitelt törleszteni.

Lehet házat felújítani.

Biztosan Neked is van, egy ilyen leheted…

A Tiroli csapattagok is megjárták saját útjukat a Külföldön, volt részünk jóban-rosszban egyaránt, mint ahogy már csak lenni szokott.

Nálunk az a mondás tartja, hogy nyitni kell az új felé és néha szükség van a szemléletváltásra.

Hiszen nem feltétlenül az a „jó” vagy éppen „rossz”, amit mi annak ítélünk; ahány ház, annyi szokás.

Egy valami azonban teljesen biztos, alkalmazkodni kell és barátsággal, nyitottan fogadni az újat.

Ha minden önmagunktól elvárhatót megteszünk, akkor sikerülni fog.

Lehet nem elsőre, az is lehet nem másodszorra, de ezekből tanulni kell és nem meghátrálni.

Erről folytatott tanulmányáról beszél Carol Dweck a TED* konferencia színpadán, igazán motiváló stílusban:

*Mi is az a TED?

A TED egy széles körben elérhető platform a megosztásra érdemes gondolatok (Ideas Worth Spreading) számára. A rendezvénysorozat eredetileg egy szűkebb közösségi kezdeményezésként indult 1984-ben, sajátos módon egyetlen konferenciahelyszínen ötvözve a technológia (Technology), a szórakoztatás (Entertainment) és a design (Design) témaköreit. Az elmúlt tíz évben a TED közönsége az online video szolgáltatásoknak és a közösségi médiának köszönhetően folyamatosan bővült, így mára több, mint száz nyelven, és több száz millió video megosztás révén terjeszti a gondolatokat rendkívül széles palettán mozogva: a tudományos, üzleti és szórakoztató témákon keresztül egészen a globális problémák provokatív megvitatásáig. A TEDx rendezvénysorozatok pedig ugyanebben a szellemben, a TED által felügyelt licenszek mellett, de független lelkes helyi csapatok és közösségek szervezésében valósulnak meg világszerte. Erre a független önszervező működésre utal a névben található "x".

 

Álláskeresőinktől érkezett tapasztalatok

Rengeteg álláskeresővel vagyunk kapcsolatban, akik szívesen osztják meg velünk élményeiket, tapasztalataikat.

Mint ahogy már azt oly sokszor írtuk, való igaz, hogy Ausztriában sem fenékig tejfel az élet, de a kint dolgozó/élő sikeres álláskeresőink egyike sem tervezi, hogy hazajönne.

„A munkát nem kerültem soha, így a sok és gyors munka sem volt számomra nehéz. Nekem jó élmény volt kint dolgozni, még most is ott lennék, ha tehetném, de most másik országban vagyok, mivel a párom nem beszéli jól a németet és rosszul érezte magát kint. Nekem házra kellett a pénz, itthon 70.000 Ft fizetésből ez megoldhatatlan lenne. Mielőtt kimentem Ausztriába, érdeklődtem ismerőstől, milyen kint. Nem sok jót mondtak, ennek ellenére megpróbáltam, nekem viszont bejött. Ami másnak rossz, az lehet, h neked nem gond. Mások vagyunk. Szóval gyerünk, senki ne habozzon, aki teheti, menjen! Gyönyörű ország, lesznek nehézségek, de megéri.” - Eszter

Ahogy Eszter beszámolójából is kitűnik, a német nyelvtudás hiánya sok gondot okozhat: nekik ausztriai karrierjük végét.

Rengeteg álláskeresővel találkozunk, akik felháborodnak az osztrák munkáltatók azon kívánsága miatt, hogy megkövetelik a német nyelv alapszintű kommunikációs ismeretét.

Egy olyan kommunikációigényes szakmában, mint a vendéglátás, muszáj egy minimum szinten képesnek lenni a beszédre.

Gondold el, ha Te lennél a munkáltató helyében és egy külföldi ember jelentkezését olvasnád, aki nem elég, hogy más kultúrával, más nézetekkel, más szokásokkal rendelkezik, de még közös nyelvet sem találtok.

Te alkalmaznád?

Kockára tennéd a vállalkozásod?

Nyelvtudás nélkül kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz!

A másik oldala a dolognak – amiről szeretnek megfeledkezni az álláskeresők, akik nem beszélik a németet (még) -, hogy mennyire kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetsz.

Távol vagy mindentől és mindenkitől, attól a közegtől, amiben otthonosan mozogsz. Belecsöppensz egy teljesen új és más szabályokra épülő rendszerbe és a munkavállalásod korántsem fejeződött be azzal, hogy felvett – valamilyen ismerősöd ismerőse által – az osztrák főnököd.

Holnap már kopogtatnod kell a Gemeindeamt vagy a Fremdenpolizei ajtaján és meg kell igényelned a Krankenkasse-nál a Sozialversicherungsnummer-edet, és a Meldezettel-t is ki kell töltened, és a bankban is el kell magyaráznod, hogy Te a legjobb kondíciókkal szeretnél osztrák folyószámlát nyitni és persze mindezt németül.

Úgy, hogy megértsék.

Úgy, hogy jól járj.

Úgy, hogy tudd, mi áll a szerződésedben, amit aláírsz.

Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha nem fizetnek ki rendesen?

Ha a főnököd a hónap végén csak 1.250 eurót ad, pedig Te tudod, hogy 1.365 járna. Nem mindegy az a 115 euró, főleg ha átváltod forintra.

Itthon kb. ennyi jár a rokkantnyugdíjasoknak, kérdezd meg őket: nekik számítana-e, ha nem kapnák meg…

Sajnos, ha a 21. században érvényesülni akarsz, muszáj haladnod a korral.

Ma már többnyelvű generációkat nevelünk fel, az anyanyelvén kívül a nyugati országokban – és mi, magyarok is szeretnénk nagyon a Nyugathoz tartozni – mindenki beszél legalább egy, de inkább két idegen nyelvet.

Ebben a felgyorsult világban a közlés, a társalgás és információcsere nélkül lemarad az, aki kevés nyelvet ismer és alkalmaz...

Ahogy azt a kiváló Igor S. Popovic – nemzetközileg elismert szemináriumvezető - is kifejti  „A tökéletes állásinterjú” című könyvében:

„A kommunikációs készség, különösen a szóbeli, rendkívül fontos! A szavak fölöttébb hatásos eszközök – használd hát bölcsen, hiszen ezek kísérnek el a csúcsra tartó hosszú úton. Ha nem vagy elég óvatos, és nem a megfelelő szavakat használod, rosszul időzítesz, vagy nem a megfelelő ember előtt mondod ki őket, akkor előfordulhat, hogy te magad leszel a kudarcod okozója. Szavakkal szólítod meg az embereket, általuk közlöd az érzéseidet másokkal. A szókincsed te magad vagy – olyan, mint az ujjlenyomatod. Így tehát, ha javítani szeretnél imázsodon és az esélyeiden, ügyelj, hogy folyamatosan fejleszd! A kutatások szerint mindössze három-négyezer szó különbözteti meg egymástól az alacsony és a gazdag szókincsű embereket. Gyakran fontosabb az, ahogyan mondunk valamit, mint az, amit mondunk.”

 

Legjobb befektetés: a tanulás

Azt már tudod, miért olyan fontos németül beszélned.

De hogyan lehet mindezt hatékonyan fejleszteni?

Az egészen biztos, hogy egy idegen nyelvet tökéletesen elsajátítani, szinte lehetetlen.

Az viszont, hogy képes legyél megszólalni, csak bátorság kérdése.

A legtöbb ember fél megszólalni a tanult nyelven, mert attól tart hibázik.

És akkor mi van?

Nagy kaland, Te magad is csinálsz hibákat a magyarban.

Pedig az anyanyelved… és akkor a borzalmas helyesírókról ne is essék szó.

A nyelvtanulás három vastörvénye

Gyakorlás, gyakorlás és végül gyakorlás!

Nem új információ, hogy ha nem gyakorlod az egykor oly fáradságos munkával elsajátított készségeidet - legyen az a Te esetedben az általános iskolai német -, az bizony a feledés homályába kerül igen gyorsan.

A nyelvtanulás 7 titka

A TED konferenciák tolmácsai most elárulják a 7 legjobb stratégiát, amit eredeti angol nyelven itt olvashatsz el.

  1. Maradj a Földön! Tűzz ki magad elé egy reális és teljesíthető célt, amit meg tudsz valósítani és nem vállalod túl magad. Judith Matz - német fordító - szerint érdemes 50 új szóval indítani és ezeket másokkal gyakorolva használni, aztán szép lassan felszedni a nyelvtant is.
  1. Hidd el, hogy a nyelvtanulás megváltoztatja az életed! Elisabeth Buffard – 27 éve angol tanár – világosan látja, mi különbözteti meg a sikeres nyelvtanulókat a többiektől: egy olyan szokást sikerült kialakítaniuk, amit még akkor is megtartanak, ha fáradtak, betegek vagy éppen őrülten szerelmesek.
  1. Vidd haza a nyelvet! Minél jobban beengedsz egy idegen nyelvet a mindennapi életedbe, az agyad annál jobban elfogadja azt valami hasznos dolognak, amivel érdemes foglalkoznia. Olga Dmitrochenkova – orosz tolmács – azt vallja, hogy érdemes minden lehetőséget megragadni és többek között olyan módszereket ajánl, mint különböző tárgyak felcímkézése – én így tanultam meg a fűszerek nevét angolul -, gyermekkönyvek olvasása, feliratozott TED előadások – de megnézheted a kedvenc sorozatodat vagy akár filmedet is felirattal – vagy meséld el egy napod egy kitalált osztrák barátodnak – vagy egy olyannak, aki beszél németül.
  1. A technika is segít! Dmitrochenkova olyan mókás ötletekkel tanult nyelvet, mint a telefonja nyelvének átállítása, hiszen ezzel rögtön új szavakat sajátítasz el. Ugyanez a helyzet a számítógéped keresőjével, állítsd át a nyelvet már most!
  1. Új ajtók nyílnak előtted! Sebastián Bettinek – spanyol fordító – a nyelvtanulás mindig egy olyan dolog volt, aminek segítségével új élményeket élhet meg, mint például részt venni légi bemutatókon vagy élvezni a cowboy irodalom gyöngyszemeit eredeti szövegben. Azaz, átalakította nyelvtanulási módszerekké azokat a tevékenységeket, amiket amúgy is szeretett volna kipróbálni. Sok tolmács osztja ezt a stratégiát: a horvát Ivan Stamenkovic például a Cartoon Network meséit nézve tanult meg angolul.
  1. Barátkozz! Keress anyanyelvű németeket, osztrákokat a közeledben. Vagy nézz körbe az online világban, rengeteg helyen találsz úgynevezett tandem-partnereket, akikkel észrevétlenül tudod gyakorolni a nyelvet. Interakció a kulcsa a tudásnak.
  1. Ne félj a hibáktól! Már korábban is volt szó erről, hogy mindenki vét hibákat, még a született osztrákok is. Sokkal többet tanulsz abból, ha kijavítanak. Légy türelmes magadhoz, ne feledd, meddig tartott, míg magyarul megtanultál, pedig annak idején, mást sem hallottál a szüleidtől. Minél többet beszélgetsz németül, annál közelebb kerülsz a „tökéleteshez”.
 

Hogy neked mi a leginkább megfelelő nyelvtanulási módszer, arra sajnos neked kell rájönnöd.

Ha ránk hallgatsz, kipróbálsz minél többet, hiszen csak így tudsz majd egy rangsort felállítani és eldönteni, nálad melyik válik be a legjobban.

A lényeg, hogy türelem, kitartás és sok gyakorlás nélkül nem fog menni.

Ha ezekkel nem rendelkezel, akkor nem akarod eléggé.

Akkor a nyelvtanulás és ezzel együtt az önfejlesztés nem neked való.

Egy helyben topogsz és más nem fog elrángatni innen.

Ausztriai munka