Ausztria fellélegezhet: migránshelyzet az alpesi országban

Ausztria fellélegezhet: migránshelyzet az alpesi országban

 

Miért nem tart Ausztria a migránsoktól?

  1. A menekültek nagy többsége átutazóban van: Németország, Svédország és Finnország az úti cél.
  2. Európa lakossága öregedik, fogy a munkaképes fiatalok száma a nyugdíjasok részarányával szemben. A menekülthullámmal ez a folyamat megelőzhető.
  3. Az emberi erőforrásokkal küszködő munkák (mezőgazdasági betakarítási munkák) betöltésre kerülnek, így több lesz az adófizető polgár.

A közelmúltban óriási port kavart menekült áradat - ami hazánkon is végigsöpört – továbbhömpölyögni látszik.

Magyarországot a beérkezők folyamatosan hagyják el, hogy Nyugat- illetve Észak-Európában találjanak menedéket.

Az éjszakát 4700-5000 menekült töltötte az ausztriai Nickelsdorfnál.

„Az éjszakát 4700-5000 menekült töltötte az ausztriai Nickelsdorfnál. A mai napon két vonat futott be migránsokkal Hegyeshalomra, egyenként kb. 1600 emberrel - hangzott el az M1-en nemrég.”

Hegyeshalom

 

Míg korábban Magyarországot élesen bírálta egész Európa és világháborús lidércnyomásként olvasták a fejünkre a koncentrációs táborokra - állítólagosan - emlékeztető körülményeket, amelyekben az áthaladó migránsok elszállásolásra kerültek, mostanra úgy látszik gyors szemléletváltáson esett át a Nyugat.

Angela Merkel német kancellárasszony humanitáriusként tárt karokkal fogadja a menekülteket – és ezzel egyidejűleg Ausztria is csatlakozott a „majd mi megmutatjuk mozgalomhoz”.

A dolog azonban korántsem olyan egyszerű, mint azt a két német ajkú ország vezetősége elképzelte: hiszen csak azt fogadják szívesen, aki valóban háborús övezetből és nem gazdasági menekültként szeretne élőhelyet változtatni.

Mivel azonban a legtöbb esetben ezt a kérdést érdemben tisztázni nagyon nehéz, vagy éppen lehetetlen, ma már Németország és Ausztria is belátja, hogy tévesen ítélte meg a helyzet komplexitását és ezzel együtt a magyarok reakcióját.

„Magyarországnak a menekültügyben tanúsított magatartása vészreakció volt, ugyan túlzottnak tekinthető, de rávilágított a problémára - jelentette ki Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár a Salzburger Nachrichten című újság szombati számában megjelenő interjújában.”

Mivel az emberek türelme fogytán és a téli hideg is közeleg, így minél gyorsabb menekültstratégia kidolgozására van szükség, és oly bár tűnik, hogy az összefogásra és a megoldásra van is esély.

Ausztria és Magyarország viszonya mindig jó volt, így egyik fél sem szeretne kockáztatni egy esetleges konfliktust.

„Ebben a szellemben Luxemburg új terve szerint az eredetileg Olaszország, Görögország és Magyarország terheinek enyhítését szolgáló áttelepítései mechanizmust ki kell terjeszteni Horvátországra és Szlovéniára is – írja a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.”

Mivel azonban a kötelező regisztráció – amihez a tranzitzónában lévő osztrák és a német célország hivatalos szervei is tartják magukat – nagyon meglassítja az áthaladást.

Igen komoly problémát jelent megkülönböztetni, hogy ki az, aki valóban jogosult egy jobb életre és ki az, akit vissza kell fordítani.

Angela Merkel ebben a kérdésben is kitett magáért, amikor megríkatott egy fiatal menekült tini lányt.

Elkezdték áthelyezni a menekülteket Ausztriából Szlovákiába

Mivel a legtöbb menekült célországa Észak-Európában van - és a múlt hét folyamán Angela Merkel zöld jelzést adott az arra jogosultaknak -, több ezer ember indult meg a nickelsdorf-hegyeshalmi határátkelőn keresztül Németországba, Finnországba és Svédországba.

Az osztrák vöröskereszt becslése szerint szombaton tizenkét-tizenháromezer migráns érkezett Magyarország felől Ausztriába, bár ezt a számot a rendőrség nem erősítette meg hivatalosan.

„Jelenleg körülbelül ötezer ember várakozik a határon, sokuk ott is éjszakázott. Egy részük a Nova Rock fesztivál helyszínén aludt, ahol vizesblokkok is vannak, de a többségük egy kamionparkolóban vagy egy logisztikai raktárban töltötte az éjszakát az M1 tudósítója szerint.„

Közben Ausztria és Szlovákia megállapodott: Bősön (Gabcikovo) helyeznek el, eddig Ausztriában tartózkodó bevándorlókat.

„Csütörtök délután megkezdték a menekültek áthelyezését Ausztriából a szlovák–magyar határon fekvő Bős (Gabcikovo) településre – erősítette meg az osztrák belügyminisztérium szóvivője csütörtökön a szlovák belügyi tárca bejelentését.”

Ennek ellenére Ausztriában nagyon magas a menekültekkel szimpatizálók száma. A burgenlandi Miklóshalma (Nickelsdorf) polgármestere arról beszélt, hogy a városon átvonuló több tízezres menekültáradat mára már történelem.

Gerhard Zapfl elmondta: nagyon büszke a lakosokra és a segítőkre, azonban megérti a szkeptikusokat is, akik félnek és aggódnak a kialakult helyzet miatt.

A polgármester szerint kicsi a valószínűsége, hogy újra menekültek özönlenek a környékre, hiszen most már más útvonalak nyíltak.

Ausztria szerte több tucat segély- és önkéntes szervezet alakult rapid módon a menekültek támogatására.

Ausztria szerte több tucat segély- és önkéntes szervezet alakult rapid módon a menekültek támogatására.

A legtöbb tartomány és nagyváros a közösségi hálón is képviselteti magát, így többek között Tirol is.

Szállítókat és ingázókat sújt leginkább az osztrák határellenőrzés

Szállítókat és ingázókat sújt leginkább az osztrák határellenőrzés

 

Az osztrákok tehát igen pozitívan állnak a menekült-kérdéshez, bizonyítja ezt az is, hogy korábban privát személyek a saját autójukba ülve szállították el Ausztrián keresztül Németországba a menekülteket – többek között Magyarországról is.

A hatóságok ezzel szemben zéró toleranciát hirdettek és keményen lépnek fel az embercsempészek ellen, főleg a 71 menekült holttestét rejtő csempész-teherautó esete után.

„Az EU belső határain továbbra sem akarnak a jelenleginél szigorúbb ellenőrzést bevezetni a mostani mélységi ellenőrzésnél. Az EU külső határain azonban biztos átlépési pontokra van szükség, ahol szét tudják választani a gazdasági okokból érkezett menekülteket a valóban menedékjogra jogosult háborús menekültektől valóban menekült, annak azonnal védelmet lehetne adni az EU-ban, és ezzel megszüntethető lenne a schengeni határokon belül zajló embercsempészet – nyilatkozta az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner.”

Az országban összesen 1600 katona teljesít szolgálatot a menekültválság enyhítésének érdekében.

Az osztrák hatóságok által bevezetett intézkedések következtében a közlekedőknek hosszabb menetidővel kell számolniuk, hiszen Ausztria határszakaszain a közutakat fokozottan ellenőrzik.

Az osztrák sajtó szerint a teherszállítók arra panaszkodnak, hogy naponta 2,5 millió eurós veszteséggel kell számolniuk a németországi és a Miklóshalmánál (Nickelsdorf) végzett közúti ellenőrzések miatt.

Az ORF beszámolója szerint szintén nehézséget jelent a határellenőrzés az Ausztriában dolgozó, Magyarországról naponta ingázó embereknek.

Ők várhatóan a további napokban a kisebb határátkelőket keresik fel, így mérséklődhet az autóforgalom a nagyobb csomópontokon.

Nagyobb torlódás vagy hosszabb várakozási idő eddig nem alakult ki a vasi, illetve az azokkal szomszédos ausztriai határátkelőhelyeken.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a közleményben arra kéri a közlekedőket, hogy az osztrákok által végrehajtott időszakos és szúrópróbaszerű ellenőrzésekre való tekintettel mindenkinél legyen személyazonosításra szolgáló okmány, személyi igazolvány vagy útlevél, illetve útnak indulás előtt ellenőrizzék az okmányok érvényességét.”

12 ELLENŐRZÉSI PONT AUSZTRIÁBAN

Wade Shepard, író és világutazó szerint az európai menekültválságra a kínai szellemvárosok nyújthatnak megoldást.

Kínában jelenleg 20 és 45 millió között van az üresen álló lakások száma, Európában eddig ehhez képest pedig mindössze csak pár százezer menekült érkezett az idén.

Azt, hogy a menekülthullám merre gyűrűzik tovább, megjósolni lehetetlen.

Az biztos, hogy ez nem befolyásolja a 2015/16-os téli szezon kezdetét.

A kiutazás autóval, tömegközlekedéssel nehezebb csak.

A munkába állásokat, a munkaadók részéről a magyar álláskeresők felkutatását eddig semmi nem veszélyezteti. A szezon ugyanúgy el fog kezdődni néhány hét múlva, mint a korábbi években.

Ausztriai munka