[AKTUÁLIS] Ez várható a 2017-es nyári szezonban, Ausztriában

[AKTUÁLIS] Ez várható a 2016-os nyári szezonban, Ausztriában

 

A téli szezon véget ért, a szezonmunkások már javában szálingóznak haza jól megérdemelt pihenőjükre, és ezzel egy időben a munkáltatók keresik az új alkalmazottakat a megüresedett, vagy újonnan felmerült vendéglátóipari pozíciókra.

De érdemes a továbbiakban is Ausztriában gondolkodni?

Megváltozik a több 10.000 kint dolgozó magyar helyzete?

Mikor is van a nyári szezon?

Szükség van Ausztriában még munkaerőre?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbálunk kielégítő választ nyújtani az alábbiakban, hogy eloszlassuk a kétségeket és felkészülten érhesd el a célod: egy jól fizető ausztriai állást!

Mi történt az elmúlt időszakban?

Aktualitások

Forrás: Wikipedia Johanna Mikl-Leitner, Wikipedia Werner Faymann

 

Az egész régiót felbolygatta az utóbbi időben felmerült, ausztriai munkavállalást érintő sok esemény.

Ahogy arról már korábban írtunk, először- a migránsok érkezése kapcsán merült fel a kérdés, hogy a tömeges beáramlás vajon milyen hatással lesz a nyugat-európai munkaerő piacra.

Mára már látszik, hogy ahogyan a téli szezonban sem volt hatással a vendéglátó iparra, így a 2017-es nyári szezonban sem befolyásolja a magyarok esélyeit a migráció.

Egy pályázónk elmeséléséből tudjuk, hogy:

egy helyi újságban megjelent egy cikk, amiben azt latolgatják, hogy a migránsok alkalmazása lesz a hosszú távú perspektíva, hiszen ők 5-600 euróért elvállalják a munkákat.

Ez a felvetés azonban önmagában ellentmondásos, hiszen a minimál bér, a kisegítő pozíciókban is meghaladja az 1000 €-t.

Az ilyen alkalmazás hivatalosan nem lehetséges, törvénytelen.

Azt azonban alátámasztja, hogy a német nyelvtudás elengedhetetlen az ausztriai munkavállaláshoz – hiszen ezzel továbbra is előnyre tudunk szert tenni!

Gazdasági bevándorlás. Stop?

Gazdasági bevándorlás. Stop?

 

Werner Faymann kancellár  nyilatkozata szerint korlátoznák a Kelet-Európából érkező munkaerő beáramlását az osztrák munkaerő piacra.

Ennek legjobb módját abban látja, hogy megváltoztatják az alkalmazás feltételeit, hiszen állítása szerint a magyarok jelenleg sokkal kedvezőbb feltételekkel alkalmazhatóak az osztrák munkáltatók számára, mint saját honfitársaik.

Hovatovább, az is felmerült, hogy ugyan olyan bérezési lehetőséget nyújtana az osztrák állam a magyar munkavállalók alkalmazására, mint amilyet itthon, Magyarországon kapnának, de ezt az „elszólást” hamar visszavonták, hiszen világos, hogy ezzel a megoldással a magyar viszonylatokhoz mért fizetésekért dolgozó magyarok Ausztriában kiszorítanák az osztrák fizetésért dolgozó osztrákokat a saját munkaerő piacukról.

Már most zavaros, igaz?

Szerintem is!

A valóság viszont pofon egyszerű!

Az osztrák vendéglátóiparban dolgozni - a kancellár kijelentésével ellentétben – nem egyszerű!

Kemény, sokszor heti 6 napban 9-10 órás munkaidőben kell nehéz fizikai munkát végezni, osztrák viszonylatokban minimálbérért, azaz kb. 1000-1200 euróért a kisegítő pozíciókban.

Számunkra, magyarok számára ez vonzó ajánlat, főleg, ha hozzá vesszük, hogy a legtöbb esetben szállásra és ellátásra sincsen gondja a munkavállalónak, hiszen azt is a munkáltatók biztosítják, így akár a teljes fizetés félretehető.

De akár tetszik, akár nem, egy osztrák számára csekély ez az összeg ahhoz, hogy a családjától több hónapig távol, például a tiroli hegyekben, ilyen intenzitással dolgozzon!

Ausztria rá van utalva a magyar munkavállalókra.

 

Szabad az út!

Szabad az út!

 

Remélem, az olvasottak után, a kérdés a fejedben már nem az, hogy érdemes-e nekivágni.

Mivel a lehetőségek továbbra is adottak, nézzük meg, hogy mit érdemes tudni a nyári szezonról, úgy általában!

„Van Ausztriában nyári szezon?”

„Van Ausztriában nyári szezon?”

 

A válasz természetesen nagybetűkkel: IGEN.

Ausztria csodás természeti adottságainak köszönhetően, nem csak a téli síszezonban, de a nyaralni vágyók körében is igen kedvelt régió.

Kiváló lehetőséget biztosít azok számára, akik a forró tengerparti homok helyett hűs erdei sétákra vágynak a nyári hőségben.

A legnépszerűbb kirándulóhelyekről már írtunk korábban, ezt ITT tudod elolvasni.

A turisták érkezésével a szállodák, éttermek személyzeti igénye is egyenes arányban növekszik, és bár nem vetekszik a téli szezon forgatagával, a nyári szezon munkaerő felvevő piaca is szép számban alkalmaz Magyarországról áramló álláskeresőket.

Nyári szezon 1x1, azaz: Mettől? Meddig? Hány méter?

Nyári szezon 1x1, azaz: Mettől? Meddig? Hány méter?

 

A pályáztatással töltött évek alatt mára tökéletesen körvonalazódott számunkra, hogy az első hotelek április végén nyitnak ki a nyári szezonra.

Az igazi indulás azonban májusban van, és csupán a hotelek egy töredéke halassza júniusra a kezdést.

Persze óriási szerepe van ebben az adott egység elhelyezkedésének, hiszen míg az alacsonyabban fekvő területeken hamar megérkezik a jó idő, úgy az 1000 méter feletti hegységekben ez csak a nyár közepén várható.

Ebből egyértelműen adódik, hogy a szezon vége is összefügg a földrajzi magassággal, az időjárássál és természetesen ebből adódóan a vendégszámmal.

A szerencsésebbek nem ritkán egy akár hat hónap hosszúságú nyári szezont dolgozhatnak végig, mely április végétől november közepéig is eltarthat.

Mikor kell jelentkezni?

Bár az első nyári vendégek áprilisban kezdhetik meg pihenésüket Ausztriában, az állások meghirdetése március közepén elkezdődik!

A munka keresését és kiválasztását érdemes mihamarabb elkezdeni, hiszen a tökéletes választás időigényes feladat!

Ha korán jelentkezel, lehetőséged adódik részt venni akár több próbamunkán, mely segít neked az összehasonlításban és döntésben.

Ráadásul a próbamunka fizetett munka, tehát anyagilag is megéri, hiszen ha több nem is, de az utazás költsége biztosan megtérül, és sok tapasztalattal gazdagodhatsz.

Ha te például pedagógus vagy, és csak a nyári szünet 2-3 hónapját szeretnéd ausztriai munkával tölteni, vagy most, cikkünket olvasva döntöttél hirtelen az osztrák vendéglátó ipar mellett, de van még vagy egy hónap felmondási időd és csak júliusban tudnál kezdeni, semmi vész!

A Tiroli Állások Szezonális Program keretén belül, akár a nyár utolsó hónapjaiban is megtalálhatod a tökéletes ausztriai munkádat!

Ha ezt elolvasod, már sose fogsz ugyanúgy gondolni a próbamunkára!

 

Mi kell ahhoz, hogy jelentkezzek egy állásra?

Mi kell ahhoz, hogy jelentkezzek egy állásra?

Az első és legfontosabb: az elhatározás.

El kell döntened, hogy te Ausztriában fogsz dolgozni és méltó fizetésből méltó életet fogsz élni a jövőben.

Ha már biztos vagy benne, hogy a vágyad egy gyönyörű helyen, nettó 1000 euró feletti fizetésért dolgozni, el kell készítened a bemutatkozó anyagodat.

Önéletrajz, bemutatkozó levél, bizonyítvány, ajánlólevél…

Bonyolultan hangzik?

Ne izgulj! Az önéletrajzhoz és a bemutatkozó levél írásához is találsz segítséget nálunk!

Milyen pozíciót érdemes választani?

Ha te már gyakorlott szezonos munkavállaló vagy, a kérdés egyszerű.

Tapasztalat nélkül elsősorban a nyelvtudás,másfelől az iskolai végzettség a döntő tényező.

Ha alap szinten beszélsz németül, a mosogatói, konyhai kisegítői valamint a szobalány/takarítói munkakörök jelentenek reális célt a számodra.

Amennyiben rendelkezel felszolgálói vagy szakács végzettséggel, ezek a magasabb pozíciók sem elérhetetlenek!

FIGYELEM! A szakácsoknak és a felszolgálóknak minimum közép szintű nyelvtudásra van szükségük az érvényesüléshez.

Ha a nyelvtudásodat kevésnek érzed a kívánt pozícióhoz, javasoljuk, hogy mihamarabb fogj bele a nyelvtanulásba!

Jelentkezz most!

Jelentkezz most!

 

Ha már megvan a döntés, a nyelvtudás, a választott pozíció és a bemutatkozó anyagod is elkészült, semmi nem tarthat vissza attól, hogy megtaláld a számodra tökéletes ausztriai állást.

Az interneten meghirdetett állások közül kedvedre válogathatsz, beadhatod a jelentkezésedet!

Mi hiszünk benned, és biztosak vagyunk abban, hogy képes vagy rá, hogy akár önállóan, vagy a Tiroli Álláskereső csapatának segítségével megváltoztasd az életed, valóra váltsd az álmaidat!

Ausztriai munka