Adó visszatérítés – szeretnél akár plusz egy havi bérrel gazdagabb lenni évente?

Adó visszatérítés – szeretnél akár plusz egy havi bérrel gazdagabb lenni évente?

Aki Ausztriában dolgozott már legalább egy szezont, biztosan hallott az adó visszatérítésről, viszont hogy pontosan mikor és miért lehet ezt igénybe venni, azt kevesen tudják!

Arról már nem is beszélve, hogy a bürokrácia útvesztőjében milyen könnyű eltévedni, pláne akkor, ha idegen nyelven kell, egy másik ország szabályai, törvényei szerint intézkednünk…

Következő cikkünkben egy kis áttekintést szeretnék adni nektek a hogyanokról és miértekről ebben a témakörben.

Továbbá szeretnék felajánlani egy nagyszerű lehetőséget Neked, amivel nem csak megkönnyítjük az ügyintézésedet, terhet veszünk le a válladról, de akár több száz euróval is gazdagabbá tehetünk évente!

Gondoltad például, hogy igényelhetsz vissza adót azért, mert Ausztriában dolgozol és a gyerkőcöd itthon a menzán étkezik az iskolában vagy az óvodában?

És azt tudtad, hogy ha nyelvet tanulsz, vagy bármilyen a munkádhoz kapcsolódó képezésen veszel részt, és a számlát elteszed, az szintén csökkentheti az adóalapodat?

Új szakértői partnereink beszámoltak olyan sikerekről, mely esetben 1250 €- s havi nettó bér esetén 1500 €- t sikerült az osztrák államtól visszaszerezniük ügyfelüknek egy évre!

Amennyiben neked is jól jönne plusz egy havi bér, olvass tovább!

Kinek jár a visszatérítés

Ausztriában jövedelemmel rendelkező személyeknek, állampolgárságtól függetlenül joguk van adó visszatérítést igényelni 5 évre visszamenőleg, de nagyon fontos, hogy ügyeljünk a részletekre.

Korlátlan adókötelezettség jár azoknak, akik osztrák állandó vagy magyar lakcímmel rendelkeznek és Ausztriában dolgoznak.

Az osztrák ideiglenes és/ vagy csak magyar lakcímmel rendelkezőknek, ahhoz hogy igénybe vehessék az adó visszaigénylést, bizonyítaniuk kell, hogy a magyar jövedelmük a 11.000 EUR-t az adóévben nem haladta meg.

Tipp: Amennyiben mind a két országban rendelkezünk lakcímmel, a kettős háztartás vezetésének jogcímén is több 10 vagy akár több 100 €-t igényelhetünk vissza.

Adóbevallás: itt is, ott is?

Adóbevallás: itt is, ott is?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy aki Ausztriában szerez kizárólag jövedelmet, köteles-e Magyarországon adóbevallást benyújtani.

Nos, amennyiben szeretnénk élni az adó visszatérítés lehetőségével, a válasz igen!

Nem kell megijedni, a két ország közötti egyezmény értelmében, az Ausztriában szerzett jövedelem Magyarországon nem adóköteles, tehát ez után itthon fizetnünk nem kell.

Viszont be kell nyújtani az adóbevallást Magyarországon akkor is, ha nincsen itthon szerzett jövedelmünk, ez köznyelven „0-s igazolásként” szokták emlegetni.

Fontos, hiszen ez után tudunk továbblépni és kikérni az E9-es nyomtatványt, mellyel megkezdődik az adó visszaigénylése!

Akinek Ausztriában minimum egy éve állandó lakcíme van, nem köteles E9-es magyar jövedelemigazolást mellékelni.

E9-es nyomtatvány

Az E9-es nyomtatvány az az igazolás, amit az osztrák állam felé benyújtandó adó visszaigénylési kérelemhez mellékelni kell.

A nyomtatványhoz Ausztriában a Finanzamtnál, Magyarországon NAV kirendeltségen tudunk hozzájutni.

Miután kitöltöttük az adatainkkal, fontos, hogy a NAV- nál leigazoltassuk.

Ezt bármely NAV kirendeltséget meglátogatva elintézhetjük, nem kötelező a lakhelyünk szerinti kirendeltséghez fordulnunk.

FIGYELEM: a leigazolást csak akkor teszik meg, ha minden adott évre benyújtottuk az esedékes (akár 0-s) magyarországi adóbevallásunkat.

Tehát ha 5 évre visszamenőleg szeretnénk visszaigényelni a bent maradt adó többletet, úgy 5 magyarországi adóbevallásra és 5 darab E9-es nyomtatványra van szükségünk. Minimum.

Amennyiben egyedül keresők vagyunk a családban, úgy élettársunk/házastársunk is kell, hogy benyújtson E9-es nyomtatványt, ezzel igazolva, hogy nem rendelkezik 6.000 EUR feletti NAV által igazolt jövedelemmel.

Ez azért fontos, mert így tudunk további, úgynevezett egyedül keresői kedvezményre jogosulttá válni.

Miért jár vissza az adó Ausztriában?

Miért jár vissza az adó Ausztriában?

Ha Ausztriában dolgozunk, bérünkből automatikusan levonásra kerül az adó, de sok esetben ez a kedvezményre jogosító tényezők figyelembe vétele nélkül történik.

Sokat nyom a latba, ha az ember családos, gyermekei vannak, családjában egyedül kereső.

Arról nem is beszélve, hogy az adókötelesség éves bérből kerül meghatározásra, amit sok esetben főleg a szezonális állások esetében nem is tudunk előre meghatározni.

Példának okáért: ha valaki egy évben kevesebbet keres nettó 11.000 €- nál, Ausztriában, mentesül a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Gyűjtsünk számlákat!

Az Ausztriában való munkavállalás járhat olyan plusz költségekkel, amik szintén leírhatóak az adóból, ha ezeket megfelelően igazolni tudjuk.

Csökkentheti az adóalapunkat, ha megőrizzük a számlát tankoláskor, munkaruha vásárlásakor, nyelvtanfolyamon veszünk részt, munkához kapcsolódó szakkönyveket vásárolunk, vagy Ausztriában fizetnünk kell a szállásunkért.

De vannak ennél sokkal kevésbé kézenfekvő elszámolható költségek is.

Mi sem gondoltuk volna, de szintén csökkentheti az adóalapot, ha valakinek válási vagy temetkezési költségei adódnak, fizet a gyermekfelügyeletért kint tartózkodása alatt, esetleg gyermekének fogszabályzóra vagy szemüvegre van szüksége.

Figyelembe vehetőek továbbá balesetbiztosítás vagy életbiztosítás, jótékonyságból kiadott anyagi segítség és még az orvosi ellátásra, gyógyszerre fordított költségek is.

Nagyon fontos, hogy ezeket a költségeket számlával kell tudnunk igazolni, de nem követelmény, hogy ezek a számlák Ausztriából származzanak, vagy német nyelven legyenek kiállítva.

Mennyi idő, míg vissza kapom a pénzem

Mennyi idő, míg vissza kapom a pénzem

Az elbírálás hossza 6 hónapig is eltarthat, a bürokrácia Ausztriában sem különb, mint a világ bármely más pontján.

Ha elektronikusan adjuk be kérelmünket, mert erre is van lehetőség, az elbírálási idő gyorsabb lehet, de nagyon figyelnünk kell, mert ebben az esetben minden értesítést vagy hiánypótlási felszólítást szintén elektronikusan, e-mailben fogunk megkapni.

Ha postai úton küldjük el az osztrák adóvisszatérítési igényünket, úgy minden visszajelzést szintén postai úton fogunk kapni, tehát ebben az esetben fontos az, hogy olyan levelezési címet tüntessünk fel, ahol valóban át is tudjuk venni a leveleket.

Ha több évre egyszerre adjuk be kérelmünket, minden évet más ügyintéző fog elbírálni a pártatlanság kedvéért, tehát előfordulhat, hogy a 3. évre szólót megkapjuk, mondjuk 4 hét elteltével, de a 2. évit például csak a 16. hét végén.

A Tirolinál már ehhez is megérkezett a segítség!

Most már te is láthatod, hogy a hivatali intézkedés nehézségei mellett az adó visszatérítés folyamán számtalan kérdés és buktató felmerülhet, ha nem vagyunk tökéletesen képben lehetőségeinkkel és a szabályokkal.

Mivel pályázóink mellet más, nem a mi segítségünkkel Ausztriában dolgozó munkavállalók is nagyon sűrűn érdeklődtek és kérdeztek tőlünk az adó visszatérítésről, világossá vált, hogy szakértői segítségre van szükség.

Mint mindig, ebben az esetben is arra törekedtünk, hogy a lehető legprofesszionálisabb módon tudjunk segítséget biztosítani.

Szakértőink sok éves tapasztalattal, célirányos ausztriai képzettséggel rendelkeznek, és ennek köszönhetően a tanácsadásban és az ügyintézésben is hathatós, profi segítséget nyújtanak a hozzánk forduló ausztriai munkavállalóknak.

Téged is le ver a víz, ha arra gondolsz, hogy be kell menned az osztrák hivatalba, vagy csak fel kell hívnod őket, és tájékoztatást kell kérned?

Utána olvastál, hogy miért és hogyan jár vissza az adó Ausztriában, de vannak kérdéseid, kétségeid?

Aggódsz, hogy ha magad adod be a kérelmedet, eleshetsz olyan jogcímeken vissza igényelhető pénztől, amiről nem is tudtál?

Ismerd meg most szakértőinket, akik a továbbiakban minden kérdésedre készségesen válaszolnak, segítenek az ügyintézésben és ezzel akár több 100 € - val is gazdagabbá tehetnek évente!

Amennyiben kérdésed van, vagy segítségre van szükséged az alábbi témakörökben:

  • Ausztriai vagy németországi adó visszatérítés
  • Adóbevallás készítése
  • Családi pótlék /GYES ügyintézés
  • TB ügyintézés
  • Ausztriai vállalkozás indítása
  • Tolmácsolás, hivatali képviselet ( pl. Arbeiterkammer)

Itt Jelentkezz

Ausztriai munka