A mesterséges intelligencia nem veheti el az ausztriai munkád

A mesterséges intelligencia nem veheti el az ausztriai munkád

Forrás: travelandleisure.com

Mesterséges intelligencia, androidok, negyedik ipari forradalom… ez a sok technológia tényleg arra való, hogy előbb-utóbb lecserélje az embereket, és elvegye azok munkáját?

Bár a hírekben folyamatosan arról lehet hallani, hogy egyes munkakörök el fognak tűnni, amint a robotok képesek lesznek elvégezni azokat, ezt ma még csak azért mondják, hogy az emberek figyelmét felkeltsék, de nem jelent valódi veszélyt.

A szállodai kisegítő munkák pedig olyan emberközeliek, hogy szinte lehetetlen lenne kiváltani bennük a mai munkaerőt – hisz egy vendég se érezné magát kényelemben akkor, hogyha nem lenne kihez fordulnia egy nem szokványos kérdésével.

A próbálkozások azonban megjelentek, és kis részfeladatok elvégzésére állítottak már robotot szolgálatba Ausztriában is.

Nézzük hát meg, hol tart ma a tudomány, miért nem kell aggódnod magad miatt!

Elég, ha te is élvezed a technológia fejlődését, figyelemmel kísérve az érdekességeket, annak tudatában, hogy mindig találhatsz majd magadnak ausztriai kisegítő munkát, ha szükséged van rá.

Pepper, az első szállodai robot Ausztriában

Pepper, az első szállodai robot Ausztriában

Forrás: dw.com

A robotok még annyira újnak számítanak a turisztikában, hogy Ausztria is csak az idei évben állította szolgálatban az elsőt, és őt is inkább csak látványosságként, mint valójában hasznos csapattagként.

Salzburger régióban, az Übergossene Alm Resortban február végén jelent meg Pepper, a dirndl népviseletbe öltözött robot.

Feladata egyelőre csak annyi, hogy eseményekről és különböző helyi látványosságokról tájékoztassa a hotel látogatóit, mivel ennél bonyolultabb műveletekre még nem képes a technológia – így, bár még pár szórakoztató kis műsorszámot el tud játszani, nem sokkal több, mint turisztikai látványosság.

Arra azonban nagyon jó, hogy egy kis színt vigyen a közösség életébe, mivel azonban a falu is inkább egy békés, hagyományos közösség, a hotel tulajdonosa se tartja lehetségesnek, hogy egy ilyen technológiai eszköz valaki helyét átvegye.

Sőt, jelenleg is az alkalmazottaknak jelent plusz munkát az, hogy Pepperhez az érdekes információkat eljuttassák, hogy ő aztán a látogatóknak továbbadhassa őket.

Így Ausztriában a robotok eddig inkább érdekességként és jó mókaként jelentek meg, a magyar munkavállalókat pedig ugyanúgy szívesen várják mellettük a szezononként akár 1.500.000 Forintot fizető állások betöltésére.

A robotok senkit nem cserélnek le még egy jódarabig

A robotok senkit nem cserélnek le még egy jódarabig

Forrás: abcnews.go.com

Néhány kivételes példától eltekintve, amit pont azért hoztak létre, hogy kuriózum legyen, a robotok helyzete mindenhol a világon Ausztriáéhoz hasonlít.

A recepciók előtt álló robotok – mint például Robby Pepper, aki az olasz Peschiera del Garda hotelben teljesíti szolgálatát – leginkább arra valók, hogy a látogatók gyakran ismétlődő kérdéseire válaszoljanak, és ezzel tehermentesítsék a dolgozókat.

Merre található az étkező?”, „Meddig kell kijelentkezni?”, és ehhez hasonló témák azok, amikben Robby Pepper jeleskedik, de ennél összetettebb dolgokban már csak a recepciósok tudnak segíteni, továbbra is nélkülözhetetlenné téve őket – bár az tény, hogy látványosságként elsőrangú a humanoid robot.

A jelenlegi technológiákkal azonban olyan robotok még nem készíthetők, amik például tárgyakat vesznek fel, vagy mozgatnak – így takarításra, főzésre, de még pincérkedésre se ajánlott egy hotelben automatizált munkaerőt keresni.

A legnagyobb probléma azonban mindig az marad, hogy egy olyan ember közeli környezetben, mint egy szálloda, az empátia, a jó beszélgetések, az emberség sose lesz helyettesíthető: emiatt még nagyon hosszú ideig szükség lesz a kisegítő munkásokra, akik munkája ugyanolyan megbecsült lesz, mint eddig.

Hackertámadás Ausztriában

Hackertámadás Ausztriában

Forrás: wired.co.uk

Emberekre és képzett személyzetre mindig szükség lesz, és nem lehet a számítógépekre többet bízni, mint amit mi magunk is kezelni tudunk.

Sajnos erre az igazságra már Ausztriában is rá kellett jönni a szállodák vezetőinek, akik egy sajnálatos eset óta kénytelenek még jobban megbecsülni a hagyományos megoldásokat.

Tavaly decemberben, a síszezon közepén történt meg az az eset, amikor egy hotel hackertámadás áldozata lett, és a működését igen agyafúrt módon lehetetlenítették el: a vendégeket kizárták a szobájukból az elektromos beléptetőkártyáik működésképtelenné tevésével.

Ezzel az akcióval a támadóknak sikerült 1500 € váltságdíjat szerezniük, hisz a teljesen foglalt, 180 vendégnek szállást adó hotel igazgatói egyértelműen úgy döntöttek, hogy nem próbálják meg maguk kezelni a helyzetet, hanem teljesítik a kéréseket.

Valószínűleg ez volt a helyes döntés, hisz így a látogatók egy része nem is érzékelt semmit a kellemetlenségből, és az egész eset csak egy kellemetlen történet maradt.

Az azonban biztos, hogy a több mint 110 éves szálloda zárak terén visszatért a múltjához, a kulccsal zárható ajtókhoz.

Ez persze kényelmetlenebb, és az ott dolgozó alkalmazottakra is nagyobb feladatot hagy, de pont azt mutatja, hogy az emberi munka még mindig nagyobb megbecsülésnek örvend, mint az automatizálás – amíg pedig az olyan kérdések, mint a biztonság, nincsenek megfelelően megoldva, mindig az alkalmazottaké lesz majd a főszerep.

Hagyjatok engem a technológiával!

Hagyjatok engem a technológiával!

Bár nagyon a technika oldalából közelítettük meg az ausztriai hoteleket, azért azt is látni kell, hogy az említett egy-két példától eltekintve, sehol se kell nagyobb kihívásokkal számolni, mint itthon.

Hisz egy szállodai kisegítő munkás feladatai közé továbbra se fog beletartozni az, hogy robotokról vagy hackertámadásokról gondolkozzon, csupán az, hogy a saját munkáját jól el tudja végezni – azért is olyan kiválóak a magyar munkavállalók, mert ez jól megy nekik.

Ausztriában akkor is meg fogod találni helyed, ha egyáltalán nincs technikai érzéked, és nem érdekelnek a számítógépek, elektromos eszközök.

Nem véletlenül vannak nagyon elégedett munkavállalóink az idősebb korosztályból, akik a saját területükön jó munkát tudnak végezni, és ez elég ahhoz, hogy megbecsüljék őket külföldön is.

Ausztriai munka