6 Tiroli siker sztori – a tiéd mikor kezdődik el?

6 Tiroli siker sztori – a tiéd mikor kezdődik el?

 

Hat olyan pályázónkat kérdeztük meg tapasztalataikról, akiknek több évvel ezelőtt segítettünk, és akik azóta számos előnyét és árnyoldalát tapasztalták meg a vendéglátós szezonmunkáknak.

Más pozícióban dolgoztak, és más életúton járnak, de egy valami közös bennük: mi adtuk meg a kezdő lökést ahhoz, hogy megvalósítsák álmaikat!

Immáron nyolc éve foglalkozunk pályáztatással és ez idő alatt közel 1000 álláskeresőnek segítettünk az ausztriai munkavállalásban.

Pályázóinkkal a munkába állásukat követően is tartjuk a kapcsolatot, hiszen a friss, egyéni esetekből lehet a legtöbbet tanulni, és az új jelentkezők sok féle kérdést tesznek fel nekünk, mielőtt belevágnának…

Olvasd el a történeteiket, hogy képbe kerülj és fogadd meg a legfontosabb tanácsaikat, amiket összegyűjtöttünk neked!

„Az önbizalmam is nőtt!” - András (29) mosogató

„Az önbizalmam is nőtt!” - András (29) mosogató

 

András, aki mielőtt elkezdene mesélni, azzal kezd, hogy maximálisan meg van elégedve a szolgáltatásunkkal, egy magánéleti válság miatt hozta meg azt a döntést, hogy Ausztriába megy dolgozni, de ma már nem bánja, hogy így alakult, mert elmondása szerint sokkal tudatosabban él.

„Sok mindent éltem meg, így sokféle tapasztalatot gyűjtöttem. Beleláttam egy konyha működésébe, megtapasztaltam azt, hogy milyen egy más országban élni, beszélni, dolgozni, és a régiók, nyelvjárások közti különbségeket is. Mindeközben fejlődött a nyelvtudásom és a problémamegoldó képességem, határozottabb lettem és az önbizalmam is nőtt!”

András bevallása szerint 2 hónap után annyi pénzzel tért haza, mint ammennyit Magyarországon keresett egy év alatt, így szerencsésnek mondhatja magát, mivel jelenleg Vorarlberg-ben éves állása van, és számíthat a 13. és 14. havi fizetésekre is.

Hozzáteszi mindehhez, hogy van még hova fejlődnie a német nyelvtudásának, mert nem egyezik az ottani nyelvhasználat az itthon oktatottal.

A jövőben kisebb tőkét szeretne összegyűjteni és majd Magyarországon letelepedni.

„Sokat számít, hogy együtt vagyunk idekint!” - Vivien (29) felszolgáló és Tamás (30) szakács

„Sokat számít, hogy együtt vagyunk idekint!” - Vivien (29) felszolgáló és Tamás (30) szakács

 

Vivient és Tamást 2014 őszén párban pályáztattuk, aminek köszönhetően 50 állásajánlatot kaptak.

Egy téli szezont dolgoztak egy kisebb osztrák családi panzióban, nyári újrapályáztatásukat követően pedig egy óriási hotelben dolgoztak néhány hetet, de mivel nem nyerte el tetszésüket, Németországba utaztak és már egyénileg jelentkeztek állásokra.

Sikerrel jártak, most is kint élnek és dolgoznak együtt.

„Sok időt töltöttünk Magyarországon, mire eldöntöttük, hogy Ausztria egy jó kiindulópont lehet, de mindig is Németországban szerettünk volna dolgozni. Tapasztalataink szerint a német munkaadók empatikusabbak és hosszabb távra terveznek veled, míg az osztrákok túlságosan rákoncentrálnak a szezonokra, így nem annyira igényesek a személyzet tagjainak kiválasztásakor. Most Stuttgart-tól nem messze dolgozunk egy hotel éttermében, éves szerződésünk van, ez biztonságot nyújt. Jól érezzük magunkat itt, és ehhez sok minden hozzájárul: szeretjük a szakmánkat, olyan fizetést kapunk, amire vágytunk, és az is sokat számít, hogy együtt vagyunk idekint, így nem hiányzik annyira a család, de azért évente egyszer hazalátogatunk. Itt egyébként 3-4 hónap után lehet kérni fizetésemelést, de az alap sztenderd fizetés nettó 1700 EUR körül van. Lehet hosszútávon tervezni, egy év után akár étteremvezető vagy konyhafőnökké válhatsz. De azt is jó tudni, hogy akárhány éve dolgozol itt, és akármennyire meg vannak veled elégedve, kívülállónak számítasz - de ez nem szegi a mi kedvünk! Könnyebb beszélgetni, társalogni horvát, marokkói kollégákkal, mint egy némettel, mert bennük nincs előzetes elvárás a nyelvet és a szakmát illetőleg, és ők hamarabb kérik ki a véleményünk, fogadják meg egy tanácsunkat. A németek a pozíciók szerint is hajlamosak klikkesedni, de én szívesen beszélgetek a mosogatókkal is. Barátkozni itt is nagyon nehéz, mi még odáig nem jutottunk el, de sok mindenkivel elég jóban vagyunk, szeretnek minket, működik az adok-kapok forma.”

Vivien és Tamás hosszú távú tervei közt szerepel a lakásvásárlás és a gyermekvállalás.

Szeretnénk, ha a gyerekünk idekint járna óvodába, és ha a vendéglátásban tudnánk maradni. Jó tudni, hogy ezek megvalósítható álmok, és köszönjük az ehhez vezető kezdő löketet nektek!

– mondja Vivien Tamás nevében is.

„Legyen célod, mielőtt belevágsz!” - Varga Henrietta (35) szobalányból fizettető pincér

Legyen célod, mielőtt belevágsz!” - Varga Henrietta (35) szobalányból fizettető pincér

 

Henriettát 2010 tavaszán pályáztattuk, de sajnos nem talált az elképzeléseinek megfelelő lehetőséget, később pedig egyedül nézett állás után.

„Ti indítottatok el az úton, aztán pedig felbátorodtam,és szerencsére sokan segítőkészek voltak velem.”

Öt évig dolgozott szobalányként, később reggeliztetett, most pedig már fizettető pincér.

„Kitartónak kell lenni, és alázatosnak! Ha nem vagy alázatos, elfelejtheted Ausztriát! És nem árt felkészülni arra, hogy éreztetik veled, hogy külföldi vagy, de ha van célod, akkor kibírod.

 Henrietta szerint legalább egy szezont végig kell dolgozni, hogy bizonyítsuk: tudunk és akarunk dolgozni.

„Nagyra értékelik az osztrák munkaadók, ha vállalsz plusz feladatokat, így nagyobb az esély a ranglétrán való feljebbjutásra is.”

Elmondása szerintaz elején a legnagyobb kihívást az osztrák dialektusok megértése jelentette, de soha nem félt megkérni másokat, hogy beszéljenek ’hoch deutsch’-ot.

Most határozatlan idejű szerződése van, de az álma, hogy heti öt napban ingázva dolgozhasson egy határhoz közeli kávézóban.

„Azoknak, akik most terveznek először munkát vállalni az osztrák vendéglátó iparban, azt üzenem, hogy legyen kitűzött céljuk és kapják össze magukat, mert itt szép környezetben lehet nagyon jó pénzt keresni!”

„Ha akarsz valamit, azt itt el tudod érni!” - Kovács Tamás (45) mindenes (mosogató, házmester, kertész, sofőr)

„Ha akarsz valamit, azt itt el tudod érni!” - Kovács Tamás (45) mindenes (moosgató, házmester, kertész, sofőr)

 

Tamást 2010 augusztusában pályáztattuk, már aznap több ajánlatot kapott, és a mai napig Kaprunban dolgozik házmesteri pozícióban.

„Elsőre megfogott a táj, úgyhogy két és fél éve a családom is utánam jött, a gyerekek ide járnak már iskolába. Vonzanak nagyobb városok és Svájc, de a gyerekek miatt már nem vagyunk annyira mobilisek.”

Tamás azt tapasztalta, hogy az osztrákok 90%-a egyenes, segítőkész, a munka jól szervezett, és az emberek tudják, hogy mit akarnak és mennyi érnek.

„Itt bőven van lehetőség, de szerintem csak az pályázzon, aki bizonyítani akar! Ha valaki el akar érni valamit, azt itt el tudja!”

Tamás szavaival élve aranybánya az adatbázisunk, de mivel neki már nincs szüksége segítségre, másoknak ajánl minket.

„A siker bátorság és elhivatottság kérdése!” - Andi (25) közgazdászból recepciós, majd cukrász

„A siker bátorság és elhivatottság kérdése!” - Andi (25) közgazdászból recepciós, majd cukrász

 

Andi még csak 25 éves, de már nagyon sok mindent elért, sikereiről pedig szívesen és vidáman mesél.

Tele van életkedvvel és erővel, elkötelezett a hangja.

2014 decemberében pályáztattuk, és egy nap alatt meg is lett az első munkahelye, ahol nagyon megszerették a munkaadói, de nem igazán tetszett neki a recepciós pozíció.

Hazajött, letette a német idegenforgalmi nyelvvizsgát majd egy cukrász hirdetésre magától jelentkezett.

„Nagyon régóta konyhán szerettem volna dolgozni, és volt már pár próbasütésem, de nem volt cukrász tapasztalatom. Utóbbit szerencsére nem is várták el, csak elhivatottságot – ami nekem volt bőven! Minden magyar kollégám ismerősön keresztül jutott ki, csak én nem. Nekem nagyon jól jött az előzetes külföldi tapasztalatom, és onnan a jó referenciám.”

Andi most Tirolban egy több évtizedes hagyományokkal rendelkező, családi vezetésű hotelben dolgozik 300 fős személyzet tagjaként.

Tapasztalatairól régebben blogot írt, de volt olyan magyar kollégája, aki nem nézte ezt jó szemmel, a magyar kollégákkal alapvetően „se veled – se nélküled” a kapcsolata.

Ő azt tanácsolja azoknak, akik külföldön vállalnak munkát, hogy ne csak a magyarok társaságát keressék, mert úgy nem fog fejlődni a német tudásuk és nem látják a helyiek szokásait sem.

„Nagyon fontos, hogy tudj németül, különben nem tudod az érdekeidet érvényesíteni és nem vesznek komolyan! Nem szabad beleragadni egy helyzetbe és csak a pénzt látni, mert nagyon sok lehetőség van a fejlődésre. Én például éppen olaszul tanulok, és már most látom, hogy hálásak a vendégek, ha megértem, mit mondanak.”

Andinak most határozatlan idejű szerződése van, és sok megvalósítandó terve.

Hamarosan lesznek privát megrendelései, és egy híres főszakács is szívesen látja tanulóként.

Ez utóbbi lehetőség nem kínálkozott, hanem Andi fogta magát, odament és megkérdezte tőle.

Ezért állítja határozottan, hogy minden csak bátorság és elhivatottság kérdése.

"Egy jó referencia különösen fontos!" - D. András (34) mosogató

D. András (34) mosogató

 

Pályázónknak 2013-ban lett Innsbruck közelében állása a mi segítségünkkel, az első helyén két hónapig maradt, a következő állomáson két évig dolgozott már a párjával.

Itt miután változott a személyzet, „alátettek”, de sikerült ajánlás útján Salzburghoz közel munkát kapniuk már a párjával.

Ott csak öt napot kellett dolgozniuk egy héten, de a fizetésük nem érte el az 1000EUR-t, és felesége egészségügyi állapota is haza szólította őket.

Ezt követően testvére segítségével jutottak Vorarlbergbe.

„A sok tapasztalatunknak és a jó referenciáinknak köszönhetően mára könnyen tudunk munkahelyet váltani. Ez utóbbi különösen fontos, szóval mindenkinek azt javaslom, hogy legyen kitartó, toljon végig egy szezont és a végén kérjen ajánlást!” - foglalja össze tapasztalatát pályázónk. „Ami elengedhetetlen már a kezdetekhez is, az a német nyelvtudás, hogy legalább annyit el tudj mondani, hogy ki vagy, mit szeretnél, és el tudd intézni a legfontosabb ügyeket.”

Pályázónk mosogatóként, párja szobalányként dolgoznak, és elmondása szerint nagyon jó a fizetésük.

Még másfél évig tervezik a kint létüket, akkora sikerül annyi pénzt félretenniük, hogy hitel felvétele nélkül vegyenek itthon lakást, ahol családot szeretnének majd alapítani.

Szerencsére ismerős által már van hova menniük dolgozni.

Pályázónk elmondása szerint, noha először testvére, másodszor pedig hirdetés alapján jutott ki Ausztriába, nekünk is sokat köszönhet, mert önerőből nagyon nehéz elindulni az úton.

Legfontosabb jó tanácsok olyan sikeres pályázóinktól, akik évek óta Ausztriában dolgoznak:

  1. Tanuld meg a német nyelvet! Tudj legalább magadról beszélni, munkáról egyeztetni és ügyeket intézni.
  2. Tervezz! Csak akkor menj külföldre dolgozni, ha nem látod itthon maradásod, változtatni szeretnél az életeden, vagy bizonyítani akarsz.
  3. Akarj fejlődni! Állj készen a nyelvtudásod, problémamegoldó, ill. asszimilációs készséged fejlődésére és önbizalmad növekedésére.
  4. Légy kitartó! Sokkal jobban mutat, ha az önéletrajzodban egy teljes ledolgozott szezont tudsz feltüntetni, mintha mindenhol csak 1-2hónapot töltesz.
  5. Vállalj többet! Ha látják, hogy dolgozni akarsz, egyre több feladatot bíznak rád, és később feljebb tudsz lépni a ranglétrán.
  6. Legyen célod! És ez lebegjen a szemed előtt a nehéz napokon.
  7. Légy bátor! Egyszer élsz, ne csak használd ki, de keresd is a lehetőségeket! Ha mégsem sikerül valami, legalább megpróbáltad.
  8. Légy nyitott! Beszélj a helyiekkel és más nemzetiségűekkel, tanulj tőlük, és később akár segítségüket is kérheted.
  9. Láss a pénzen túlra! Ne csak a magas fizetés vonzzon, számos más tényezőt találhatsz, pl.: szép környezet, szakmai tapasztalat, fejlődési lehetőség.
  10. Kérj referenciát! Nagyon sokat számít, ha tudsz csatolni a további jelentkezésed mellé.
+2: Készülj fel! Ha nem egy nagyobb városban dolgozol, esténként nem számíthatsz nagy pörgésre, bezártság érzeted lehet, így készülj arra, hogy el kell foglalnod magad! Az osztrák, ill. dél-tiroli étkezés túl egyszerűnek és egyhangúnak érezheted egy idő után az itthonihoz képest, ezért egy-egy szabadnapodon ne sajnáld magadra a pénzt, és jutalmazd meg magad hiányzó ízekkel, fogásokkal!

Ausztriai munka